Пам’ятаємо, шануємо? Чи тільки імітуємо?

Пам’ятаємо, шануємо? Чи тільки імітуємо?

18 лютого 2019 року минуло п’ять років від часу криваво-жахливого штурму Майдану. Фактично того дня стався певний злам у розвитку драматичних подій, а революція на Майдані досягла свого піку.

На жаль, саме 18 лютого 2014 року на вулицях Києва у сутичках із правоохоронцями, а також у протистояннях із «тітушками» почали масово гинути захисники Майдану. Причому лік загиблих одразу пішов на десятки чоловік. Саме того дня Україна переконалася, що свобода та демократія дістається не лише промовами чи мітингами, але й кров’ю і смертями. Саме того дня у Києві загинув і наш земляк, житомирянин Яків Зайко. Власне кажучи, Яків Якович перебував 18 лютого в одному із епіцентрів протистояння між захисниками Майдану та загонами «Беркуту», які періодично провадили навали – наскоки по вулиці Інститутській. Саме під час одного із таких наступів Якову Зайку стало зле, його намагалися вивести із «зони бойових дій», але у літнього чоловіка стався інфаркт, і серце 73-річного патріота не витримало. Вже на вході станції метро Яків Зайко помер.

У Житомирі про Якова Зайка добре знають ще із часів перебудови. Саме наприкінці 80-х років минулого століття у Житомирі виник Громадянський Фронт сприяння перебудові (ГФСП), що розпочав так звану «декомунізацію», яка ніяк не може завершитися й досі. ГФСП мав цікаву і водночас дуже демократичну побудову та структуру, коли усі рішення приймалися  підкреслено колегіально, а керували «фронтом» співголови організації. Одним із таких співголів був і Яків Зайко. Перебудова у Житомирі досі згадується із постаттю журналістки Алли Ярошинської, яка на хвилі масових антикомуністичних настроїв та гасел стала народним депутатом СРСР. На цій же хвилі перебудови Яків Зайко у 1990 році став народним депутатом Верховної Ради УРСР. Пізніше, коли робота у Верховній Раді залишилася позаду, він тривалий час ще видавав у Житомирі газету «Голос громадянина», редагував та писав книжки, спогади. Жив у Житомирі, а потім перебрався до столиці.

У Житомирі за два роки після подій на Майдані на честь Якова Зайка відкрили меморіальну дошку. Вона розміщена на приміщенні школи №8 міста Житомира, оскільки у 1957 році Я.Я. Зайко завершив саме у ній свою шкільну науку. Зауважимо, що Яків Зайко увійшов до складу Героїв Небесної сотні полеглих на Майдані патріотів, а Президент України, враховуючи видатні заслуги загиблого ветерана перед Українською державою, присвоїв йому звання Героя України (посмертно).

Відео дня

У 2015 році, під час відзначення 75-річчя від часу народження Я.Я. Зайка, лунали пропозиції достойно вшанувати його пам'ять у місті Житомирі. Назвати в честь патріота вулицю. Пролунала пропозиція назвати на честь Я.Я. Зайка і школу, в якій він навчався. Пропозиції надходили як від окремих житомирян, так і низки громадських організацій, які звернулися до керівництва міста Житомира. У практичну площину вирішення цього питання припало на завершення 2018 року. У грудні 2018-го у приміщенні міськради відбулося громадське обговорення, де пропозиція назвати школу №8 на честь загиблого на Майдані політика, журналіста та письменника Якова Зайка здобула абсолютну підтримку. У подальшому процедура передбачала обговорення цього питання у колективі навчального закладу. Як саме відбувалося його обговорення у стінах ЗОШ №8 міста Житомира, детально невідомо. Однак відоме рішення зборів педколективу школи №8, яке гласить про те, що збори ОДНОГОЛОСНО не підтримали ініціативу щодо присвоєння школі імені Якова Зайка. Було названо й причину, яка начебто стала на заваді згоди педагогічного колективу щодо присвоєння школі імені загиблого на Майдані патріота. Жодної конкретики із цього приводу досі не наведено і не вказано, де саме і яким чином Яків Зайко у своїх спогадах чи мемуарах начебто нечемно або ж і зневажливо згадував про колектив школи. Але саме такою була формальна відповідь, якою у школі відреагували на вищеозначену ініціативу. При цьому педагогічний колектив ЗОШ №8 порадив ініціаторам вшанування пам’яті Якова Зайка назвати на його честь редакцію однієї із житомирських газет. Бо ж, як відомо, основним кредо життя Якова Зайка була якраз журналістика, а не, наприклад, педагогіка.

Хтозна, якими резонами та аргументами керувалися працівники педагогічного закладу, коли на своїх зборах ухвалили одноголосне рішення про неможливість присвоєння школі імені Якова Зайка. Цікаво, чому подібне рішення було прийнято одноголосно? Невже щодо постаті загиблого журналіста у школі існує цілковита єдність і одностайність? І зрештою чому питання про присвоєння імені Я.Я. Зайка школі №8 залежить лише від думки колективу педагогічного закладу? До речі, із цього приводу можна було б очікувати від представників школи не лише позицію щодо тотального несприйняття ініціативи громадських організацій, але й більш грунтовні та змістовні аргументи чи пропозиції. Наприклад, щодо того, щоб присвоїти  одній із навчальних аудиторій (кабінетів) у школі №8 імені Якова Зайка. Як компромісний варіант між пропозицією громадських організацій і педагогічного колективу. Цілком можливо, що педколектив школи №8 добре знає когорту своїх видатних випускників, серед яких можуть бути видатні люди, які відзначилися на ниві служіння Батьківщині видатними здобутками чи досягненнями. А тому до числа таких претендентів, чиє ім’я могла б носити школа №8, могли б належати не менш достойні люди. Всього цього ніхто досі не знає, але напередодні п’ятирічних роковин від часу загибелі Якова Зайка відомо лише про рішення педагогічного колективу, який по суті відмовився підтримати ініціативу громадськості. Суть навіть не у відмові, як факту, що стався, а у тому, в якій обстановці і за яких обставин така відмова була ухвалена, але навіть не оприлюднена у належний спосіб.

Що буде далі? Поки що невідомо, яким чином відреагує громадськість Житомира на позицію колективу школи, який не погодився із присвоєнням школі імені Якова Зайка. Зрештою неважко передбачити, що тисячі житомирян, які добре знали Якова Зайка, а тим паче ті, хто був із ним до його останньої хвилини, задоволення від позиції вчительства ЗОШ №8 не отримали. Більше того, неважко передбачити невдоволення, а то й навіть обурення такою позицією колективу школи. Хоча, як кажуть, у кожного – своя правда. Хоча нині 75% громадян України оцінюють події на Майдані як героїчні і визнають загиблих на Майдані патріотів героями нашої держави, ставлення до подій п’ятирічної давнини сьогодні очевидно змінилося. На жаль, найбільше приводів для таких переоцінок, які зазвичай призводять до забуття звитяжних сторінок нашої історії, дала нинішня влада. Адже досі не названі справжні організатори та виконавці розстрілів та загибелі людей під час особливо жорстоких протистоянь на Майдані. Революція Гідності, яка могла стати унікальним шансом для початку модернізації українського суспільства і надати найшвидших імпульсів для зламу олігархічно-кланової системи в Україні, залишилася у нашій пам’яті лише символом жертовності народу, який так і не зміг доконати дракона корупції, несправедливості і авторитаризму. Загибель патріотів на Майдані, а потім десяток тисяч смертей у ході війни на Донбасі перетворилися більше на статистику, до якої в Україні звикли. Можливо, й звістка про реакцію педагогічного колективу ЗОШ №8 якраз і засвідчила про те, що справжнє вшанування героїв і патріотів одними лише табличками та меморіальними дошками не відбувається. Шана і повага, так само, як і вдячна пам’ять, заслуговується чимось іншим. А чим саме – ми поки що не можемо відповісти? Ми – поки що у пошуці!

Микола Корзун

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній) 15:40 У Житомирі поліцейські охорони виявили заборонену речовину у відвідувача крамниці 15:20 Оголошено прийом заявок на національний конкурс «Благодійна Україна-2023» – «Благодійність на захисті України» 15:03 Завтра циклон принесе в Україну дощі з мокрим снігом і похолодання 15:00 #плічопліч: У Житомирі відбувся міський етап змагань зі спортивного орієнтування photo_camera 14:42 На проспекті Миру автомобіль збив пішохода - постраждалий госпіталізований 14:20 Сьогодні розпочався Великий піст: тривалість, правила і заборони 14:00 У Житомирі продовжується опалювальний сезон 12:43 Захворюваність на грип і ковід на Житомирщині знову зросла 12:21 У фігуранта справи «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка діагностовано гострий інфаркт 12:00 17-23  березня проводиться  Міжнародний тиждень здоров’я підлітків 11:40 У Глибочку під Житомиром горів склад 11:20 У Житомирі - черги на обмін транспортних карток. Фотофакт photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up