У Житомирському обласному літературному музеї відкрили виставку до 140-річчя з Дня народження Івана Огієнка

У Житомирському обласному літературному музеї відкрили виставку до 140-річчя з Дня народження Івана Огієнка

Іван Огієнко, митрополит Іларіон, відомий вчений, педагог, державний, громадський, церковни,й культурний діяч, наш земляк.

Основний акцент виставки — показати Івана Огієнка саме як літератора. 

На виставці представлено інформаційні стенди про його життя та творчість. Справжніми історичними раритетами є книги вченого 1918 року “Українська граматика. Частина перша. Основи українського правопису” та “Граматика української мови О.Павловського 1818 р.”. Також цікавою для відвідувачів буде література, передана до музею у 1993 році Канадським Товариством Розбудови України. Зокрема: Митрополит Іларіон “Старець Паїсій Величковський (історична літературно-богословська монографія”, 1975 рік; Митрополит Іларіон “Слово про Ігорів похід”, пам’ятка української літератури ХІІ віку, 1949 рік; Митрополит Іларіон “Українська культура і наша церква. Ідеологія української православної церкви. Життєпис”, 1991 рік, а також підбірка журналів “Віра і культура” за 1950-1960 роки.

Виставку відкрила в.о.директора Світлана Гресь поезією Івана Огієнка “Найбільша перемога”, показавши присутнім яким проникливим поетом він  був, його внутрішню силу та духовний світ. 

Відео дня

Згадали Огієнка і як члена “Просвіти”, зокрема Святослав Васильчук, голова Житомирського обласного об'єднання Всеукраїнського товариства “Просвіта” ім.Т.Шевченка зазначив: “Дуже прикро, що нині в Україні мало звертають увагу на видання літературної спадщини залишеної нащадкам Огієнком. Так не повинно бути щодо імені такого видатного діяча науки та релігієзнавства. Мало знати віхи біографії Івана Огієнка, нам необхідно сьогодні звернути увагу на те, чому він вчив. Адже у нього українська мова, українська історія, українська держава, українська незалежна церква - понад усе. І все життя він працював для цього. Саме тому Іван Огієнко актуальний нині як ніколи”. 

Огієнка по-праву називають Великим українцем, у його творчому доробку більше  1800 праць з питань мови, культури, друкарства та історії церкви. “Він — невивчена постать, яку ще потрібно досліджувати. Завдячую літературному музею за виставку унікальних матеріалів і документів. Думаю, що вони стануть у нагоді студентам, науковцям та письменникам при вивченні огієнківської спадщини. Згадаймо, що він 42 роки працював над перекладом Біблії. Ми вже маємо можливість звертатися до Бога українською мовою. Тому давайте разом популяризувати його життя і творчість. 2022 оголошено роком Івана Огієнка на Житомирщині, буде проведено багато заходів. На базі нашого коледжу засідає комітет з присудження премії імені Івана Огієнка. Прийом документів вже розпочато і триватиме до 15 лютого. Традиційно в березні відбувається засідання комітету з визначенням лавреатів у п'яти номінаціях: література, освіта, наука, мистецтво і громадсько-релігійна діяльність”, - розповіла  Наталія Хом’як, заступниця директора з навчальної роботи Житомирського фахового коледжу культури і мистецтв ім.І.Огієнка.  

На відкриття виставки завітали письменники, бібліотекарі, викладачі та студенти. Гості отримали в подарунок книгу Івана Огієнка “Моє життя”, випущену літературним музеєм до 120-річчя Огієнка. Після вітальних слів провідна наукова співробітниця Надія Маслова провела гостям екскурсію. З музичним вітанням виступив Олександр Юзвячик, студент першого курсу Житомирського фахового музичного коледжу ім.С.Косенка. 

Людмила Лобачова, фото автора

 

Коментарі

keyboard_arrow_up