Такі в нас люди!

Такі в нас люди!

Багато років тому я мала нагоду поспілкуватися з одним із ліквідаторів Чорнобильської трагедії Володимиром Ляшкевичем.

На момент нашої зустрічі він працював у відділі кадрів Головного управління МНС України у Житомирській області. Він, як і інші учасники ліквідації Чорнобильської трагедії, ніс свій хрест, а всі разом вони зробили неможливе – врятували людство. Вважаю прийшов час знову про це згадати.

Володимир – тоді ще лейтенант внутрішньої служби, інспектор відділу пожежної охорони УВС Житомирського облвиконкому 29 квітня 1986 року в складі зведеного загону УВС за наказом керівництва був направлений до Чорнобиля. Загін прибув на станцію, що розташована в сімнадцяти кілометрах від Чорнобиля. Житло надали в лісі, неподалік від станції, в піонерському таборі «Ізумрудний». Частина людей, які прибула туди раніше, в терміновому порядку збирала речі та від’їжджала. Їх настрій передався і житомирянам. Тим більше на питання: «що сталося?» Все опускали очі.

…Перші два дні вони жили в таборі, а потім були направлені в Прип'ять на охорону громадського порядку. На той час місто вже виселили, але почалися випадки мародерства. Хлопці патрулювали вулицями протягом чотирьох годин. Але доводилося чергувати на дві-три години більше.

Відео дня

Оскільки радіація мала вихровий характер, начальник місцевої міліції порадив менше перебувати на повітрі, ховатись в під'їздах. Це був четвертий день після евакуації, початок травня, температура повітря піднімалася все вище і вище, сміття на вулицях ніхто не прибирав – від запаху очі наповнювалися сльозами. Врятуватися можна було дійсно тільки в під'їздах.

Враження від побаченого діяло гнітюче. Порожнє місто, розбиті прилавки і скло у магазинах, будинках, повсюди лежать речі, дитячі іграшки. Все це спустошувало душі, давило на свідомість. Загартовані духом пожежні насилу стримували емоції.

Почала змінюватися погода, вітер подув із реактора в сторону табору. Негайно прислали хіміко-біологічну розвідку з дозиметрами заміряти радіацію, після чого хлопцям сказали лише одне: «тікайте». Терміново загін евакуювали за 5-6 км від Чорнобиля, неподалік знаходилися будинки кіностудії імені Довженка, в яких їх і розмістили.

Харчування, за словами Володимира, було жахливе. Ні води попити, ні вмитися. Пожежні просилися до сусідів, але їх не пускали, аргументуючи: «Ви заразні». Справа кілька разів доходило навіть до бійки.

Годували хлопців у ресторані. Але спочатку керівництво. Після них   залишалися лише кожному по булочці й склянці сметани.

Все, що розповідав мені Володимир Олександрович, відгукувалося для нього болем у серці. За його словами, хлопці змушені були мало не жебракувати та просити милостиню, заробляючи тим самим собі на шматок хліба, щоб не померти з голоду. Але ніхто з них і не думав втекти додому, всі міркували як один: якщо не ми, то хто?

2 травня о четвертій годині ранку загін підняли та направили на евакуацію найближчого села. Отримали наказ – вивезти всіх людей і всю живність.

На місці вогнеборці оголосили збір населення на центральній площі. Почалася масова паніка. Люди плакали, не хотіли їхати, кидати нажите роками майно. Хтось закопував речі в землю, в надії повернутися. Багато хто з істерикою рубали сокирами телевізори, магнітофони, меблі. Але до визначеного часу зібралося все село. З усіх присутніх осіб десять-п'ятнадцять виявилися інвалідами. Їх довелося укладати на підлогу. Один із пасажирів – 17-річний відсталий у розвитку хлопець, зістрибнув з підніжки з криком: «не хочу, не поїду!» І побіг. Ледве наздогнали.

Всіх евакуйованих збирали в Іванкові, дорога до нього була забита машинами, доводилося стояти в черзі по півдоби. Атмосфера в автобусах загострювалася до межі, люди виснажені, жінки плакали. Спека, їжа псувалася. Пожежні майже падають з ніг від голоду.

Після того як привезли людей, житомиряни пішли на пункт дезактивації. У наметі стояли діжки з водою, нарешті можна помитися! Після «лазні» їм перший раз за весь час видали новий одяг – робу, кеди, білизну. А 7 травня відправили додому.

По приїзду в Житомир хлопців до 9 травня поклали на обстеження в лікарню. Дали пару днів на відпочинок і знову на роботу.

А Володимир Ляшкевич у цей час пише другий рапорт із проханням направити його знову ж (!) на ліквідацію наслідків Чорнобильської катастрофи. Такі вже в нас люди! Але начальник відділу пожежної охорони УВС Житомирського облвиконкому Борис Чумак написав таку резолюцію: «Не слід відправляти у зв'язку з тим, що Ляшкевич вже був відряджений до Чорнобиля».

Взимку 1987 року Володимиру за заслуги перед Вітчизною вручили нагрудний знак «кращому працівникові пожежної охорони СРСР», а обком комсомолу –  грамоту.

У вересні 2002 Ляшкевич був звільнений зі служби за віком, але продовжував працювати у відділі кадрів Головного управління МНС. Початок 2013 приніс велике лихо родині Володимира та колективу рятувальників області. У лютому його не стало – зупинилось серце героя. Але пам’ять про нього і досі живе в їхніх серцях.

Ірина Романюк

 

 

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА 11:20 Два боєприпаси часів Другої світової війни виявили в Бердичеві і Звягелі 11:00 Військовим передали чергову автівку, придбану завдяки волонтерам 10:40 За ініціативи Мінветеранів Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up