585 недоношених дітей народилися у Житомирській області в минулому році

585 недоношених дітей народилися у Житомирській області в минулому році

У минулому році у Житомирській області народилися 19 дітей з екстремально низькою вагою – менше 1 кілограма. За даними Інституту педіатрії, акушерства і гінекології, всього в регіоні народилося 585 недоношених дітей.

Передчасних пологів стає більше

Кількість передчасних пологів стає дедалі більше. У зоні ризику - жінки, що живуть у великих містах. Сидяча робота, психічні перевантаження, ненормований робочий день, погане харчування, фізична втома - фактори ризику. Передчасні пологи також може спровокувати соціальний стрес - перенапруження, пов'язане з нестабільністю в країні.

«Близько 36% жінок, які перебувають під впливом стресу, мають клінічні симптоми депресії. Ризик пологів раніше терміну у таких жінок в 2 рази вище. Депресію також викликають куріння і алкоголь», - відзначили в Інституті педіатрії, акушерства та гінекології.

Ще одна з причин - збільшення успішних випадків штучного запліднення (ЕКЗ), після якого на світ раніше терміну часто з'являється двійня.

Відео дня

У числі причин - модне відкладене материнство. Все більше жінок вперше стають мамами в 30-32 роки, а іноді і після 40 років - це пов'язано з економічними причинами або відсутністю своєї сім'ї.

Таких маленьких страшно брати на руки

Прийняти пологи на ранніх термінах і виходити новонароджених з малою масою в Україні можуть фахівці в 14 перинатальних центрах. Недоношені діти потребують особливого догляду  - у них не повністю сформовані органи, і завдання лікарів - зробити все можливе, щоб дитина вижила і не залишилася інвалідом.

Майбутніх мам в найважчому стані направляють в Інститут педіатрії, акушерства і гінекології в Києві. «Ми надаємо медичну допомогу важкохворим новонародженим і їхнім матерям з усієї України, і фактично є останньою інстанцією в наданні такої допомоги», - розповідає заступник директора Інституту педіатрії, акушерства та гінекології Тетяна Знаменська.

Апарат УЗД для 1800 дітей

Щорічно в київській клініці на світ з'являються 1600-1800 дітей з усієї України. За останні п'ять років в інституті мамами стали 14 жінок з Житомирської області. Новонароджені на кілька діб потрапляють в реанімацію, а потім їх переводять у відділення інтенсивної терапії. Близько 40% дітей знаходяться тут більше місяця. Одна з найбільш частих процедур - дослідження на апараті УЗД. У розпорядженні педіатрів - випущений 15 років тому апарат УЗД, на якому замість чітких кордонів мозку, серця, внутрішніх органів, суглобів, лікарі можуть побачити лише розпливчасті лінії. «Сучасний апарат УЗД допоміг би нам набагато точніше оцінювати стан організму малюків, а саме - з більшою точністю діагностувати патологічні зміни», - розповідає Володимир Єфімов, завідувач відділенням постінтенсивного догляду та виходжування новонароджених в інституті.

Кошти на придбання нового апарату збирає телеканал «Інтер» за підтримки своїх глядачів, зірок шоу-бізнесу та спорту. Кошти до фонду «Інтер-дітям» можна перерахувати на сайті deti.inter.ua. Також на цьому сайті можна купити унікальні речі від відомих українців. Апарат УЗД буде придбаний відразу після збору необхідної суми.

 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up