Житомир зустрів письменника Сергія Жадана переповненою залою

Житомир зустрів письменника Сергія Жадана переповненою залою

Поезія Сергія Жадана давно стала візитівкою сучасної української літератури, її обличчям. Він часто буває у зоні АТО, спілкується з військовими та місцевими мешканцями. Часто говорить про це, особливо у віршах.

 

У Житомирі в Домі української культури 29 березня відбулася зустріч із сучасним українським письменником, перекладачем, громадським активістом, лауреатом національних і міжнародних нагород Сергієм Жаданом, який відомий такими творами, як «Депеш Мод», «Ворошиловград», «Месопотамія», «Цитатник», «Ефіопія» та ін.

Зустріч проходила у переповненій залі: бажаючих послухати письменника зібралося настільки багато, що приміщення не могло всіх вмістити. Тож деякі сиділи на підлозі чи на самій сцені.

У теплій невимушеній обстановці письменник читав свої твори, та коротко розповідав історію їх написання. Виступ розпочався з віршів: «Пам’яті всіх» та «Госпітальєрам».

Відео дня

Шанувальники з зосередженими обличчями боялися зробити бодай рух, аби не заважати автору. Публіка, затамувавши подих, ловила усі його слова.

Весь вечір звучала поезія, яку читав сам автор, ставив свої акценти, надавав текстам свій настрій, що проявили різнобічну змістовність особистості самого письменника.

Багато творів було зачитано як із старого видання, так і з нового, зокрема лунало багато поезій  з книги «Тамплієри».

Як наголосив сам автор, ця книга складається із 39 віршів про неоголошену війну, а також про біль, любов і надію, які її супроводжують.

Сергій Жадан наділив художньою образністю буденні речі і дії, і в його обрамленні ці образи «чіпають» душі дитини, дорослого і старого, розумного і неосвіченого.

Також автор розповів про власне сприйняття творчості під час війни та роль мистецтва в сучасному інформаційному просторі. Тема війни – це невід’ємна частина творчості поета. Кожен рядок, кожна строфа сповнені змістом, бурхливими емоціями та філософськими роздумами. Такі актуальні та болючі теми кожного разу підіймаються у текстах. Але любові завжди більше, вона створює новий світ та допомагає рятувати загублені життя.

При цьому Жадан відзначав, що в українській літературі останнім часом з’явилося чимало творів на тему війни.

«Якщо письменник не говорить про війну, це ще не означає, що він її не бачить чи намагається якось відсторонитися від її», - наголосив Сергій Жадан.

Усі  присутніх організатори заходу пригощали смачною кавою  та солодощами.

На завершення творчого вечора всі бажаючі мали змогу придбати книги автора, отримати автограф та сфотографуватися із письменником.

Юлія Довбня

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up