В Україні сьогодні відзначають Всесвітній день вишиванки

В Україні сьогодні відзначають Всесвітній день вишиванки

У культурі кожного народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію.

В Україні таким символом є ВИШИВАНКА – генетичний код нації з зашифрованими оберегами та знаками, духовна броня українців.

День вишиванки – відносно молоде свято. Уперше вшановувати вишиту сорочку запропонувала в 2006 році студентка Чернівецького університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк, котру надихнула вишиванка Ігоря Житарюка, який часто приходив на пари в вишитій сорочці, як і деякі інші студенти вишу. Дівчина запропонувала своїм одногрупникам та іншим студентам обрати один день та усім разом прийти у вишитих строях.

Спочатку акцію підтримали кілька десятків студентів і викладачів університету, але в подальші роки свято вийшло на всеукраїнський рівень, до нього приєдналася українська діаспора по всьому світу, а також всі охочі підтримати Україну.

Відео дня

Відтоді щорічно у третій четвер травня святкують ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ВИШИВАНКИ.

Цікаві факти про вишиванку

Українська вишиванка має давнє походження. Вишите вбрання створювали ще до VI століття, проте зразки з тих часів, на жаль, не збереглися.

Перші вишиванки відігравали не стільки функцію одягу, а були оберегом від зла. Тому сорочки оздоблювали візерунками на рукавах, комірах і подолі, щоб візерунок торкався тіла.

У кожному регіоні України є своя техніка вишивання, орнамент і традиційні кольори вишиванки. Іноді навіть окремі села можуть похвалитися своїми особливими вишиванками.

В Україні є близько сотні різних вишивальних технік. Серед найвідоміших – хрестик, гладь, низь, мереження, бігунець, плетіння.

Вишивка однієї сорочки може займати від двох тижнів до трьох років – усе залежить від складності техніки.

Наразі найбільш розповсюджені вишиванки білого кольору. Вишиванки чорного кольору у давнину одягали виключно чоловіки. Сині вишиті сорочки було прийнято одягати жінкам, що вже не планували народжувати або маленьким дівчаткам.

Першим модником, який поєднав українську вишиванку із буденним одягом, став Іван Франко. Він стильно скомбінував вишиту сорочку із піджаком. Саме у такому вигляді письменника можна побачити на 20-гривневій купюрі.

Фрагменти української вишивки використовували багато відомих дизайнерів і будинків моди, серед яких Жан-Поль Готьє, Джон Гальяно, Gucci, Valentino, Dolce & Gabbana. Після того, як українська вишивка стала з’являтися на одязі відомих людей, вона міцно закріпилася в модні тренди.

Найбільша кількість людей у вишиванках, яка зібралась в одному місці, була зареєстрована у Рівному в 2011 році – у День Незалежності України на центральний майдан міста прийшло 6570 людей у вишиванках. Таку цифру зафіксовано у Книзі рекордів України.

Горді бути УКРАЇНЦЯМИ!

З Днем ВИШИВАНКИ!

 

Коментарі

keyboard_arrow_up