Велика проблема «по-маленькому»: пошук «порятунку» в кав’ярнях

Велика проблема «по-маленькому»: пошук «порятунку» в кав’ярнях

Не секрет, що в Житомирі існує проблема недостатньої кількості громадських вбиралень. Тоді на допомогу приходять кафе, ресторани, театри і приміщення університетів, куди можна «проскочити»  непоміченим охороною, та дійти до заповітної «таємної кімнати».

 

В інспекції з питань захисту прав споживачів у Житомирській області запевняють, що при потребі скористатися туалетом можна в кожному барі, ресторані, магазині, перукарні та іншому закладі обслуговування, адже вони вважаються громадськими.

Але насправді буває не все так просто, адже в багатьох місцях із законодавством незнайомі. А люди прості від цього змушені страждати. В багатьох установах і майже у всіх магазинах не пускають до туалету. Можна це зробити в кафе, і то часто тільки в тому випадку, якщо щось замовити (хоча б кави або склянку води). З юридичної точки зору, чи мають право ті ж кафе не пустити людину в туалет?
Керівник інспекції з питань захисту прав споживачів у Житомирській області Петро Паночишин розповів, що пускати відвідувачів до туалету в кафе – справа виключно добровільна.

«Споживач має право на вільне (безперешкодне) та безоплатне відвідування санітарного вузла на підприємствах, в установах та організаціях сфери торгівлі та надання послуг незалежно від форми власності, в яких наявність такого приміщення передбачена нормативними документами. Також забороняється відмова у реалізації права на вільне (безперешкодне) та безоплатне відвідування санітарного вузла через те, що споживач не придбав, не замовив чи не використав продукцію», ­ сказав він.

Відео дня

За його словами, формально вони мають право зробити вхід до туалету для не клієнтів кафе платним: просто ввести нову «послугу миття рук» або, наприклад, «користування унітазом».

Чи є туалет в кафе додатковою послугою громадського харчування – питання спірне. І законом воно не регулюється. Але в такому випадку було б непогано повісити на кімнату табличку «тільки для відвідувачів» або «вхід платний».
Скандальна потреба

Житомирянам інколи доводиться вислуховувати на свою адресу лайку невдоволених працівників того чи іншого закладу або ж «справляти» природні потреби у непередбачених для цього місцях. У відповідь на буквальний заклик про допомогу, нерідко можна почути щось нецензурне. Ще добре, якщо вам відмовляють ввічливо. Але на жаль, хамів в сфері обслуговування завжди було (і залишається) багато.

У Житомирі в популярній кав’ярні «Кавоманія» розгорівся скандал через те, що офіціанти не дозволили скористатися туалетом чоловіку, що зайшов з вулиці. Хлопець розповів, що, прогулюючись містом у вечірній час, він мав потребу скористатися туалетом. Зайшовши в заклад «Кавоманія», що розташований на вулиці Черняховського, він почув від офіціантів претензії та нецензурну лайку.

Офіціанти пояснили свою відмову тим, що  в закладі немає прибиральниці, тож вони самі виконують цю роль. А прибирати потім після хлопця не збираються, адже головна умова відвідування кав’ярні – кожен відвідувач їхнього закладу має сам прибирати за собою.

«Незважаючи на це, туалетом я, все ж таки, скористався. Але хочу звернути увагу керівників персоналу закладу «Кавоманія» на поведінку своїх підлеглих, які, окрім людяності, порушують норми Законодавства України своєю хамською поведінкою», – зауважив житомирянин.

І, звичайно, такі випадки не додають власникам кафе ані авторитету, ані привабливості закладу.
У відділі з потреб та захисту прав споживачів нам повідомили, що на сьогоднішній день законом регламентується те, що відвідувачі закладів громадського харчування мають право безперешкодно відвідувати туалет. І тим більше, обслуговуючий персонал повинен виявляти повагу до людини, навіть якщо та не є їхнім відвідувачем.

Журналісти редакції газети «20 хвилин» провели експеримент, головною умовою якого було «проникнення» до вбиральні не потайки, а безпосередньо з дозволу охоронця, адміністратора або офіціанта.

У багатьох житомирських кафе з мене зажадали окрему платню, а в одному – порадили скористатися послугами громадського туалету, що знаходилися неподалік.
«Львівська майстерня шоколаду» та «Маріо»
В кав’ярні «Львівська майстерня шоколаду», та піццерії «Маріо» працівники закладу на прохання скористатися туалетом, однаково відповідають доброзичливою посмішкою, навіть провели до місця призначення.
Ми запитали, чи часто до них звертаються з такими проханнями. Виявляється, щодня, й не тільки відвідувачі кафе, а й перехожі з вулиці. Якщо попроситься літня людина, матуся з дітьми або ж просто адекватна людина, без хамства і претензій, її обов'язково пустять.
«Час поїсти»
Мандруючи далі, ми завітали до кафе «Час поїсти», де персонал ввічливо пояснив, що просто пустити людину в заповітну кабінку вони не можуть, адже перед цим потрібно у них пообідати.
«Макдональдс»
В торговому центрі «Глобал» безперешкодно можна потрапити до вбиральні Макдональдса.
Про глобалізацію і шкоду регулярних походів у ресторани швидкого харчування можна міркувати довго, але часом цей фаст-фуд виявляється «останнім порятунком». Підійшовши до туалету, ми побачили велику чергу. Група людей стояла біля входу до туалету, на двері якого висіла «страшна» табличка «Триває технічне прибирання».
Після обробки у вбиральні було чисто.
«Бути» вбиральням у кафе чи «не бути»
Часто можна почути від обслуговуючого персоналу, що в закладі немає вбиральні. Але чи може працювати заклад громадського харчування без туалету?
Як пояснив Петро Паночишин, об'єкти громадського харчування, ресторан, кафе, їдальня, бар, кафетерій, за санітарними нормами повинні мати туалети.

«Відповідно до вимог відносно рівня обслуговування споживачів, в закладах громадського харчування різних типів і класів незалежно від форм власності мають бути вбиральні. Наявність туалету для відвідувачів кафе і ресторанів обумовлено необхідністю забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя населення. Крім того, встановлення плати за користування туалетом, розташованим в кафе або ресторані, порушує вимоги законодавства у сфері захисту прав споживачів», – резюмував він.

Юлія Довбня

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 23 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 23 квітня: все про цей день, свята, традиції і погода у Житомирі 17:52 У Житомирі та області потрібні донори крові всіх груп з негативним резус-фактором 17:32 Оновлено штрафи за неявку до ТЦК Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 17:00 Помірно тепло і з дощами: погода найближчих днів 16:37 Бердичівлянин віддав шахраям більше пів мільйона гривень за неіснуюче авто 16:20 Гуманітарний Хаб "Житомир" передав Сумщині 4 тонни необхідних медикаментів загальною вартістю 12 мільйонів грн photo_camera 16:00 Двох загиблих Героїв-житомирян провели в останню путь 15:41 У прикордонні Житомирської області не планують обмежувати перебування чоловіків призовного віку 15:23 У Житомирській області 10 закладів охорони здоров’я надають медичну допомогу при гострому мозковому інсульті 15:00 Житомирська громада передала військовим дрони Mavic 3 Pro та засіб РЕБ 14:40 Почуйте рятувальників – не паліть суху траву! 14:20 Житомирщина - у трійці областей з найбільшою кількістю земельних ділянок, набутих юридичними особами 14:00 У Житомирі відбувся відкритий Чемпіонат Житомирської області з баскетболу серед дівчат photo_camera 12:40 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі залучалися для надання допомоги населенню та службам photo_camera 12:20 Дощове і неспекотне: синоптик розповіла, яким буде цьогорічне літо 12:00 Вночі у Житомирі виявили літню пані, яка загубилася 11:40 5 аргументів про необхідність щеплення від кашлюку 11:20 У Коростені відбувся ХІV відкритий Всеукраїнський конкурс юних баяністів-акордеоністів імені Анатолія Білошицького
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up