Обираємо меблі в кухню: поради експертів

Обираємо меблі в кухню: поради експертів

Кухня принципово відрізняється від усіх інших приміщень в будинку – це функціональна зона, «гарячий цех», де особливо важливий комфорт і ергономічність.

 

Кращі кухні поєднують в собі красу зі зручністю і функціональністю, відповідаючи усім вимогам і атмосфері цього приміщення.

Корпус

Корпус для кухонних меблів найчастіше виготовляють з ДСП, МДФ, мультиплексу і масиву дерева. Кращі кухні виготовляють з натурального дерева – такі гарнітури не деформуються через вологість, вони міцні та стійкі і розраховані на дуже довгий термін служби. Сучасні кухонні меблі виготовляються з деревини, обробленої спеціальним водовідштовхувальним складом.

Відео дня

На замітку

Професійні кухарі радять розташовувати кухонні модулі в порядку, відповідному послідовності дій при приготуванні їжі: холодильник, робоча поверхня, мийка, стіл для оброблення і нарізки, плита і стіл для сервірування готової страви.

Фасад

Фасад – це «обличчя» кухні, саме він визначає її стиль. Різноманітність матеріалів, що використовують для виготовлення кухонних фасадів, величезна. Їх роблять з масиву дерева, ламінованої ДСП, МДФ, покритих плівкою або емаллю, існують фасади на основі алюмінієвого профілю і рамкові фасади, декоровані пластиком або склом. Які ж фасади краще обрати для кухні? Кожен з варіантів має свої переваги і недоліки.

Фурнітура

Фурнітура – це дрібна, але при цьому досить помітна і важлива складова вигляду кухні. Часом проста заміна ручок повністю змінює кухонний інтер’єр. Як і всі деталі кухонного гарнітура, ручки повинні бути одночасно красивими і зручними. Найкомфортніша форма ручок – П-подібна. Ручки у вигляді кнопок дуже гарні в «сільських» інтер’єрах і кухнях в стилі «прованс», але вони не настільки зручні, як ручки-скоби. Останнім часом багато кухонних шаф у сучасному стилі робляться зовсім без ручок – уся фурнітура захована усередині, і дверцята відкриваються легким натисканням на поверхню.

Краща комплектація кухонного гарнітура

Яка кухня краща? Це залежить від ваших потреб і коштів. Ви любите готувати і влаштовувати домашні обіди для друзів? Обирайте кухонний гарнітур з великою кількістю робочих поверхонь і шаф. Якщо ж ви плануєте лише варити каву вранці і запрошувати друзів на коктейль ввечері, велика кількість столів вам ні до чого, зате знадобиться барна стійка, місце для зберігання келихів і столик для сервірування закусок.

Будь-яка кухня ділиться на три головні зони: зону готування, зону мийки та зону зберігання. Щоб кухня була зручною, вона повинна бути спланована за принципом трикутника, що поєднує ці зони. Бажано, щоб сумарна відстань між точками не перевищувала 6 метрів. Оптимальна відстань між ними – 90-100 см.

Кращі інтер’єри кухонь

Зовнішній вигляд кухні також дуже важливий – за традицією саме кухня є центром будинку, місцем, де кожен день збирається вся родина. Це приміщення часто замінює або поєднане з їдальнею, тут часто приймають гостей і відзначають сімейні урочистості. Кухня може бути виконана в будь-якому стилі, від класики до хай-тека – головне, щоб вона відповідала характеру господарів і загальній атмосфері будинку.

Класичний стиль – вибір для великих кухонь в солідних будинках. Класика вимагає простору, високих стель, світла і повітря. У маленькій темній кухні класичний стиль буде створювати гнітючий настрій. Класика – це натуральне дерево, бронзова або латунна фурнітура, фільончасті фасади, прямі лінії і природні тони.

Модерн – дуже популярний стиль, він різноманітний і гнучкий. Особливість модерну – простота ліній і обмежена палітра – зазвичай це два контрастних, але стриманих відтінки. Такий інтер’єр можна нескінченно доповнювати різними виразними деталями, «граючи» на контрастах або ж дотримуючись основної лінії дизайну.

Хай-тек характеризується мінімалізмом, простотою і строгістю, він натхненний мріями про космічне майбутнє – такі кухні нагадують кабіну космольотів з фантастичних фільмів. Для створення високотехнологічних кухонь використовуються відповідні матеріали – глянсовий пластик, сталь, скло. Кольори зазвичай стримані – білий, сірий, блідо-блакитний, чорний. Цей стиль дуже ефектний, але у нього є і мінуси – хай-тек вимагає порядку і «не товаришує» з надлишковими аксесуарами.

Сільський стиль – повна протилежність хай-теку. Тепло, затишок, трохи творчого безладу, рукодільні і вінтажні штучки, чарівна сільська простота – ось його головні риси. Для створення ефекту «будиночка в селі» обирайте світлі дерев’яні меблі – з природним малюнком або пофарбовані в білий колір. Керамічна, дерев’яна або латунна фурнітура, яскраві скатертини з тканини, плетені кошики, зв’язки сушених трав і старовинна кераміка доповнять інтер’єр.

Ремонтуємо кухонні меблі своїми руками

Якщо ж ви володієте невеликою сумою коштів на придбання меблів для кухні, можна зремонтувати старі, або ж освіжити їх спеціальною фарбою для меблів.

Для цього необхідно підібрати лакофарбові матеріали: лак, емаль, фарба для меблів. За словами керівника фірмового салону «Sniezka» Івана Cуса, для фарбування кухонних меблів ідеально підійде акрилова водорозчинна емаль для дерева і металу.

«Цей виріб сертифіковано на екологічність та безпечність. Це така емаль, яку можна використовувати навіть на дитячих речах. Вона легко наноситься і стійка до впливу атмосферних факторів. Швидко висихає, має гарну адгезію з основою і покривну здатність, має підвищену стійкість покриття та не жовтіє з плином часу», – розповів Іван Володимирович.

А що ж щодо колірного рішення?

І психологи, і дизайнери згодні з тим, що колір має великий вплив на наш настрій і навіть самопочуття. Доведено, що червоний і оранжевий кольори підвищують апетит, а синій і зелений змушують нас їсти менше. М’які відтінки зеленого – фісташка і м’ятний – сприятливо впливають на травлення і заспокоюють. Холодний коричневий, глухий чорний і темно-сірий – невідповідні кольори для кухні, вони підсвідомо пригнічують.

У великих кухнях не варто використовувати холодні відтінки – інакше приміщення теж буде здаватися холодним і нагадувати лікарняний харчоблок, а не «серце» будинку. Темні тони візуально зменшують приміщення, тому вони гарні для просторих кухонь і протипоказані для маленьких. Куди виходять вікна вашої кухні? Освітлення також впливає на вибір кольору – якщо приміщення темне, слід надати перевагу теплим і світлим кольорам – персиковому, жовтому, помаранчевому чи «пісочному». У світлих кухнях добре виглядають пастельні відтінки і білий колір з яскравими акцентами.

 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:50 В останню неділю березня Україна переходить на літній час 16:25 У Житомирській області 8 553 пацієнти у 2023 році безоплатно отримали реабілітаційну допомогу 16:00 У Житомирі викрили групу ділків, які синтезували амфетамін у підвалі багатоповерхівки і розповсюджували серед наркозалежних photo_camera 15:44 Під час виконання бойового завдання героїчно загинув житомирянин Олександр Павлюк Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 15:39 У Житомирі у квітні триватиме міська весняна толока - приєднуйтесь до прибирання у місті 15:21 Упродовж доби на Житомирщині ліквідовано 15 пожеж у природних екосистемах на загальній площі майже 17 га photo_camera 15:00 Алгоритм отримання компенсації при працевлаштуванні ВПО 14:41 ДТП на Коростенщині: 15-річний хлопець на мопеді зіткнувся з парканом 14:20 Станом на 29 березня на Житомирщині вже виникло 177 пожеж у природних екосистемах 14:00 Цієї ночі прикордонники Житомирського загону збили ударний БПЛА «Shahed-136/131» 12:40 СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до рф граніт для виготовлення пам’ятників загиблим рашистам photo_camera 12:15 На вулиці Театральній у Житомирі помер чоловік 12:00 50 FPV - дронів та 2 "Мавіки" полетіли на передову: Житомир передав чергову допомогу військовим photo_camera 11:41 Збір затискачів від упаковок з хліба! Житомиряни, долучайтесь, це працює на перемогу! 11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up