Унікальна ікона заступника дітей у храмі на Замковій горі

Унікальна ікона заступника дітей у храмі на Замковій горі

Зовсім поряд з редакцією нашої газети – на Замковій горі – стоїть величний Свято-Хрестовоздвиженський собор, а в ньому – унікальні святині: мощі святих та ікони. 

Одна з них – рідкісна ікона святого Стиліана (рідкісний тип ікони, на якій святий зображений з багатьма немовлятами). Образ подарувала храму сімейна пара, яка довгий час не мала дітей. По молитвах святого сьогодні ці люди вповні можуть відчувати радість батьківства. 

Радянська влада перетворила храм на Замковій горі на музей природи. Більшого знущання над святинею важко уявити – під куполом, де раніше звучала молитва, розмістили опудала мертвих тварин. У 2011 році тодішня влада передала храм церкві, а за 10 років він розквітнув і сьогодні милує око прихожан як зовні, так і всередині. Та, як не дивно, багато житомирян і досі не знають, що музею природи на Замковій давно нема і тут діє повноцінний храм. 

Отож сьогодні розповімо про одну зі святинь Свято-Хрестовоздвиженського собору – ікону Стиліана Пафлагонського. 

Відео дня

Щонеділі о 17:00 біля цієї ікони служиться акафіст святому. Преподобного Стиліана просять молити Бога про здоров'я та добре виховання дітей, а також подолання безпліддя. 

Преподобний Стиліан народився у Малій Азії у V столітті. З дитячого віку він виявляв рідкісне устремління до святого життя.

Досягнувши повноліття, роздав своє майно бідним. Після цього святий прийняв чернечий постриг в одному з малоазійських монастирів. Бажаючи ще ближче наблизитися до досконалості, він розпрощався з братами і пішов в безлюдну пустелю, де оселився в печері. Дні і ночі він проводив у молитві і хвалі Бога. Багато років подвижницького життя провів святий у пустелі. Згодом в окрузі рознеслася чутка про святість відлюдника, і багато людей з вірою і благочестям потягнулися до його печери.

Господь дарував йому благодать заступництва малюків. Матері з довколишніх міст і сіл здалеку приносили йому своїх хворих дітей, і святий зціляв їх. Досягнувши печери, матері падали перед святим на коліна, славили Бога і молили про свою дитину. Святий Стиліан брав її на руки, зі сльозами просив у Бога зцілення, і Господь дарував його. Крім того, за молитвами святого безплідні жінки ставали багатодітними матерями. Помер святий Стиліан в глибокій старості.

На наших землях його ім'я залишилося практично невідомим. Однак приблизно з XIX століття в Україні і в південних областях Росії набувають поширення народні ікони із зображенням преподобного з немовлям на руках зі спотвореним надписом його імені – як «Устиліан» або «Устиніан Чадозаступник». На його честь побудували чимало храмів у Греції, Болгарії, Румунії, на Кіпрі. Люди різного віку йдуть туди сотнями, особливо в день пам'яті святого – 26 листопада (або, як у нас, 9 грудня – в церквах, які дотримуються старого стилю).

Андрій Козаченко

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Коментарі

keyboard_arrow_up