Виставка житомирської художниці Ольги Федорчук: подорож «Ляльковим містечком»

Виставка житомирської художниці Ольги Федорчук: подорож «Ляльковим містечком»

13 жовтня у Житомирському обласному літературному музеї відкрилася виставка авторських ляльок Ольги Федорчук під назвою «Лялькове містечко». Запрошуємо вас прогулятися його вулицями.

У містечку живе понад 20 тематичних ляльок у декорованих домівках. Кожна з них вражає унікальністю і дає можливість дофантазувати до них щось своє. Домівки цього затишного містечка мають свій власний вірш, який їх супроводжує. Поетичні візитівки для будиночків написані письменником Василем Головецьким. Вони допомагають глядачу заглибитися у світ окремого персонажа. 

Що цікавого на вас чекає у цьому загадковому містечку? Насамперед його унікальні жителі. Познайомимося з ними і дізнаємося, чим вони тут полюбляють займатися.

Відео дня

Першим нас зустрічає мрійливий чоловік з велосипедом. Здається, він щойно зістрибнув з безкрайнього неба на землю, щоб покататися на улюбленому триколісному товариші.

Поруч із ним зручно розташувався огрядний чоловічок. Він явно насолоджується спекотним днем, поїдаючи вже не перший шматок кавуна.

Далі проходимо до будиночка місцевого кухаря. Сподіваємося, він здивує нас якимось незвичайним кулінарним шедевром.

У наступній будівлі живе чоботар. Він уміло ремонтує взуття своїм молотком. Складає компанію йому пташка у золотій клітці. Якщо у вас раптом порветься чобіт, то звертайтеся до них.

Наближаємося до вітальні двох чарівних пані. Тут проживають літня жінка із онукою. Вони у нас – рукодільниці, полюбляють в’язати. Їхнім майбутнім шедевром буде щось яскраво-червоне. Можливо, шарф, рукавички або ж щось інше. А що саме – дізнаємося вже, коли вони закінчать. Поки не будемо заважати.

Ніхто не знає, скільки часу чекає на свою пані наступний персонаж. У своєму найкращому костюмі з букетом квітів він розглядає надписи на стовпі. Якщо дама серця не з’явиться, то, мабуть, піде шукати кращої долі через якесь перспективне оголошення.

Хтось чекає на даму, а хтось – на музу. Поруч, на гойдалці, поет з яскравим рудим кучерявим волоссям. Він підняв свій погляд до неба у пошуках натхнення. 

Ось ми натрапили на ресторацію. Немолода пара, а може, просто давні друзі чудово проводять час у компанії один одного. Чашка ароматного чаю та теплі слова – усе, що їм потрібно цього вечора. 

Під зорями при світлі вуличних ліхтарів жінка у темному вбранні виграє мелодію на скрипці. Яке у неї звучання: меланхолійне чи сповнене лірики?

У місцевому театрі можна зустріти неймовірно вродливу актрису у яскравому фіолетовому вбранні. Вона завжди на місці – репетирує нові ролі. Кого вона зіграє у наступній виставі? Може, Шахерезаду?

А у часівні живе блазень. Дуже часто він полюбляє жартувати із часом. Тому чоловік з букетом досі чекає свою прекрасну даму біля стовпа з оголошеннями...

Передостанній персонаж – босоноге дівча на велосипеді. А на одному з балконів, можливо, її подруга – підгодовує вуличного кота сосисками.

Кожна лялька, ніби живий персонаж з власною історією. Виставка має філософське спрямування й велике поле для фантазій. Вона розрахована на те, щоб окремий глядач побачив у ляльках щось своє, особисте. Сама авторка зазначила, що її виставка, імовірніше, для старшої вікової категорії, аніж для дітей. Тож ви також можете відвідати музей, і нехай історії персонажів оживають на ваших очах!

Іванна Барановська,

Юлія Мельничук

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Коментарі

keyboard_arrow_up