Вперше на житомирській сцені Phd-опера «Про що мовчить Заратустра»

Вперше на житомирській сцені Phd-опера «Про що мовчить Заратустра»

4 жовтня на сцені академічного українського музично-драматичного театру імені Івана Кочерги у Житомирі відбудеться прем’єра Phd-опери «Про що мовчить Заратустра» за вільним перекладом драматурга Кліма. 

Гострі та влучні тези книг Ніцше нагадують лаконічні фортепіанні мініатюри. У діалогах постають питання, на які у кожного глядача буде своя відповідь: чи є Бог, хто винен, чи потрібно допомагати іншим, що таке життя?

«Візуальна складова постановки захопить своєю мультифункціональністю, – розповідає режисер Влад Троїцький. – Під час карантину ми показали зум-версію опери. Отримавши грант УКФ, змогли доопрацювати попередній матеріал та дописали нові частини опери. Створили абсолютно новий сценічний продукт. Для постановки залучимо багато камер і зробимо своє телешоу. “Картинка” для відео, що проектуватиметься на величезний екран кінотеатру “Київська Русь”, братиметься наживо у мультикамерному режимі». 

Формація NOVA OPERA пропрацьовує нові смисли. Спостережливий глядач помітить наративи різних філософських течій.

Відео дня

Над музикою працюють запрошені композитори Сергій Вілка, Андрій Мерхель та Яна Шлябанська. «Новітність музики полягає у відсутності автора як особи, однак з наявністю співавторства – як мистецького концепта», – розповідають вони. 

Пазл музичного полотна складається із багатьох елементів: тут і «давньогрецький хор», хіп-хоп речитативи, сучасні «скрімінги», а також музика, написана самим Ніцше. «Його музична ідея – його "меми" – отримали своє продовження в межах цієї опери, але не як "алюзія" чи "присвята" ніцшеанству, а як повноправний музичний партнер метамодерністичного колажу», – розповів Андрій Мерхель.

Частину музики до філософської опери «пише» Штучний Інтелект. Вперше українська опера застосовує цей новітній інструмент. «Використання ШІ корелюється з ідеєю Ніцше про створення надлюдини, – розповідає вокаліст Андрій Кошман. – Наші композитори виберуть найкраще зі згенерованого матеріалу, адже людський хист ніхто не замінить. Навіть найдосконаліша машина не може творити настільки енергетичний та емоційно-сильний мистецький продукт».

Проєкт створено за підтримки Українського культурного фонду. 

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Коментарі

keyboard_arrow_up