Таємниці Замкової гори: чому й досі не знаємо, що всередині?

Таємниці Замкової гори: чому й досі не знаємо, що всередині?

Замкова гора до сьогодні приховує багато таємниць, які вчені ще тільки мають відкрити. Існує велика кількість легенд про цю історичну пам’ятку, але чи можливо дізнатися правду і скільки скарбів ще приховує наш Житомир?

 

На початку жовтня цього року до Житомира приїздили фахівці з Київського інституту археології, котрі працювали з георадаром та визначили деякі аномальні місця на Замковій горі. Наразі археологи працюють точково, тобто методом шурфування розвідують місця майбутніх розкопок.

«Нині тривають підготовчі роботи перед стаціонарними розкопками, тобто в окремих визначених місцях закладаються шурфи, визначається потужність культурного шару. Також фахівці дивляться, який підйомний матеріал виявиться, і якщо знайдеться перспективне місце, його відзначать. Лише тоді буде хороша перспектива для подальших стаціонарних розкопок Замкової гори», – розповів директор Житомирського обласного краєзнавчого музею Роман Насонов.

Раніше було встановлено, що поселення на Замковій горі складалося з двох частин: дитинця й посаду. Дитинець знаходився на місці, де тепер розташований один з корпусів Державного архіву Житомирської області (колишній партійний архів). Посад простягався на схід від дитинця і займав територію близько двох гектарів. Із західної частини він обмежувався сучасною вулицею Замковою, зі східної – Замковою площею, з північної – провулком Шолом-Алейхема і садибою Хрестовоздвиженської церкви, а з півдня – сквером, що знаходиться між вулицями Кафедральною та Рильського.

Відео дня

Перед Новим роком те, що буде знайдено під час шурфування, покажуть у Житомирському обласному краєзнавчому музеї.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
14:13 Малинський відділ УДМС у Житомирській області змінив адресу 13:03 Робота є: 14 підприємств Житомирщини шукають верстатників 12:20 Податківці Житомирщини розповіли, хто звільняється від сплати мінімального податкового зобов`язання 11:09 Пухнастики шукають господарів: оголошення станом на 20 квітня Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 09:51 Сьогодні у Романівській громаді відбудеться благодійний мотопробіг 09:00 Температурні гойдалки і заморозки у повітрі - прогноз погоди на сьогодні 17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру!
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up