Паркування по-житомирськи: боротьба з «геніями паркування»

Паркування по-житомирськи: боротьба з «геніями паркування»

Автомобілями заповнені житомирські вулиці, тротуари та двори. Водії залишають транспортні засоби, де їм заманеться.

 

Це, своєю чергою, створює незручності та проблеми не тільки для пішоходів, а й для інших учасників дорожнього руху.

Житомиряни вже за звичкою не помічають, коли деякі водії виявляють неповагу до пішоходів і паркуються прямо на пішохідних переходах. Для них це цілком нормально, але, разом з тим, це ще й грубе порушення правил дорожнього руху. Авто залишають на зебрі та на тротуарі, що призводить до блокування пішохідного переходу. У зв’язку з цим створюється небезпечна ситуація для людей. Водії часто знаходяться у транспорті та ігнорують зауваження, навіть не зважаючи, що поруч є велика кількість вільних місць, спеціально відведених для паркування.

Нерідко автовласники потрапляють у ситуації, коли немає де припаркувати свого «чотириколісного друга», що навіть дорога займає менше часу, ніж пошук місця для паркування. Ті, кому набридає це заняття, кидають машину, де попало і як попало, але, крім створення незручностей для тих, хто їде і тих, котрі йдуть повз, їм доводиться розплачуватися за своє легковажне поводження.

Відео дня

Буває і так, коли машина їде прямо, але не встигає проїхати перехрестя, для пішоходів уже вмикається зелений. Або водій забарився, або свідомо поїхав на жовтий, розраховуючи «проскочити». В результаті конфлікт інтересів: водій хоче закінчити маневр, а люди вже пішли по «зебрі». Добре, якщо корпус авто не заважатиме перпендикулярному потоку машин, і можна спокійно пропустити пішоходів.

Водії часто скаржаться, що в умовах великого міста, переобтяженого транспортом, важко виконувати прописані правила, що змушує їх діяти на свій страх і ризик. І тому виникають ситуації, коли через відсутність автостоянок, водій, заїхавши у справах «на хвилинку», може кинути свій транспорт посеред тротуару чи перед входом до будівлі. Тоді й виникає перешкода для вільного руху пішоходів. Автолюбитель вирішуватиме свої всі нагальні справи, і «нехай весь світ зачекає».

Транспорту багато, автостоянок мало

Кількість авто на дорогах Житомира з кожним роком зростає. Водії переконані: саме це стало причиною паркування на тротуарах, проїжджій частині, поряд із пішохідними переходами.

«А що робити, якщо стати ніде. Зі стоянками у Житомирі величезна проблема. Дуже багато порушують правила паркування. Але щоб їм заборонити паркуватися, треба спочатку дати парко-місця, яких у місті поки що немає», розповідає таксист Олег.

А ось пішоходи обурюються з приводу цього та переконані: звичка ставити автомобілі посеред тротуару свідчить про погані манери водіїв. Тільки подумайте: тротуари, пішохідні переходи, які призначені для пішоходів, часто-густо забиті авто. Молоді мами з колясками не можуть спокійно пересуватися, потрібно обходити машини. Та ж ситуація і з людьми похилого віку.

«Це неповага до пішоходів. Дуже важко, коли доводиться із дитячим візочком оминати авто, які припаркувалися на “зебрі”», пояснила житомирянка Валентина.

І співробітники ж поліції з рулеткою по тротуарах не ходять, тому що прекрасно розуміють, що дійсно буває складно підібрати місце для паркування. Але це зовсім не означає, що права пішоходів потрібно ігнорувати.

Боротьба з «героями паркування»

Кожен водій хоч раз за увесь свій водійський стаж зустрічався віч-на-віч з патрульним інспектором. Працівники поліції намагаються відстояти права пішоходів. Але і в сьогоднішніх екстремальних умовах паркуватися і не конфліктувати цілком можна. Ось тільки потрібно дотримуватися кількох правил дорожнього руху і не ставити авто на пішохідному переході, а також на зупинках громадського транспорту.

Втім, як свідчить досвід, звертатися до совісті порушників марно. Випадків, коли автомобілі ставлять прямо на пішохідному переході, більш ніж достатньо великі штрафи водіїв, очевидно, не лякають.

Представники патрульної служби, які слідкують за порядком на дорогах Житомира, розповідають: штрафують водіїв за неправильне паркування доволі часто. Але для цього необхідно дочекатися власника транспорту. Про це розповіла редакції газети «20 хвилин» прес-секретар патрульної поліції Житомира Діана Корчевна.

«Відповідно до правил дорожнього руху автомобілі мають право здійснювати автостоянку у базі 10 метрів від пішохідного переходу. Якщо патруль виявляє, що авто зупинилося ближче,  то  це може зменшити видимість як для пішоходів так і для транспорту, створивши дорожньо-транспортну пригоду. Крім того, що такі автомобілісти змушують обходити свій транспортний засіб, вони загрожують життю пішоходів. Щоб нікого не збити, людям за кермом доводиться майже повністю зупинятися перед зеброю інакше не можна бути на 100 відсотків упевненим у безпеці. Як тільки патрульні помічають водія, котрий паркується на “зебрі”, вони підходять та пояснюють водієві, просять, аби обрав інше місце для паркування. Такі порушення створюють значну перешкоду в дорожньому русі, загрожують життю та здоров’ю громадян і передбачають адміністративну відповідальність: від штрафу в розмірі 255-680 грн до громадських робіт строком від 30 до 40 годин. Однак, як показує практика, одними тільки штрафами наших людей не залякаєш», пояснила вона.

У Житомирі процес паркування перетворився на змагання з кмітливості. На що тільки не наважуються хитрі водії, щоб хоч десь прилаштувати своє «чудове авто». Покинуті абиде автомобілі, звичайно, викликають роздратування у пішоходів, у інших водіїв. Конфліктом, пов’язаним з паркуванням, сьогодні нікого не здивуєш.

Юлія Довбня

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (2)
  • Natali Stepaniuk

    А ви ще зробіть,як додаток до цієї статті,фоторепортаж з кількістю знаків" зупинка заборонена"!!!Таке враження,що з появою нової поліцііі,в Житомирі,на кожного поліцейського встановили такий знак!! Мабуть для того,щоб було за що постанову виносити((

    Serhij Yakimenko reply Natali Stepaniuk

    Правил і законів треба додержуватися, незалежно від вашого погляду на їх доречність і справедливість. А якщо вони вам не подобаються, то потрібно створювати незалежну спілку для вирішення цього питання, або звертатися до депутата. І тоді ми всі будемо жити у цивілізованому суспільстві, де кожен поважає закон і права всіх громадян країни.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
15:44 Під час виконання бойового завдання героїчно загинув житомирянин Олександр Павлюк 15:39 У Житомирі у квітні триватиме міська весняна толока - приєднуйтесь до прибирання у місті 15:21 Упродовж доби на Житомирщині ліквідовано 15 пожеж у природних екосистемах на загальній площі майже 17 га photo_camera 15:00 Алгоритм отримання компенсації при працевлаштуванні ВПО Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 14:41 ДТП на Коростенщині: 15-річний хлопець на мопеді зіткнувся з парканом 14:20 Станом на 29 березня на Житомирщині вже виникло 177 пожеж у природних екосистемах 14:00 Цієї ночі прикордонники Житомирського загону збили ударний БПЛА «Shahed-136/131» 12:40 СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до рф граніт для виготовлення пам’ятників загиблим рашистам photo_camera 12:15 На вулиці Театральній у Житомирі помер чоловік 12:00 50 FPV - дронів та 2 "Мавіки" полетіли на передову: Житомир передав чергову допомогу військовим photo_camera 11:41 Збір затискачів від упаковок з хліба! Житомиряни, долучайтесь, це працює на перемогу! 11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up