Наш славетний земляк

Наш славетний земляк

Ще в давні часи людство познайомилося з отрутою. Шляхом проб і помилок навчилося відрізняти корисні і шкідливі хімічні речовини.

Потім навчилося отримувати користь з отрути, вживаючи її для лікування. Так зародилася наука токсикологія, яка сьогодні має цілий ряд напрямків. Одним з провідних вчених у галузі токсикології в Україні є доктор медичних наук, член Академії медичних наук України Ісаак Михайлович Трахтенберг.

Народився Ісаак Михайлович у 1923 році у Житомирі. У 1941 році вступив до Київського медичного інституту, але почалася війна з фашистською Німеччиною. Німці наближалися до Києва, і хлопець разом з іншими рив окопи, будував укріплення навколо Києва. Був нагороджений медаллю «За оборону Києва». 

Київський медичний інститут евакуювали до Челябінська. Тут студенти інституту поєднували навчання з роботою на виробництві. Ісаак Михайлович працював на оборонному підприємстві і був нагороджений медаллю «За доблестный труд в Великой Отечественной войне 1941-1945 гг.».

Відео дня

У листопаді 1943 р. Київ звільнили, а у 1944 р. до міста повернувся Київський медичний інститут. Будинки інституту були зруйновані. Викладачі й студенти поєднували навчання з роботою по відновленню альма-матер. У 1946 р., закінчивши навчання, Ісаак Михайлович за конкурсом вступив до аспірантури при кафедрі гігієни праці під керівництвом Льва Івановича Медведєва, засновника Інституту екогігієни і токсикології у Києві. Ісаак Михайлович почав вивчати в області токсикології ртутовмісні пестициди та гігієну праці при роботі з ними в сільському господарстві. Результати були узагальнені, і у 1951 році він успішно захистив кандидатську дисертацію. Протягом 20 років І.М. Трахтенберг працював у Київському медичному інституті. Він продовжив вивчати вплив малих доз ртуті і її похідних на організм людини. У 1964 р. Ісааку Михайловичу присвоєно науковий ступінь доктора медичних наук. У 1969 році він видав знамениту монографію «Хроническое воздействие ртути на организм», яка отримала визнання у всьому світі. Інша монографія «Ртуть и её соединения в окружающей среде» (1990) також мала широкий позитивний відгук у науковому світі. У 2000 році видав монографію «Книга о ядах и отравлениях. Очерк токсикологии». Багато хто вважає її науково-публіцистичним твором. Це історичний нарис про хімічні речовини в оточенні людини в минулому та сьогоденні, про вплив на людину побутової хімії і промислових отрут. З-під пера відомого вченого вийшло 20 монографій і посібників. Одна з них присвячена фізіології розумової праці.

У 1972 р І.М. Трахтенберг в Інституті гігієни праці та професійних захворювань очолив новостворену лабораторію промислової токсикології та гігієни праці при використанні хімічних речовин. Більше 45 років під його керівництвом розробляються актуальні проблеми профілактичної токсикології та медичної екології. У наші дні з ініціативи Ісаака Михайловича в лабораторії вивчається вплив малих доз хімічних речовин на організм залежно від віку. Результати досліджень зібрані у колективній монографії «Очерки физиологии и гигиены труда пожилого человека» (2007).

В останнє десятиліття вчений І.М. Трахтенберг став знаменитий і як публіцист, мемуарист, часто публікується у ЗМІ України. Є автором книги «Остановитесь, оглянитесь» (2008). У ній вчений осмислює наукові досягнення і ділиться думками про майбутнє науки. У 2015 році вийшла книга «Мой Киев, мои киевляне», а у 2016 році – «Бабин яр. Минуле и сьогодення».

Наш славетний земляк, творча людина, захоплена своєю справою, він і сьогодні продовжує наукову і громадську працю на благо народу.

Ігор Гарбуза

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
14:20 З 27 квітня заморозки підуть геть та повернеться справжнє весняне тепло 14:00 Дотримуйтесь заходів протипожежної безпеки на Великдень 12:40 До 9 років позбавлення волі засудили бердичівлянина, який вбив чоловіка на зупинці 12:19 Медики відзначають незначне зростання захворюваності на грип і ГРВІ Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 12:00 Нічна пригода у Житомирі: у водійки зупиненого під час дії комендантської години авто виявили арбалет 11:40 Увага: зміни в маршруті № 23! 11:20 На Житомирщині розпочала роботу комісія ДСНС України, яка має здійснити контрольну перевірку стану організації заходів цивільного захисту в області 11:00 Житомирський музично-драматичний театр тимчасово йде у відпустку через брак фінансування 10:40 У Малині на пожежі загинула людина 10:22 Молодикам, які забили до смерті односельчанина на Чуднівщині, повідомили про підозру та обрали запобіжні заходи 10:00 Карколомна ДТП у Житомирі: на вулиці Параджанова кросовер зіткнувся з електроопорою 09:41 Втрати росіян: мінус 5 танків, 29 артсистем і 800 осіб 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 23 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 23 квітня: все про цей день, свята, традиції і погода у Житомирі 17:52 У Житомирі та області потрібні донори крові всіх груп з негативним резус-фактором 17:32 Оновлено штрафи за неявку до ТЦК 17:00 Помірно тепло і з дощами: погода найближчих днів 16:37 Бердичівлянин віддав шахраям більше пів мільйона гривень за неіснуюче авто 16:20 Гуманітарний Хаб "Житомир" передав Сумщині 4 тонни необхідних медикаментів загальною вартістю 12 мільйонів грн photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up