Відбувся заключний гала-концерт Міжнародного молодіжного фестивалю мистецтв «Пісенний Спас-2021»

Відбувся заключний гала-концерт Міжнародного молодіжного фестивалю мистецтв «Пісенний Спас-2021»

У неділю, 19 вересня, у літньому театрі «Ракушка» відбувся заключний гала-концерт VII Міжнародного фестивалю мистецтв «Пісенний Спас» ім. Володимира Шинкарука за участю переможців, лауреатів минулих років і зіркових гостей.

До складу журі цього року увійшли співачка, режисерка, поетка, президентка фестивалю «Пісенний Спас», доцент кафедри мистецької освіти ЖДУ імені Івана Франка, народна артистка України Ірина Шинкарук, художній керівник гурту «Древляни», громадський діяч, народний артист України Юрій Градовський, співачка, композиторка, поетка та телеведуча, професор, завідувачка кафедри естрадного вокалу Київського університету культури, народна артистка України Алла Попова, співачка, викладачка з вокалу, народна артистка України Інеса Братущик, а також заступник міністра молоді та спорту України Марина Попатенко, заслужений артист України Олександр Зайченко. Членом журі став й наш земляк, відомий співак, володар жіночих сердець – Артем Кондратюк. Дистанційно учасників оцінював Леопольдо Ломбарді – італійський фахівець з авторського права, людина, яка постійно працює з музикантами. 

Вдень на святковій сцені літнього театру відбулася церемонія нагородження, яка розпочалася національним гімном України у виконанні членів журі та учасників фестивалю, після нагородження усі бажаючі мали можливість насолодитися виступами конкурсантів. А вже о 19-й годині почався гала-концерт.

Відео дня

Цього року участь у конкурсній фестивальній програмі взяли більш ніж 30 конкурсантів та колективів, загалом цими днями на сцені виступило близько 150 артистів. 

Фестиваль вперше відбувався у кілька етапів: перший пройшов ще у серпні, напередодні Дня Незалежності України, а другий етап, це і була власне конкурсна програма, проходив протягом 17-19 вересня 2021 року.

Нагадуємо, що молоді таланти змагалися у трьох номінаціях: «Виконавець естрадної пісні», «Виконавець авторської пісні», «Конферансьє» .

Гала-концерт тривав майже три години. Хедлайнером став засновник гуртів «Тартак» і «Був’є» Олександр Положинський, також глядачів порадували своїми виступами знані українські артисти – президент фестивалю Ірина Шинкарук у супроводі гурту «Кавйор», Алла Попова, Дмитро та Назарій Яремчуки, Олександр Зайченко, Інеса Братущик, Артем Кондратюк та молоді виконавці – Алія Данилюк, Богдан Ярошинський, Єлизавета Щукіна, Дмитро Мельник, Ксюша Дорошенко, Дарина Мартинюк, Людмила Клименко, Аріна Литвинчук, гурт «FoFan», Озізі Макуба, більш відомий нам, як Izi Mafiozo, та цьогорічні переможці – Катерина Гудим (смт Новопсков, Луганська обл.), Божена Вознюк (м. Бердичів), Жалаль Фаттух (Палестина), Наталія Шмарко (м. Ірпінь, Київська обл.) та інші. 

Конкурс молодих виконавців імені Володимира Шинкарука проходить за підтримки Міністерства молоді та спорту України. Наше видання поспілкувалося з організаторами та учасниками фестивалю і отримало кілька цікавих коментарів.

Ініціаторка фестивалю, народна артистка України Ірина Шинкарук розповіла про особливості конкурсу у 2021 році:

«Так, у неділю, 19 вересня, відбувся заключний день VII фестивалю "Пісенний Спас" імені Володимира Шинкарука. Мета його –  пошук та підтримка молодих виконавців з усіх регіонів України та закордону, створення сприятливих умов для реалізації їхнього творчого потенціалу. Завершилася конкурсна програма, і сьогодні ми уже знаємо, хто став переможцем. Хочу сказати, що конкурсанти цього року досить сильні, нам було складно розподілити місця, тому довго радилися й вирішили, що у номінації "Виконавець естрадної пісні" буде більше переможців, аніж зазвичай, але гран-прі присуджуватися не буде. Отож присуджено 2 третіх премії, 2 других премії та 2 перших премії.  Це, напевно, вперше за всі роки існування конкурсу у нас так багато лауреатів. Відзначити хотілося б багатьох, особливо яскраво на фестивалі цього року представлена Луганська область».

Лауреатом 3-ї премії фестивалю у номінації «Виконавець естрадної пісні» стала житомирянка Ірина Кочук-Охман: «Цього року я виступала з піснею Володимира Шинкарука "Мамина хата", на яку зробила власне аранжування під чудовий український музичний інструмент – бандуру. Взагалі перший раз беру участь у цьому конкурсі, дуже багато чула про нього, завжди слідкувала. Фестиваль дуже масштабний, для мене особисто досить мотиваційний. Тут так багато талановитих учасників, нові знайомства. Чудові й професійні майстер-класи, які дарували нам народні артисти України. Приємні та незабутні враження».

Аліна Гужвінська з селища Білокуракине Луганської області отримала спеціальну відзнаку журі у номінації «Виконавець естрадної пісні»: «Сьогодні я мала таку честь представляти своє селище на цьому конкурсі. Співала пісню Володимира Шинкарука «Свіча». Для мене це неймовірні емоції, багато нових знайомств та класна атмосфера».

Гурт «Три мости» з Житомира теж поділився враженнями: «Вперше на "Пісенному Спасі". Нам все сподобалося: дружня атмосфера, гарні люди, хороша сцена, чудове світло й звук. Трохи погода підвела, проте найголовніше, щоб в душі горіла віра в краще. Плануємо в майбутньому зробити свій сольний концерт. Головне, щоб нам не завадив ковід».

На цьогорічному фестивалі були присутні й учасники минулих років.

Аріна Литвинчук – лауреат Пісенного Спасу 2018 року – зазначила: «На сьогоднішньому гала-концерті я виконувала свою авторську пісню. Фестиваль став для мене рідною домівкою. Коли  вперше брала участь у цьому конкурсі, враження були неймовірні. Згодом я стала гостею "Пісенного Спасу". І скажу, що це найкращий фестиваль, який є в нашій області. І як на мене, його розвиток – заслуга Ірини Шинкарук. Ми маємо змогу побачити високий рівень артистів, гідний рівень підготовки, режисури. Також можу додати, що мені як вокалістці це дало першу сходинку до чогось вищого. Після участі в конкурсі я почала писати власні пісні і вибудовувати власну творчу артистичну лінію. Співатиму пісню "Ти мій рай", сподіваюся на підтримку глядачів й думаю, що їм сподобається». 

Володар яскравого тембру голосу, відомий співак, для якого творчість стала сенсом життя, Артем Кондратюк розповідає:

«Конкурсні дні пролетіли на одному подиху. Було вкрай важко, особисто мені. Коли виходять талановиті люди й демонструють свої вміння, ти розумієш, що відмітити хочеться кожного, а премій тільки декілька. Конкурсанти були професійні та сильні. Вразило, що багато учасників з народним вокалом співали естрадні пісні. Це звучало неординарно, проте цікаво й незвичайно. Я щиро бажаю в житті кожному знайти себе. Можливо, хтось відшукає в музиці, а хтось – в іншій сфері. Я за те, щоб кожен займався своєю справою. Щодо мене, то зараз я працюю над авторською піснею, і скоро вона вийде. Також незабаром повинен бути кліп».

Цьогорічний лауреат 1-ї премії у номінації «Виконавець естрадної пісні» талановитий Жалаль Фаттух з Палестини зазначив: «Сьогодні я виступав з піснею "Татова молитва", яку присвятив своєму татові. Взагалі перший раз беру участь у такому заході. Гарний колектив, талановиті учасники, враження незабутні. Музикою займаюся восьмий рік. У прекрасного педагога, який є моїм наставником та найкращим другом. Через років 10 я бачу себе відомим, європейського рівня, співаком». 

Ярослава Шара навчається у Львові, родом з Полтавщини, номінація «Виконавець авторської пісні», ділиться: «Я вдруге беру участь у фестивалі. Оскільки тут всі мені майже знайомі, таке відчуття, що приїхала додому, до друзів. Звичайно, перші два дні було трохи страшно, проте сьогодні цілий спектр позитивних емоцій».

Влада Пшебильська, Кіровоградська область, номінація «Виконавець авторської пісні», не приховує емоцій: «Я вперше на фестивалі, і у мене залишаться неймовірні враження. Я закінчила Херсонське музичне училище, естрадно-джазовий відділ, проте музику полюбляю слухати різну. Нещодавно почала сама писати пісні, тому зараз їх 5. У майбутньому хочу й надалі створювати свою музику, також планую записати альбом. Хочу сказати, що свого часу учасником "Пісенного Спасу" був мій викладач».

Ількін Кулієв з Львова, номінація «Конферансьє», отримав безцінний досвід, взявши участь у конкурсі: «На жаль, я не зайняв призового місця. Я отримав досвід і знаю над чим працювати, тому наступного року спробую знову, думаю, вже зможу краще. Цей фестиваль дає неймовірні переживання та емоції, спробувати потрібно обов’язково кожному». 

Гурт «Оксамит» з Луганської області розповідає: «Ми неодноразово брали участь у подібних заходах, проте на "Пісенному Спасі" вперше. Сьогодні виступали з піснею Володимира Шинкарука "На Івана на Купала". Сам гурт був створений у 2014 році, коли розпочалися не найкращі події в Україні. Метою колективу було збереження автентично-фольклорних пісень Луганської області». 

Окрім конкурсу молодих виконавців, у межах фестивалю пройшли майстер-класи та тренінги від членів журі, концерти та зустрічі, творче спілкування.

Нагадаємо, фестиваль «Пісенний Спас» був започаткований у 2015 році на честь українського поета, композитора та бард-виконавця Володимира Шинкарука.

Кароліна Василенко 

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Коментарі

keyboard_arrow_up