Довіряй, але перевіряй: як правильно обрати рієлтора під час покупки або продажу нерухомості

Довіряй, але перевіряй: як правильно обрати рієлтора під час покупки або продажу нерухомості

У Житомирі, як і у будь-якому місті нашої країни, присутня безліч рієлторських агентств, що пропонують споживачам свої пропозиції. 

Як підібрати серед них реального фахівця, якому не страшно буде довірити ведення житлового питання, розбиралися журналісти «20 хвилин» та голова Житомирського регіонального відділення Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України Наталія Мелай.

Роль рієлтора на ринку нерухомості

Рієлтор є посередником між продавцем і покупцем при укладенні договору купівлі-продажу нерухомості або договору оренди. Окрім того, він надає консультативні послуги та супровід угоди з моменту укладання договору до отримання правовстановлюючих документів на придбану нерухомість, підписання акту про виконання робіт. Насамперед рієлтор потрібен, щоб захистити продавця або покупця від шахраїв і аферистів. Саме цей спеціаліст допоможе покупцю здійснити омріяну покупку, а продавцю ‒ вигідний продаж. 

«Рієлтор – це особа, яка надає передусім консультаційні послуги перед продажем чи купівлею об'єкта нерухомості. Професіонал завжди зможе дати ряд конкретних рекомендацій для підготовки нерухомості до продажу.

Якщо це передпродажна послуга – передивляємось документи та готуємо повний пакет до продажу. Якщо потрібно щось доопрацювати, ми людям про це розповідаємо або допомагаємо із виготовленням документів. Ми спрямовуємо, де, що замовляти потрібно, в які це терміни виготовляється і в якій послідовності. Завдяки цьому клієнт не ходить в одну і ту ж саму інстанцію по декілька разів, економить собі час, знає точно, що та де потрібно замовити для того, щоб не виникло труднощів у процесі оформлення», ‒ наголошує Наталія Мелай.

Приділіть час – перевірте, чи є у вашого рієлтора посвідчення

До вибору рієлтора потрібно підійти ретельно та виважено. Не потрібно звертатися в компанію за першим-ліпшим оголошенням, яке заманило вас вигідною пропозицією або ж дизайном. У пошуках гарного фахівця спочатку зверніться за порадою до друзів і знайомих. Адже, як відомо, найкраще те, що вже перевірене на практиці та отримало позитивний результат. 

Якщо ж у вас немає знайомих, які звертались за послугами до рієлторів, не треба засмучуватись. Почати пошук можна з перегляду реклами на просторах інтернету. Однак у вас може виникнути запитання: «На чому все-таки потрібно акцентувати увагу, читаючи оголошення на сайтах нерухомості?» По-перше, дивимося досвід представленого посередника, а також кількість опублікованих оголошень. По-друге, читаємо, як складений текст оголошення і наскільки якісні фото. По-третє, дивимося відгуки про обраного професіонала. По-четверте, телефонуємо рієлтору і спілкуємося з ним або ж зустрічаємось особисто. 

Але у будь-якому разі, де б ви не знайшли рієлтора, не забувайте – він повинен бути сертифікованим спеціалістом. Саме він займається тільки тими об'єктами, які дійсно можна продати: ті, які побачені на власні очі, та де все в порядку з документами. Окрім того, спеціаліст гарантує не тільки якісний підбір нерухомості, а і чистоту оформлення. У нотаріуса перевіряється нерухомість на наявні заборони чи виконавче провадження на власників, на іпотеки та тому подібне. 

Отже, приділіть час – перевірте, чи є у рієлтора посвідчення. Це документ з фотографією, який засвідчує, що цій особі дозволено законом займатися посередницькою діяльністю у сфері нерухомості. Також це говорить і про те, що людина працює прозоро та сплачує податки. 

На сьогодні у Житомирі вже більше 50 осіб є сертифікованими рієлторами. А у спільноті Житомирського регіонального відділення Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України є представники 21 агентства нерухомості.

 «У більшості випадків люди користуються рекомендаціями знайомих. Однак, якщо таких немає, можна перевірити репутацію спеціаліста в інтернеті. Подивіться про людину відгуки, чи працює вона як приватний підприємець, чи в агентстві. Той, хто працює порядно і чесно, має високі рейтинги та гарні відгуки. 

Якщо людина звертається до спеціаліста вперше, найкраще скористатися послугами сертифікованих рієлторів. У Житомирі є регіональне відділення Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України, яке регламентує діяльність спеціалістів з нерухомості. Також ми проходимо сертифікацію у Фонді Держмайна. Щороку рієлтор має можливість підвищити свою кваліфікацію на сертифікованих курсах АФНУ. Діяльність сертифікованого рієлтора контролює певний орган, тобто нам як видали посвідчення, так само можуть його і забрати. Відповідно ми дотримуємось правил роботи і мусимо знати все законодавство, яке на сьогодні актуальне», ‒ ділиться досвідом Наталія Мелай.

Які документи потрібно надати рієлтору під час співпраці

Під час співпраці з рієлтором продавець має показати правоустановчі документи на об'єкт нерухомості, технічну документацію, якщо є автономне опалення – дозвільну документацію на його встановлення. Відповідно, якщо це безпосередній власник, він має надати свій паспорт та ідентифікаційний код. Якщо наявні декілька співвласників, обов'язково потрібна згода на продаж усіх співвласників. Отже, до прикладу, якщо квартира належить чоловікові та дружині, то однозначно має бути згода двох співвласників. Також під час укладання угоди повинні бути присутні усі власники або ж один із власників може діяти за довіреністю від іншого.

Що стосується оригіналів документів, то вони можуть залишатися у рієлтора тільки в тому разі, якщо на нього оформлена клієнтом довіреність. В іншому разі оригінали документів спеціаліст не має права в себе залишати. 

Як розпізнати недобросовісного рієлтора та що робити, якщо потрапили на його «гачок»

Бувають випадки, коли шахраї оформляють різні незаконні справи і зникають з грошима, залишаючи людей ні з чим. Щоб їх уникнути, потрібно завжди ретельно перевіряти посвідчення рієлтора. 

Потрібно бути більш уважнішим, якщо рієлтор пропонує зустрітися не в офісі, а в кафе або на будь-якій іншій нейтральній території. Всі дії повинні відбуватися в офісі, де, зокрема, можна звернути увагу на наявність документів на робочому місці. Також не завадить попросити показати  витяг з державного реєстру на той вид діяльності, який він здійснює. 

Якщо ж все-таки так сталось, що ви потрапили на недобросовісного рієлтора, передусім розривайте з ним відносини та докладіть максимум зусиль, щоб знайти дійсно кваліфікованого спеціаліста. У разі, якщо рієлтор не хоче з вами добровільно прощатись, звертайтеся до адвоката та вирішуйте це питання в судовому порядку.  

Ретельно обдумайте своє рішення

Як зазначає експертка, сьогодні на ринку нерухомості нестабільна ситуація. Отже, перед тим, як продавати чи купувати нерухомість, потрібно чітко для себе прийняти рішення, чи готові ви до цього кроку, щоб у майбутньому не було розчарувань.

«Коли прийняте остаточне рішення про продаж, тільки тоді звертайтесь до спеціаліста. Не виключайте і того варіанту, що до нього можна звернутися в консультаційному порядку. Практично до кожного рієлтора можна звернутись і проконсультуватися безкоштовно. Особисто я надаю всі консультації безкоштовно, наприклад чи вигідний продаж на цьому етапі та чи ви виправдаєте свої надії»,‒ розповідає Наталія Мелай.

Ріелтори Житомира:  https://www.asnu.net/users/index/cat=1/city=5712/asnu=1/

Світлана Цимбалюк

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up