Трагічна доля комдива 44-ї

Трагічна доля комдива 44-ї

Серед командирів славнозвісної 44-ої Київської Червонопрапорної стрілецької дивізії ім. М. Щорса особливе місце займає Ярослав Штромбах, чех за національністю, колишній унтер-офіцер Австро-Угорської армії, воїн-інтернаціоналіст.

Штромбах Ярослав Антонович (1894-1931)

Народився 10 липня 1894 р. у м. Лоуни (Чехія). В роки громадянської війни воював у частинах РСЧА. Нагороджений орденом Червоного Прапора. Командир і військком 7-ої стрілецької дивізії в Чернігові, а з грудня 1928 р. – 44-ої в Житомирі. Член ВУЦВКІХ-ХІ скликань. Заарештований 4 грудня 1930 р. За постановою Колегії ОДНУ від 20 травня 1931 р. – розстріляний 27 травня 1931 р. у Харкові. Реабілітований у 1959 році.

Штромбах Ярослав Антонович народився 10 липня 1894 р. у м. Лоуни, розташованому в Богемії колишньої Австро-Угорської імперії, в сім’ї власника приватної друкарні. Закінчивши початкове училище, вступив до реального училища, одночасно захоплювався грою на скрипці. Допомагаючи батькові, знайомився зі змістом газет, які друкувалися в друкарні, таким чином залучився до робітничого соціал-демократичного руху.

Відео дня

До революційної свідомості було ще далеко, але дух незгоди вже оволодівав думками юнака. У комерційному училищі м. Пльзень піддався політичному впливу соціал-демократів. Дирекція жорстко обмежувала участь студентів у політичному житті. Коли ж до міста мав приїхати відомий ліберал Томаш Масарик (пізніше, у 1918-1935 рр. – Президент Чехословаччини), студентам категорично заборонили зустрічатися з ним.

З початком Першої світової війни Я. Штромбаха мобілізували до Австро-Угорської армії. Одержавши початковий вишкіл, він потрапив на Східний фронт у піхотні війська, де брав участь у бойових діях проти братів-слов’ян. Як і багато інших вояків, у вересні 1915 року опинився у російському полоні. На початку наступного року він вступив до чехословацького легіону, сформованого царським урядом із військовополонених чехів та словаків, що пізніше переріс у корпус. Маючи звання унтер-офіцера, служив у частині, що перебувала в складі резерву російської армії під м. Сарни.

Він уважно спостерігав за політичними подіями на своїй вітчизні. До Росії прибув Т. Масарик – голова створеної в Парижі Чехословацької національної ради – своєрідного національного уряду у вигнанні. В квітні 1917 року він організував у Києві з’їзд чеських та словацьких добровільних військових підрозділів Росії, зі складу яких пізніше сформували Окремий чехословацький армійський корпус.

Після здійснення більшовиками Жовтневого перевороту чехословацький корпус залишався вірним попередньому російському уряду. На цій підставі його перепідпорядкували Чехословацькій національній раді і домовилися з новою владою Росії про його евакуацію до Франції через Сибір та Владивосток.

На початку 1918 року Я. Штромбах став членом РКП(б). Чеська секція ЦК партії запропонувала йому їхати агітувати в чехословацькі легіони: він знав військових, а багато хто знав його. Ярослав погодився. У квітні 1918 року Я. Штромбаха призначили командиром Чеського інтернаціонального загону. Восени 1920 року Я. Штромбах прибув у розпорядження 11-ої Армії РСЧА, що перебувала у Закавказзі, й одержав призначення командувати 54-ю бригадою. Того року в Зангезурі почалося повстання дашнаків. Члени місцевої партії «Дашнакцутюн» обстоювали звільнення вірмен від турецького ярма за допомогою західних держав, одночасно маючи на меті відрив Вірменії від Радянської Росії. Повстання охоплювало нові райони. Для ліквідації повстання була організована Зангезурська ударна група 11-ої Армії. Бригада під командою Штромбаха брала участь у складі 3-ої ударної колони. 

У тому ж році Я. Штромбах отримав у радянській столиці дозвіл на двомісячну відпустку і виїхав на батьківщину. Супроводжувала його дружина Віра Іванівна, яка працювала в системі народної освіти і в той час була вагітною.

У жовтні 1918 року було проголошено незалежну Чехословацьку Республіку. В цьому зв’язку Чеська народна Рада прийняла рішення, яким визнала вчорашнього біженця «поза законом». На прикордонному переході Я. Штромбаха зустрічав батько, на той час впливовий чеський патріот. На зустрічі з міністром закордонних справ Чехословаччини Едуардом Бенешем той закликав Я. Штромбаха залишитися на Батьківщині На цьому наполягав і рідний батько. Тим часом його навіть призвали в чеську армію, де він прослужив майже місяць. На рідній землі Я. Штромбаха (у Північно-Західній Богемії) народився його перший син. Незважаючи на це, Ярослав Антонович Штромбах вирішив повернутися до Радянської Росії.

Надалі життя емігранта було пов’язано зі службою в Червоній Армії. З січня 1922 року він служив у Розвідуправлінні РСЧА, але штабна робота його не приваблювала. 3 1923 року був заступником командира 23-ої дивізії, з 1924 — командиром 7-ої стрілецької дивізії. В кінці 1928 року він - командир відомої 44-ої Київської Червонопрапорної стрілецької дивізії імені Миколи Щорса та начальник гарнізону м. Житомира.

Завдяки своїм діловим і моральним якостям Я. Штромбах користувався значним авторитетом і серед цивільного населення. Начдива було обрано членом президії Житомирської міськради і членом бюро Волинського окружкому Компартії, на ІХ-ХІ з’їздах Всеукраїнських Рад - членом ВУЦВК.

Здавалося, що у такого командира великі перспективи подальшого службового росту. 4 грудня 1930 р. начальник 44-ої дивізії Ярослав Штромбах був викликаний у Харків до командуючого військами Українського військового округу - нібито з доповіддю про роботу. А на нього вже чекали в кабінеті заступника начальника особливого відділу УВО і ДПУ УСРР Кареліна, який зажадав від начдива детально викласти на папері автобіографію і проходження служби в РЧСА.

Майже три місяці Штромбах викладав дані про себе, понад сотню аркушів рукописного тексту підшито в слідчій справі. Слідчий постійно намагався підвести Штромбаха до зізнання, що він начебто є шпигуном чехословацької розвідки. 28 лютого 1931 р. Ярослав Штромбах, не витримавши фізичного і морального тиску, пише заяву, що, «знаходячись довгий час в ДПУ і усвідомивши, що моя завзятість і лицемірство в наданні мною свідчень про мою злочинну діяльність... ні до чого хорошого не призведуть, я вирішив твердо розкаятися у всіх здійснених і задуманих мною злочинних діях по відношенню до Радянської влади, а тому щиро заявляю»... І далі йдуть свідчення, яких добивався оперуповноважений особливого відділу УВО Бренер.

Як підтвердження причетності командира 44-ої дивізії до військово-офіцерської контрреволюційної організації «Весна», 1 квітня цього ж року з’явилася доповідна записка керівництва Житомирського оперативного сектора ДПУ УСРР Семенова та Рахліса, які доповіли про розкриття подібних організацій у Старокостянтинові, Бердичеві, Коростені, Житомирі, де керівником був «колишній офіцер Австро-Угорської армії» Штромбах. Серед заарештованих у Житомирі було 11 військовослужбовців, 2 військкерівники і 11 цивільних осіб.

Лише 28 квітня 1931 р. уповноваженим слідчої групи ОВ УВО і ДПУ УСРР Бренером було складено звинувачувальний висновок. У зв’язку з цим Штромбаху було пред’явлено звинувачення не лише у шпигунстві на користь Чехословацької держави, а й в активній участі у вищезгаданій організації та керівництві такою організацією в Житомирському гарнізоні. Штромбах визнав себе винним.

Враховуючи, що звинувачений Штромбах є соціально небезпечним елементом, вирішили передати справу на суд Колегії ОДПУ з клопотанням про застосування до нього вищої міри соціального захисту - розстрілу. За постановою Колегії ОДПУ від 20 травня 1931 р. Штромбах Ярослав Антонович був розстріляний о другій годині ночі 27 травня того ж року у Харкові.

Сім’я Штромбаха мешкала в Житомирі. Знайомі порадили дружині Штромбаха – Вірі Іванівні, переїхати до своїх родичів у Загорськ разом з трьома дітьми – Ігорем, Дагмарою і Олегом. Їх дід, батько репресованого Ярослава Штромбаха, приїжджав у СРСР у кінці 20-х років як турист. Онуки зустрічалися з ним і бабусею і в подальшому переписувалися та допомагали їм матеріально. Коли почалася війна, Ігор вчився у поліграфічному інституті і був евакуйований на Урал. Дагмара всю війну працювала шофером, а Олега мобілізували в армію. Після війни Дагмара отримала педагогічну освіту, а Олег, як і Ігор, закінчив поліграфічний інститут. 

Вірячи в невинність свого чоловіка, Віра Іванівна перед смертю взяла обіцянку в старшого сина, що він продовжить розшуки батька і доб’ється його реабілітації. У 1952 році Віри Іванівни не стало.

В грудні 1956 року Ігор Ярославович звернувся за допомогою у виясненні подальшої долі свого батька до голови Президії ВР СРСР К. Є. Ворошилова. По лінії КДБ СРСР надійшо повідомлення: Штромбах Ярослав Антонович у 1931 році був засуджений на 10 років ув’язнення і помер 20 травня 1933 р. від «уремії нирок» під час відбуття покарання, що не відповідало дійсності.

19 листопада 1957 року старший син Штромбаха звернувся до Головної військової прокуратури СРСР про реабілітацію батька. Визначенням Військової Колегії Верховного суду СРСР №4н - 1114/59 від 16 травня 1959 р. справа по відношенню до Штромбаха Ярослава Антоновича була припинена за відсутністю складу злочину.

Л. А. Копійченко, Є. Р. Тіміряєв

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
15:21 Упродовж доби на Житомирщині ліквідовано 15 пожеж у природних екосистемах на загальній площі майже 17 га photo_camera 15:00 Алгоритм отримання компенсації при працевлаштуванні ВПО 14:41 ДТП на Коростенщині: 15-річний хлопець на мопеді зіткнувся з парканом 14:20 Станом на 29 березня на Житомирщині вже виникло 177 пожеж у природних екосистемах Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 14:00 Цієї ночі прикордонники Житомирського загону збили ударний БПЛА «Shahed-136/131» 12:40 СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до рф граніт для виготовлення пам’ятників загиблим рашистам photo_camera 12:15 На вулиці Театральній у Житомирі помер чоловік 12:00 50 FPV - дронів та 2 "Мавіки" полетіли на передову: Житомир передав чергову допомогу військовим photo_camera 11:41 Збір затискачів від упаковок з хліба! Житомиряни, долучайтесь, це працює на перемогу! 11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up