У Житомирі завершився V Міжнародний фестиваль «Пісенний Спас»

У Житомирі завершився V Міжнародний фестиваль «Пісенний Спас»

Протягом 16-19 серпня 2019 року обласний центр насолоджувався виступами музикантів і співаків у межах фестивалю «Пісенний Спас».

 

 

 

Відео дня

Уже вп’яте на Житомирщині проходив масштабний міжнародний фестиваль «Пісенний Спас» імені Володимира Шинкарука, у межах якого у конкурсі змагалися молоді виконавці. Фестиваль тривав чотири дні. Протягом цього часу головна пішохідна вулиця Житомира перетворилася на територію культури, мистецтва та творчості. Адже, окрім концертів, для житомирян та гостей міста майстри презентували різні доробки власної творчості. Мета фестивалю – підтримка молодих артистів і створення сприятливих умов для реалізації їхнього творчого потенціалу.

У перший день було проведено прес-конференцію учасників та членів журі фестивалю, перед початком якої відбулася презентація Спасівського рушника із 60 автографами учасників фестивалю, який став своєрідним оберегом дійства. Наразі рушник відомої майстрині Інни Завальнюк має довжину 14 метрів. У планах організаторів фестивалю подавати заявку на Книгу рекордів України.

Під час фестивалю у зіркових концертах V «Пісенного Спасу» взяли участь Павло Зібров, Михайло Грицкан, Павло Дворський, Микола Свидюк, Ігор Воєвуцький (екс-соліст гурту «Авіатор»), Олена Романовська, гурт «The ВЙО», новий проект Мирослава Кувалдіна «Jonych» (Джонич). Ірина Шинкарук, окрім свого сольного виступу, разом з фіналістом «Голосу країни» Артемом Кондратюком презентувала прем’єру пісні у дуеті. Родзинкою фесту став виступ молодого італійського співака Alfonso Oliver, який перекладає українські хіти італійською мовою. Зокрема, у його виконанні можна буде почути пісню «Мама» Андрія Кузьменка (Скрябіна). Також у фестивалі взяли участь Анатолій Говорадло, Роман Рудий, Ірина Зінковська, гурт «Авіатор», Яніна і Олександр Яремчуки та багато інших зіркових виконавців української естради.

Під час фестивалю до Житомира завітало багато гостей, і у деяких з них ми змогли взяти коментарі.

Президент «Пісенного Спасу» та голова журі фестивального конкурсу Ірина Шинкарук: «Як казав Володимир Шинкарук, кожен ліхтар має відвоювати свій плацдарм у темряві».

Заступник міністра молоді та спорту України Олександр Ярема: «Чудово, що є такі ініціативи. Важливо, що з кожним роком фестиваль не лише зростає, але й переростає межі України. Насправді, "Пісенний Спас" – це хороша знакова подія як для Житомира, так і для України. Молоді люди можуть показати себе, реалізувати, зробити перші кроки на естраді і утвердитися на своєму творчому шляху».

Співачка, телеведуча, художниця, волонтер, президент мистецької агенції «Територія А», член журі Анжеліка Рудницька: «Для мене є базові цінності: любов, вдячність і спадковість. Здається, саме про це фестиваль "Пісенний Спас". Бо це один із унікальних проектів в української музиці. Спадковість поколінь тут простежується, і вона важлива. Вона є ключовою для цього фестивалю. У нас дуже багато фестивалів різних форматів, які досить умовно прив'язані до міста. А цей фестиваль укорінився у цьому місті. Він прив'язаний до Житомира, до імені Володимира Шинкарука, до родини, до друзів. І тому ми відчуваємось тут як одна велика сім'я. Ми страшенно радіємо, коли бачимо нові обличчя, нові імена, тому що без молодої крові, без бунтарського духу, без нових ідей, нових пісень не може бути розвитку. У цій спадковості цей вогонь майбутніх поколінь».

Художній керівник театру пісні заслуженої артистки Республіки Білорусь Ірини Дарафєєвої, член журі Юрій Савош: «Я вже четвертий рік беру участь у роботі фестивалю. Та велика кількість молоді, учасників фестивалю, говорить про те, що спадкоємність поколінь зберігається. Це означає, що традиції непорушні, і ми теж вносимо свій посильний внесок у розвиток культури нашого народу».

Народний артист України, член журі Володимир Талашко: «Найголовніше, що дає людям "Пісенний Спас", – це радість, надія і любов. Я вчетверте на фестивалі. Про що можна ще говорити, коли дійсно є чому радіти. Це найголовніше, тому що радість не вимагає слів. Володимир Шинкарук написав:

Сонце стоїть біля наших воріт,

Вісна набирає силу

Я надто залежний від друзів своїх,

Що від смерті мене захистили.

Я надто залежний від добрих людей,

що радістю мене окружили.

І дійсно, цей фестиваль дає людям радість, сподівання, надію та любов. Тому що, зробивши те, що зробив Володимир Шинкарук, а він про це мріяв, Ірина Шинкарук зараз продовжує його мрію. Художник, митець не помер, а просто відлетів на іншу планету, щоб обов'язково повернутися. Ось він і повертається з цим фестивалем знову до нас».

Народна артистка України, професор, завідуючка кафедри естрадного вокалу Київського університету культури Алла Попова: «Враження шалені, у мене серце наповнює любов та гордість за наших конкурсантів. Тому що переможницею стала учасниця, яка мені найбільше сподобалася. Але, якщо чесно, то в мене було чотири претенденти. Результат об'єктивний, тому що саме вона змогла показати найяскравіше виконання пісні. За неї не буде соромно, якщо вона буде брати участь у різних концертах та виконувати українські пісні. Фестиваль яскравий, дуже атмосферний. Всі спілкуються разом: і конкурсанти, і журі. Це створює родинну обстановку. Щодо недоліків у конкурсантів при виконанні творів, то професіонали можуть помітити деякі затиски. Потрібно працювати. Як педагог, який підготував вже шість заслужених артистів, можу сказати, що потрібно працювати над акторською майстерністю. Тому саме такі фестивалі і потрібні, тому що це і досвід, і навчання. Потрібно, щоб люди розкривалися як особистість, як виконавець якомога раніше. Без таких фестивалів неможливо отримати цей унікальний досвід на сцені. Я пишаюсь своїми виконавцями, на п'ятому-шостому курсів я можу їх вже називати колегами. Це мої колеги, тому що я дала їм все, що могла, а далі в них – сольне плавання. Я також пишу авторські пісні, з якими мої учні перемагають на різноманітних конкурсах. Я живу не тільки своєю кар'єрою, інакше це марно втрачати час. У мене має залишитися творче продовження. Я пишаюся, що воно є. У мене кафедра, де 350 прекрасних співаків і співачок!»

Український бард, поет, драматург, заслужений діяч мистецтв України Олександр Смик: «Я – єдиний тут представник української авторської пісні. Власне як продовжувач, як товариш Володимира Федоровича я є тут як смислова домінанта власне акторської пісні. Тому бути домінантою смислів, слів, які несуться зі сцени, для мене дуже важливо. Я приїхав з міста Тернополя і повернувся до міста Житомира, тому що моя перша книжка пісень була саме у Житомирі. І навіть деякі фестивалі, які зараз відбуваються в інших містах, також народилися у Житомирі. Житомир взагалі унікальне місто, воно знаходиться на трасі, тому таке проїзне. Ніхто майже не залишається, але всі несподівані події відбуваються саме тут. Я хотів молодим людям сказати одну річ. Колись у Запоріжжі Володимир Федорович на другій день фестивалю "Червона рута" підійшов до мене і сказав: "Подивись, це маленька дівчинка, їй дванадцять років, бережи її". Тому в мене тут місія – берегти творчість Ірини Шинкарук».

Заслужена артистка України Яніна Яремчук: «Без слів! Цей фестиваль високого рівня, і якщо б у нас було більше таких фестивалів, то місто, напевно, і процвітало краще, більше туристів приїжджало до Житомира. Дуже добре, що молодим виконавцям дається дорога на сцену, тому що навіть диплом лауреата – учасника міжнародного фестивалю дуже важливий. Нам приємно, що у нас на Житомирщині є такі творчі люди, як Ірина Шинкарук, з батьком якої ми бути особисто знайомі».

Заслужений артист України Олександр Яремчук: «Ми виконували на сцені пісні про любов та красу нашої землі. Творчі плани у нас – підготувати нову програму і, можливо, поїхати на іншій конкурс європейського рівня. Потрібно рухатись далі. Ми дуже вдячні Ірині Шинкурук за організацію фестивалю такого рівня. Ми горді, що у нашому місті проводиться фестиваль, якому на сьогоднішній день вже п'ять років. І ми надіємось, що він буде жити далі і стане ще масштабнішим. Для нас завжди велика честь виконувати на сцені фестивалю свої пісні.

Співак Артем Кондратюк: «У мене душа радіє, що п'ятий рік поспіль у нас, у Житомирі, проходить такий фестиваль, як "Пісенний Спас". Я завжди залюбки виступаю у рамках цього фестивалю. До того ж разом з Іриною Шинкарук представили нову пісню, яку виконали дуетом. Це пісня на слова Володимира Федоровича "Без правил". Також було виконано пісні з власного репертуару. Мне сподобалося, як тепло публіка сприймає всі виступи як конкурсантів, так і зірок української естради. Мені дуже хотілося б, щоб ми потім всі разом зібралися і це був ювілей – 50 років "Пісенному Спасу". Хотілося б, щоб фестиваль розростався, щоб був ще більш масштабнішим».

Дмитро Мельник, 3-я премія у номінації «Естрадна пісня»: «Я виконував пісню Володимира Шинкарука "Чорно-біле кіно". Я готувався дуже ретельно, дуже довго. До конкурсу такого рівня завжди готуються з хвилюванням. Мені надзвичайно приємно було обирати пісню, до того ж головою журі фестивального конкурсу є донька Володимира Шинкарука Ірина. Напевно, це така космічна вдача, тому я обрав саме цю пісню, найбільш вдалу для мене. У мене неймовірні враження від фестивалю. Я вже вп'яте беру участь у цьому фестивалі, минулому року був лауреатом у номінації "Конферансьє". Сподіваюсь, що у майбутньому стану народним артистом України – це однозначно!"

Переможець у номінації «Конферансьє» Артем Неждан, м. Чернігів: «Я вже втретє на цьому фестивалі. Місту Житомиру є чим хизуватися, тому що у небагатьох містах є подібні фестивалі такого рівня, коли приїжджають зірки та конкурсанти – молоді співаки та конферансьє можуть виступити з ними на рівних на одній сцені. У Чернігові я півтора року пропрацював на телеканалі UA:Чернігів, а зараз просто, як кажуть, фрілансер. Бути конферансьє також важко. Не всі знані артисти можуть бути ведучими свят, правда, не всі конферансьє можуть бути артистами-виконавцями».

У межах фестивалю був проведений конкурс для молоді віком від 14 до 35 років. Переможців обирали у номінаціях: «Виконавець естрадної пісні», «Авторська пісня і пісенна поезія», «Фольк», «Конферансьє».

Лауреатами фестивалю «Пісенний Спас» 2019 року стали:

Гран-прі фестивалю – Христина Дутчак.

Номінація «Естрадна пісня»:

1 премія – САША;

2 премія – Альона Лук’янчук, Максим Савчук;

3 премія – Дмитро Мельник.

Номінація «Фольк»:

1 премія – Олександра Стецюк;

2 премія – Мальвіна Мітєва.

Номінація «Авторська пісня»:

1 премія – гурт «Десь там»;

2 премія – Мокуба Ізізі Генок;

3 премія – гурт «FoFan».

Номінація «Конферансьє»:

1 премія – Артем Неждан;

3 премія – Варшавер Михайло.

Нагадаємо, фестиваль «Пісенний Спас» започаткувала у 2015 році родина відомого барда, поета і педагога Володимира Шинкарука як втілення ідеї, яку він не встиг реалізувати за життя. Організатором і натхненником фестивалю є його дочка, відома співачка Ірина Шинкарук. Фестиваль традиційно припадає на вихідні, наближені до 19 серпня, – дня народження Володимира Шинкарука.

Руслан Мороз

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:00 Дворічний хлопчик постраждав під час ДТП на вулиці Покровській у Житомирі photo_camera 11:39 У цей вечір розквітнуть жоржини. Співачка Наталія Бучинська презентує нову концертну програму у Житомирі (Новини компаній) play_circle_filled photo_camera 11:19 Подружжя з Житомира організувало злочинну схему продажу гуманітарних автомобілів для ЗСУ photo_camera 11:10 Мистецтво розмови: як володіти англійською мовою впевнено та природно після курсів (Новини компаній) Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 11:01 У Народицькій ТГ виявлено самовільну порубку 11-ти дерев вільхи 10:40 Віталій Бунечко: Дякую усім, хто боронить нашу країну та унеможливлює просування окупантів photo_camera 10:21 Відкрито реєстрацію на весняну сесію Школи місцевого самоврядування 10:00 Житомир попрощався з двома Захисниками - "на щиті" повернулися Сергій Гончарук і Андрій Горобець 09:39 Ще 840 окупантів знищені на українській землі 09:21 Оперативна інформація станом на 06.00 19 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 19 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній) 15:40 У Житомирі поліцейські охорони виявили заборонену речовину у відвідувача крамниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up