Будівництво балкону в приватному будинку: поради експертів

Будівництво балкону в приватному будинку: поради експертів

Якщо в багатоквартирних будинках балкони часто намагаються перетворити в житлові приміщення, то з приватними все навпаки: балкони там проектують спеціально, хоча наявність цього елемента зовсім не є обов’язковим.

Що стосується дерев’яних будинків, то обробка, гідроізоляція, дизайн досить ускладнені хоча б через відсутність будь-яких взаємозалежних елементів конструкції, адже більшість багатоквартирних будинків таких недоліків попросту позбавлена.

Переваги та недоліки балкона в приватному будинку

Зрозуміло, що наявність лоджії істотно ускладнює проектування будинку. Це можна віднести до недоліків такого приміщення. Та й наявність сходів до балкону теж завдань не спростить. Оздоблення, дизайн, гідроізоляція конструкції, конструювання сходів – всього цього потребує навіть, здавалося б, абсолютно простий дерев’яний балкон.

Які ж у цього приміщення в приватному будинку є переваги? Є два, але дуже важливих плюси. По-перше, наявність балкона – вкрай важлива з точки зору пожежної безпеки перевага.

Відео дня

До речі, французький балкон знову набуває популярності серед власників будинків. Правда, його дизайн і обробка, а також гідроізоляція значно ускладнені. Та й сходи підвести до нього складніше. До речі, на балкон можна легко зробити шафу своїми руками.

Види балконів

  1. Консольні. Їх перевагою є те, що вони кріпляться до стіни будівлі, знаходяться безпосередньо на залізобетонній плиті. Якщо до них додати ще кілька опор, то такий балкон можна розширити практично на будь-який розмір, залежно від розміру балок. Правда, проектування і подальша споруда такого приміщення зажадають достатньої кількості грошових коштів. Оздоблення, гідроізоляція, дизайн такої конструкції, прибудова сходів все одно вимагатимуть чималих трудозатрат, та й грошових теж.

  2. Примикаючі. У них наявна велика кількість опор, що підвищує вартість їх зведення в кілька разів. Зате наступна обробка, дизайн, гідроізоляція, прибудова сходів до такої конструкції може здійснюватися без якихось особливих зусиль. Більш того, такий балкон можна побудувати вже після зведення будинку і здачі його в експлуатацію. А якщо ще зробити в таке приміщення красиву шафу своїми руками, то взагалі все буде відмінно.

Схема влаштування підлоги на дерев’яному балконі

Якщо розглядати два перерахованих вище типи балкона, то фахівці перевагу надають саме прилеглим. Хоча гідроізоляція, обробка, дизайн і прибудова сходів в таке приміщення, як уже зазначалося вище, – досить складне заняття.

Технічні вимоги

Незалежно від свого місця розташування і типу будь-який балкон повинен відповідати ряду важливих правил безпеки:

Найголовніша вимога стосується навантаження, яке може витримати той чи інший балкон. Оздоблення, дизайн, навіть гідроізоляція і прибудова сходів до такої конструкції мають менше значення, ніж максимальне навантаження. Зокрема, бетонна плита повинна витримувати показник навантаження мінімум у 200 кг/кв.м з урахуванням парапету й інших огорож, якщо вони є в наявності, – 400 кг/кв.м.

Для парапету мінімальне навантаження по вертикалі повинно складати 200 кг/кв.м, по горизонталі – 30 кг/кв.м.

Висота парапету, згідно з прийнятими ще за часів Радянського Союзу технічним нормам, повинна становити мінімум 105 сантиметрів. Не 100, а саме 105, інакше комісія, яка буде приймати будинок, має повне право відмовити в прийомі всієї будови в експлуатацію. Що стосується матеріалу огорожі, то тут вже власник будівлі може вибирати сам: можна використовувати металеві, дерев’яні і навіть пластикові конструкції. Та й дизайн огорожі можна придумати досить оригінальний. Перила також можна оформити на свій розсуд, як і сходи.

Відведення води також обов’язково потрібно враховувати. Саме з цієї причини сама балконна плита повинна бути не ідеально пряма, в 45 °, а мати ухил хоча б у 2-3 °, інакше вода після випадання кліматичних опадів буде потрапляти просто в будинок. І навіть найякісніша і дорога гідроізоляція тут допомогти буде не в змозі. У приватних будинках балкони в основному відкриті, тому забезпечення відводу води – найважливіший захід, хто б не говорив про зворотнє. До речі, на покрівлю обов’язково треба встановлювати і снігозатримувачі, щоб в подальшому сніг падав не прямо з покрівлі на балкон, а подалі від стін будинку.

Матеріали і технологія зведення

Балкони із затисненою плитою – найбільш надійні, проте їх використовують виключно в цегляних та інших будинках, де є ймовірність наявності великого навантаження. Більш того, буде потрібна якісна пароізоляція конструкції, оздоблення та дизайн будуть затруднені (з прилеглим все простіше).

Що стосується сходів, то в даному випадку їх прилаштувати буде дещо простіше – це правда. Зводять такі балкони виключно на стадії будівництва приватного будинку, так що у власника особливо і немає широких можливостей змінити конструкцію вже під час початку експлуатації.

Із сусідніми все набагато простіше. Вони можуть бути побудовані вже після того, як будинок введено в експлуатацію. Та й зробити їх простіше.

Для зведення знадобляться спеціальні кронштейни, на які будуть закріплені несучі балки. Пароізоляція такої конструкції повинна бути надійною, інакше кронштейни з часом проржавіють і виникне ризик падіння балок і, відповідно, – самого балкона.

До речі, самі балки можна виготовити прямо на місці, безпосередньо біля стін будинку. Цікаво, що для дерев’яного балкона можна використовувати дерев’яні ж балки.

Поради

Можна дати кілька порад тим, хто бажає побудувати будинок з балконом:

  • Краще віддати перевагу примикаючому балкону замість закріпленогму на стіні, нехай він і коштує дорожче. Єдиний виняток – якщо будинок з цегли, адже навантаження на всю конструкцію буде в цьому випадку досить велике.

  • Сьогодні популярний не тільки французький, але і російський стиль оформлення, з наявністю кахлів з дерева та інших національних елементів декору.

 

 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled 11:00 Підвищення пенсій з 1 квітня: кого стосуватиметься
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up