Благополуччя крізь призму метрології

Благополуччя крізь призму метрології

20 травня світова спільнота відзначає Всесвітній день метрології.

Саме цього дня 1875 року в Парижі на міжнародній дипломатичній конференції представники 17 держав поставили свої підписи під знаменитою Метричною конвенцією, в якій Метрична система мір визнавалась міжнародною, затверджувалися прототипи метра і кілограма. Крім того, конференція заснувала Міжнародне бюро мір і ваг, основним завданням якого було забезпечення єдності вимірювань у міжнародному масштабі, та створила Міжнародний комітет мір і ваг, який здійснював наукове керівництво цією роботою, а також готував і проводив генеральні конференції з мір і ваг.

2002 року Україна стала асоційованим учасником генеральної конференції і платила відповідні внески, однак була позбавлена багатьох прав і можливостей. 23 травня 2018 року Верховна Рада України прийняла законопроєкт про приєднання України до Метричної конвенції. Це дало змогу нашій державі голосувати на засіданнях генеральної конференції і брати участь у роботі консультативних комітетів; брати участь у ключових звірках Міжнародного комітету мір і ваг; придбати відкалібрований платиново-іридієвий еталон кілограма за собівартістю (досі Україна мала еталон кілограма із нержавіючої сталі багато нижчого рівня); користуватися послугами з калібрування національних еталонів, що є недоступним для асоційованих учасників; отримати доступ до обмежених розділів сайту Міжнародного бюро мір і ваг з науковою та стратегічною інформацією; долучати українських спеціалістів до участі у програмах підвищення кваліфікації Міжнародного бюро мір і ваг.

Взагалі з набуттям повноправного членства у Метричній конвенції Україна отримала визнання вітчизняної системи вимірювань та її відповідності міжнародним вимогам з боку решти країн – членів конвенції, що є обов’язковою умовою набуття повноправного членства у Міжнародній організації законодавчої метрології та продовженням робіт над укладанням угоди з ЄС про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів.

Напередодні Всесвітнього дня метрології кореспондент газети поспілкувався з генеральним директором державного підприємства «Житомирський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» (ДП «Житомирстандартметрологія») Людмилою Данчук. 

Людмила Данчук

«20 хвилин»: Людмило Петрівно, ми не вперше зустрічаємося з Вами і завжди розпочинали розмову із досягнень. А як бути нині, коли країна переживає таку страшну пандемію й економіка в стагнації, невже знехтуємо традицією?

– У жодному разі, адже без здобутків не може бути розвитку. Поміж тим наше підприємство динамічно працює та успішно долає всі труднощі, пов’язані з коронавірусом. Що стосується метрологічної діяльності, а це в основному повірка і калібрування, то нам вдалося не лише втримати свої позиції на ринку аналогічних послуг, але й значно збільшити об’єми цих робіт. Завдяки чому досягнуто такого результату? По-перше, попри дуже велику і не завжди добросовісну конкуренцію, наші замовники змогли належно оцінити якість та оперативність виконання робіт спеціалістами підприємства, недарма ж минулого року ми витратили на спеціалізоване навчання наших працівників 75,8 тис. грн; по-друге, ми значно розширили галузь акредитації, а відтак і спектр метрологічних робіт, закупивши для цього нове еталонне обладнання, на придбання якого лише минулого року витрачено власних коштів 2629,3 тис. грн; по-третє, географія наших послуг нині сягає майже всієї України. 

«20 хвилин»: У такий складний епідеміологічний час неабиякої ваги набуває повірка і калібрування засобів вимірювальної техніки у медицині. Як у вас ідуть справи у цій сфері? 

Про важливість зазначених Вами робіт, особливо зараз, свідчить навіть тема Всесвітнього дня метрології 2021 року – «Вимірювання для здоров’я». Як бачиться, цю тему, зважаючи на вкрай складну епідеміологічну ситуацію у світі, було обрано не випадково, а для того, щоб привернути увагу світової громадськості до тієї важливої ролі, яку відіграє вимірювання для здоров’я, отже, для благополуччя кожного з нас. Цілком очевидно, щоб вимірювання мали достовірні результати, усе медичне обладнання повинно бути повіреним і каліброваним. Мені вже доводилося про це говорити, але повторю, що наше підприємство вклало дуже великі кошти на те, щоб замінити морально і фізично застаріле обладнання найсучаснішими робочими еталонами та оперативно освоїти повірку і калібрування нових видів засобів вимірювальної техніки медичного призначення. Тож не без гордості повідомляю, що сьогодні наші спеціалісти здійснюють повірку і калібрування практично всієї медичної апаратури не лише в нашій області, але й далеко за її межами. Оскільки не всі обласні центри мають акредитовані калібрувальні лабораторії, то ми виконуємо калібрування устаткування практично по всій Україні. 

Ще можу додати, що нині наше підприємство проходить процедуру закупівлі еталонів для перевірки метрологічних характеристик безконтактних медичних термометрів.

«20 хвилин»: Що ж, можна лише констатувати, що ви таки тримаєте руку на пульсі часу. Хотілося б іще дізнатися, наскільки успішно ідуть справи у такому новому напрямі вашої діяльності, як оцінка відповідності законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки технічним регламентам. 

– Якщо коротко, то справді успішно, і цей напрям не зовсім новий для нас, адже ми вже понад два роки виконуємо ці роботи. Відповідними рішеннями Мінекономіки України наш орган з оцінки відповідності ще 2018 року отримав право здійснювати оцінку відповідності вимогам Технічного регламенту засобів вимірювальної техніки, Технічного регламенту законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки і Технічного регламенту щодо неавтоматичних зважувальних приладів. Загалом уже видано близько 160 сертифікатів відповідності. 

Не в останню чергу це стало можливим тому, що ми завчасно подбали про те, щоб відповідний підрозділ випробувальної лабораторії ДП «Житомирстандартметрологія» мав компетентних спеціалістів і достатню кількість та якість випробувального обладнання, необхідного для виконання робіт із випробування засобів вимірювальної техніки, які підпадають під дію вищезазначених технічних регламентів. Тож Національне агентство з акредитації України після скрупульозного аудиту документально підтвердило, що цей структурний підрозділ повністю відповідає вимогам міжнародних стандартів, має сучасне обладнання і навчених фахівців, а також повною мірою забезпечений нормативною документацією. 

Нагадаю, що згідно з порядком оцінки відповідності засобів вимірювальної техніки вимогам технічних регламентів, для того, щоб видати сертифікат відповідності, необхідно провести випробування цих засобів в акредитованій лабораторії та засвідчити результати спеціальним протоколом.

«20 хвилин»: Знаємо, що справжню гордість викликає у Вас калібрувальна лабораторія. Скажіть, будь ласка, кілька слів і про цей важливий підрозділ.

– З превеликим задоволенням скажу, адже наша калібрувальна лабораторія справді відіграє дуже велику роль у метрологічній діяльності підприємства. 

Найперше, на чому хотілося б загострити увагу, калібрувальна лабораторія ДП «Житомирстандартметрологія» має акредитацію на відповідність вимогам ДСТУ ISO/IEC 17025:2016 за багатьма видами вимірювань. Зокрема довжини, маси і пов’язаних із нею величин, електрики та магнетизму, термометрії, часу і частоти, фотометрії, іонізуючого випромінювання, а також хімії, тобто кількості речовин.

Крім того, фахівці лабораторії розробили методику контролю метрологічних параметрів апаратів штучної вентиляції легенів, що є особливо актуальним в умовах пандемії.

Велика увага у повсякденній діяльності калібрувальної лабораторії приділяється контролю правильності та достовірності результатів вимірювань, для чого періодично проводяться міжлабораторні порівняння результатів калібрувань, а також проміжні перевіряння.

Загалом лабораторія охоплює калібрувальними послугами увесь спектр засобів вимірювання та допоміжного устаткування, яке використовується в медичних, ветеринарних та санітарно-епідеміологічних лабораторіях.

«20 хвилин»: Дякуємо, Людмило Петрівно, за змістовну розмову. Хочемо сказати, що результати вашої діяльності дійсно вражають, тому з особливим почуттям вітаємо Вас особисто та очолюваний Вами колектив із Всесвітнім днем метрології.

– Я Вам теж щиро дякую та, користуючись нагодою, сердечно вітаю метрологів нашого підприємства і всіх працівників метрологічних служб Житомирщини із цим великим професійним святом. Хочу побажати, щоб у кожного з вас, дорогі колеги, обов’язково виникло почуття причетності до цієї великої події, в якій сьогодні міститься частинка і вашої самовідданої праці. Нехай цей день надасть вам наснаги у роботі, стимулює до професійного і кар’єрного зростання.

Щастя Вам, шановні, міцного здоров’я, затишку і миру!

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая 10:20 Допоможемо молодій дівчині зібрати кошти на акумулятори для електровізка! 10:00 Поки овручанин спав, сусід винес з його будинку побутову техніку та інші речі photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up