Дві платіжки за газ: особливості нових розрахунків у Житомирі

Дві платіжки за газ: особливості нових розрахунків у Житомирі

З січня 2020 року було вилучено з рахунку за газ оплату за його доставку.

Тобто вже у січні всі споживачі природного газу Житомирщини отримали два окремих рахунки. Перший – за газ як товар. Другий – за його доставку. Проте щомісячний платіж за доставку газу буде незмінним впродовж року. Вартість послуг з доставки газу виключена із загального рахунку за газ і виставлена окремою квитанцією. Чимало запитань щодо нових платіжок було у житомирян. Отже, коротко про нові квитанції за газ.

Відтепер кожен споживач отримає дві платіжки: одна за споживання газу, друга – за транспортування.

 За словами комерційної директорки АТ «Житомиргаз» Людмили Усик, ніяких додаткових рахунків споживачі не отримуватимуть, а навпаки, оплата стане більш прозорою, адже тепер споживачі бачитимуть окремі розрахунки за обсяг газу, який вони отримують, і за послугу транспортування;

Відео дня

У січні ніхто ніякої пені за оплату не отримає.

Оскільки споживачі тільки ознайомлюються із новою системою оплати, пені за оплату не буде нараховано, проте оплачувати за газ краще за все до 20 числа. Крім того, платіжки можуть надходити із затримкою у декілька днів, проте це недоліки роботи «Укрпошти», із якою «Житомиргаз збут» неодноразово судився щодо цього питання.

Вартість доставки газу розраховується індивідуально по кожному споживачу і залежить від використаного ним обсягу газу минулого року, тобто з 1 жовтня по 30 вересня. 

Специфіка розрахунку за доставку газу наступна: індивідуальний об’єм використаного газу ділиться на 12 частин та помножується на діючий тариф на доставку газу. Чинний тариф на доставку для АТ «Житомиргаз» з 1 січня 2020 року складає 1,07 грн. Наприклад: споживач використав 100 кубометрів газу на рік. Отже, 100 куб. м * 1,07\12 місяців = 8,92 грн. Це вартість доставки газу щомісяця. 

Набагато вигідніше сплачувати одним платежем наперед. Таким чином, ви зможете зекономити на комісії.

За словами фахівця зі зв’язків із громадськістю та пресою АТ «Житомиргаз» Анастасії Кліщенко, краще за все встановити додаток та зареєструватися в особистому кабінеті:

«Вся інформація в особистому кабінеті точна і доступна. Там можна окремо подивитися, скільки сплатити за газ, скільки за його транспортування. Там все можна оплатити вчасно, це швидко і зручно. Нехай вам допоможуть ваші діти, внуки, є пенсіонери, які самі оплачують через телефон, все-таки ми слідуємо сучасним тенденціям».

Крім того, для зручності було об’єднано одразу два рахунки в особистому кабінеті. На сайті 104.ua або в мобільному додатку 104 Mobile можна подивитися всю інформацію та розрахуватися як із «Житомиргазом», так і з постачальником газу.

Краще за все оплачувати своєчасно – до 20 числа місяця, оскільки це зменшить ризики проблем з оплатою. 

За словами технічного директора АТ «Житомиргаз» Сергія Колесника, за 2019 рік газорозподільне товариство затвердило інвестиційну програму в обсязі 10 млн 300 грн: «Ми завчасно підготувались до опалювального сезону. Якщо звернути увагу, то дійсно, в зоні відповідальності підприємства відсутні нарікання зі сторони споживачів щодо якихось обставин щодо забезпечення необхідним обсягом газу помешкань громадян. Але вартість, що була встановлена у 2019 році, на сьогодні недостатня. Ми опинилися в доволі серйозній ситуації по технічному стану систем газопостачання та споруд. Зважаючи на це, неодноразово були клопотання до національного регулятора переглянути тариф на доставку газу».

На 2020 рік у нас затверджена нова інвестиційна програма, яка на сьогодні включає в себе амортизацію – 8 млн 300 грн. Також вона включає в себе 16 млн грн від очікуваного прибутку. Разом з тим закладено 11 млн грн на заміну безкоштовних лічильників для населення.

Також споживачі зможуть індивідуально вказати, яким саме чином використовується газ, і відповідно до цього оплачувати його.

Тобто якщо у вас в домі встановлена плита та газова колонка, то вартість транспортування становитиме 27 грн за місяць. У будинку з газовим опаленням – 187 грн на місяць, а в будинку, де є тільки газова плита, – 15 грн на місяць.

Нові клієнти, а також ті споживачі, які у попередній газовий рік не споживали газ, отримають рахунки, виходячи із планових об’ємів групи споживання, до якої вони належать. Якщо газове обладнання не використовується взагалі і споживач не планує користуватися газом у найближчому майбутньому, то в такому випадку він може подати заяву про від’єднання від газових мереж.

Валерія Наумова

Коментарі (12)
  • Андрій

    Купив будинок в кінці року, за 2 місяці спалив триста кубів газу, а нарахували сплатити за 4 тисячі кубів - по споживанню попередніх хазяїв!!! Це як назвати? А дозвонитись у контакт. центр - неможливо. На електронний запит прислали такий маразм, що далі нікуди... Написав заяву та зареєстрував у газконторі, якщо не перерахують - подаватиму до суду. І я такий не один, скоріш за все.
  • Александр Журавель

    ПЛАТИТЬ НЕ БУДУ !
  • Галина Пакляченко

    Чому використовують для транспортування мою трубу,яку ми купляли за свої гроші? Чому не вклали з нами договір- аренди за користуванням нашої  особистої труби ? Чому по нашій території ( землі ,подвір'ї) без укладення договору про оренду моєї приватної власності користуються? І нарешті : надра землі - це власність народ у!  Дайте конкретну відповідь?!!!

    Юрій Маєвський reply Галина Пакляченко

    Галина Пакляченко Пора,мабуть, різати ті труби, так як з нами ніхто ніякої угоди не укладав?
  • Міла Орчинська

    Чекаємо платіжки за доставку води.Логічно?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up