Людмила Зубко: «Наша мета – зробити навчальний процес у школах безпечним»

Людмила Зубко: «Наша мета – зробити навчальний процес у школах безпечним»

Літо - на фінальній стадії, тому влада поспішає визначитися з форматом навчання дітей в школах.

Ще поки невідомо, планують впровадити дистанційну систему навчання чи все ж діти підуть до школи, проте Житомир став першим містом в Україні, де реалізували проєкт «Альтернатива є – безпечна школа». Його ініціаторкою стала підприємиця, засновниця громадської організації «Житомир, зроби голосніше» Людмила Зубко. 

 «Безпечна школа» передбачає впровадження сучасного та свідомого підходу до організації навчального простору в умовах карантину, про що детально розповіли під час запуску проєкту в житомирській школі «Сяйво», 21 липня.

Відео дня

«Сьогодні, ми маємо бути чесними і з нашими вчителями, і з нашими батьками та з нашими дітьми. Що змінилося на сьогодні? Чи зник вірус? Ні. Ми живемо з вірусом. Чи є ефективним дистанційне навчання? Ні. Чи готові ми прийти до школи, і вчитися так, як вчилися до карантину? Звісно, ні. Чи готові батьки сьогодні залишити роботу, звільнитися й сидіти вдома з дітьми? Звісно, ні. 

Також хочу сказати про педагогів, які недоотримують зарплату, хочу сказати про дітей, які не мають інтернету, і, відповідно, навчання у них на дуже низькому рівні. Всього 17% дітей на карантині мали можливість якісного дистанційного навчання», - зазначила Людмила Зубко на початку презентації проєкту.

«Безпечна школа» передбачає декілька етапів:

До школи «Сяйво» приїхала група фахівців NEGIC, яка безпосередньо оглянула всю будівлю, щоб визначити ключові моменти роботи, для створення безпечних умов навчання дітей. За їх словами, важливо забезпечити постійний доступ дітей до рукомийників, використовувати паперові рушники та рідке мило, а також проводити температурний скринінг, провітрювати приміщення та відпрацювати комфортний розклад занять для того, аби чергувати перебування дітей в класі та на вулиці.

 «У нашій країні є велика проблема того, що 99,9% дитячих садочків, шкіл, закладів охорони здоров’я не мають дороговартісної, ефективної механічної системи вентиляції. Важливо розуміти, що шлях передачі інфекційних захворювань один і той самий – ми не повинні думати про безпеку від Covid-19, а ми повинні думати про всі інфекції, які передаються повітряно-крапельним шляхом та контактним шляхом. 

Наші основні правила будуть стосуватися провітрювання приміщення, ефективної гігієни рук та за можливості – слідкувати за температурним режимом та вологістю приміщення», - пояснює голова Національної експертної групи з інфекційного контролю NEGIC Андрій Александрін. 

Завдання, які стоять перед школою:

«Ми повинні розуміти, що мікроорганізми не живуть в нашому світі, це ми живимо в світі мікроорганізмів. Ми повинні навчитися співіснувати з мікроорганізмами, і найголовніше – ми повинні навчити цьому наших діточок», - наголосив Андрій Александрін.

Насамкінець ініціаторка проєкту Людмила Зубко зазначила, що допоки ініціативи від уряду та МОЗ щодо роботи шкіл немає, треба брати відповідальність на себе:

«Я не чую від уряду та МОЗ сьогодні, що ми маємо підготувати наші школи, тому ми маємо брати відповідальність на себе, тому що ми тут живемо. Разом із командою ми хочемо відпрацювати одну школу в Житомирі, щоб навчання тут було безпечним. Це спільна відповідальність, і спільна робота. Цей досвід, і ці результати ми передамо міській раді та уряду».

Письмовий звіт щодо аудиту підготують упродовж тижня.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040 11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням 11:00 За участю прокурорів Бердичівської окружної прокуратури на потреби ЗСУ передано боєприпаси, вилучені у межах кримінального провадження 10:41 У Житомирі викрили мережу підпільних казино з десятками мільйонів прибутку photo_camera 10:20 Житомирська ОВА відреагувала на ситуацію з фінансуванням театрів 10:00 Знову перенесли судове засідання по справі Романа Кучера 09:41 ЗСУ ліквідували ще 880 окупантів 09:21 Оперативна інформація станом на 06.00 24 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 24 квітня: все про цей день, прикмети, іменини і погода у Житомирі 18:00 Сьогодні ввечері діятимуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промисловості
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up