Житомиряни мерзли на тиждень довше. Місія «достроковий опалювальний сезон» провалена

Житомиряни мерзли на тиждень довше. Місія «достроковий опалювальний сезон» провалена

Цьогоріч жовтень не радує погодою, і з огляду на це батареї житомирян ще 12 жовтня мали б наповнитися теплом. Однак на календарі вже 19 число, а у деяких квартирах і досі батареї такі ж, як і влітку – абсолютно холодні.

Під час засідання міськвиконкому ще 10 жовтня було прийнято рішення почати опалювальний сезон раніше, а саме почати обігрівати житлові будинки з 12 жовтня, а приміщення соціальної сфери на день раніше – з 11 числа. Однак встановлені терміни минали, а тепло так і не жевріло в батареях городян.

Як пояснив головний інженер КП «Житомиртеплокомуненерго» Валерій Бужинський, на підприємстві увімкнути опалення були готові одразу, як тільки було прийняте відповідне рішення.

«Але на той час ПАТ “Житомиргаз” не дав нам газу і чекав свого розпорядження,  яке йому повинні були дати, і нашого договору, який уклали підприємства з “Нафтогаз України”», – розповідає Валерій Бужинський.

Відео дня

Житомирянка Ольга, у квартирі якої на проспекті Миру довгоочікуване тепло з’явилося лише 16 жовтня, ділиться, що гарячими батареї назвати не можна, оскільки вони ледь теплі.

«Мало того, що і так не спекотно, то ще й під ранок опалення взагалі чомусь вимикають, і стає  дуже холодно. Боюся уявити, які рахунки в результаті ми отримаємо за таке “тепло”, адже помешкання орендоване, і субсидія на квартиру не оформлена», – нарікає жінка.

Однак якщо з самою подачею тепла все зрозуміло, то ще однією традиційною проблемою опалювального сезону є комунікації, а саме – їх стан.

«Протягом усього літа практично не проводилися ті ремонтні роботи, які планувалися з весни, тому що “Нафтогаз України” забирав усі кошти на підприємстві», – ділиться головний інженер КП «Житомиртеплокомуненерго».

Як пояснює Валерій Бужинський, ті розкопки, які ми де-не-де сьогодні спостерігаємо в Житомирі, – це розкопки теплових мереж, котрі не витримали перших пробних пусків і, відповідно, не витримали початку подачі тиску в систему. Тому замість того щоб стабільно подавати тепло в будинки, підприємство змушене займатися  ремонтом.

«Є внутрішньобудинкові пориви. Це щорічні проблеми пуску, тому що система опалення довгий проміжок часу стоїть і, на жаль, доводиться при запуску ті витоки ліквідовувати», – розповідає  Валерій Бужинський.

Заручниками такої ситуації стало подружжя Олександра і Дарини, котрі мешкають у центрі міста.

«У нас опалення увімкнули в суботу, 15 жовтня. І то лише після того як ми поскаржилися у ЖЕК, – розповідає Олександр. – Однак вже наступного дня у будинку виникла аварія внутрішньобудинкових мереж, і ми лишилися без тепла. Увімкнули нам опалення лише у вівторок», – розповідає подружжя.

Та проблемами з «паперовими» питаннями та непідготовленими комунікаціями справа не обмежилася.

«Багато непорозумінь у нас виникло з ОСББ, тому що фактично там ще не повністю усвідомили, що підготовка внутрішньобудинкової мережі лежить на їх плечах, – пояснює  ситуацію головний інженер КП “Житомиртеплокомуненерго”. – Ну а з ВЖРЕПами проблем немає, кооперативи теж вчасно реагують. ОСББ для того щоб правильно підготувати будинок до опалювального сезону, потрібно хоча б рік пропрацювати».

Під час брифінгу 18 жовтня міський голова Сергій Сухомлин повідомив, що на сьогодні у Житомирі під’єднано 99 % будинків, тобто, за словами очільника, буквально 24 будинки поки що лишилися без опалення. Усі соціальні об’єкти опалюються.

«Питання холодних батарей – це питання більше до ЖЕКів, ОСББ і ЖБК.  Як правило, проблема полягає в тому, що в будинках не можуть провести балансування», – розповідає  Сергій Сухомлин.

Таку ж інформацію повідомив і головний інженер КП «Житомиртеплокомуненерго», котрий розповів, що станом на 18 жовтня всі будинки Житомира під’єднані до опалення і заповнені теплоносієм.

«Те, що не всі змогли прийняти опалення, – це інше питання, – розводить руками Валерій Бужинський. – Тепло запустили, й потрібно його розподілити через внутрішньобудинкову мережу. Тому люди й жаліються, що там гріє, там не гріє... Ми ж впливати на роботи внутрішньобудинкової мережі не можемо», – підсумував головний інженер.

Як бачимо, з року в рік Житомир продовжує  «танцювати» на одних і тих самих «граблях», так і не навчившись готувати сани влітку, а точніше – перевіряти й ремонтувати тепломережі завчасно і гріти своїх городян тоді, коли починаються холоди, а не коли їх потрібно вже відігрівати.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
09:41 Втрати росіян: мінус 5 танків, 29 артсистем і 800 осіб 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 23 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 23 квітня: все про цей день, свята, традиції і погода у Житомирі 17:52 У Житомирі та області потрібні донори крові всіх груп з негативним резус-фактором Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 17:32 Оновлено штрафи за неявку до ТЦК 17:00 Помірно тепло і з дощами: погода найближчих днів 16:37 Бердичівлянин віддав шахраям більше пів мільйона гривень за неіснуюче авто 16:20 Гуманітарний Хаб "Житомир" передав Сумщині 4 тонни необхідних медикаментів загальною вартістю 12 мільйонів грн photo_camera 16:00 Двох загиблих Героїв-житомирян провели в останню путь 15:41 У прикордонні Житомирської області не планують обмежувати перебування чоловіків призовного віку 15:23 У Житомирській області 10 закладів охорони здоров’я надають медичну допомогу при гострому мозковому інсульті 15:00 Житомирська громада передала військовим дрони Mavic 3 Pro та засіб РЕБ 14:40 Почуйте рятувальників – не паліть суху траву! 14:20 Житомирщина - у трійці областей з найбільшою кількістю земельних ділянок, набутих юридичними особами 14:00 У Житомирі відбувся відкритий Чемпіонат Житомирської області з баскетболу серед дівчат photo_camera 12:40 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі залучалися для надання допомоги населенню та службам photo_camera 12:20 Дощове і неспекотне: синоптик розповіла, яким буде цьогорічне літо 12:00 Вночі у Житомирі виявили літню пані, яка загубилася 11:40 5 аргументів про необхідність щеплення від кашлюку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up