У Житомирі вшанували чудотворну ікону Божої Матері «Подільська»

У Житомирі вшанували чудотворну ікону Божої Матері «Подільська»

5 вересня в Житомирі відбулись святкові урочистості з нагоди шанування чудотворного образу Божої Матері "Подільська". Святкові богослужіння пройшли у Свято-Успенському архієрейському соборі Житомира, де зберігається святиня.

 Богослужіння очолив митрополит Житомирський і Новоград-Волинський Никодим. 

Як повідомляє пресслужба Житомирської єпархії, на молитву у цей урочистий день, до древнього Подільського храму зібралось надзвичайно багато вірян, гостей та паломників. Усі молились до Пресвятої Богородиці перед Її чудотворним образом.

Відео дня

Наприкінці літургії відбувся святковий хресний хід. Чудотворну ікону Богородиці обнесли навколо Успенського собору.

Митрополит Никодим у своєму вітальному слові закликав вірян цінувати велику святиню Житомира, невпинно молитись до Пресвятої Богородиці, просити Її всесильної допомоги, заступництва, а ще завжди дякувати Матері Божій за все, що маємо.

Церковними орденами було відзначено помічників Успенського архієрейського собору.

Довідково:

Точних відомостей про ікону Божої Матері “Подільська” немає, але згідно переданню, чудотворний образ був у пошані навіть раніше заснування самого храму, який був побудований у 1700 році. Подільська ікона Божої Матері почиталась в силу благодатної допомоги, котра посилалася усім, хто до неї звертався у хворобах та печалі.
У 1872 році в Житомирі загострилася епідемія холери. Житомиряни, віруючи в особливу допомогу та заступництво Божої Матері Подільської, по благословінню архієпископа Волинського і Житомирського Агафангела (Соловйова), торжественно, при великій кількості народу, обнесли святиню всіма вулицями міста, після чого епідемія згасла. В пам’ять цієї чудесної події була встановлена традиція в день Успіння Богоматері звершувати по вулицям Житомира торжественну ходу з іконою Подільської Божої Матері. В роки богоборницької влади традиція перервалася. Милістю Божою була знову відроджена. 
У 1935 році влада закрила храм, але православним житомирянам вдалось заховати ікону.

Коли ж у 1941 році церкву відкрили, образ повернули у храм. В 1967 році Свято-Успенську церкву в черговий раз закрили, а ікону перенесли в Спасо-Преображенський собор. В 1992 році Успенський храм повернули єпархії, чудотворний образ повернувся до  рідного храму. Зараз ікона знаходиться у новому кіоті та прикрашена ризою.
До революції 1917 року, в день Успіння Божої Матері (це храмове свято) для поклоніння великій святині збирались тисячі богомольців (від 10 до 12 тисяч) із усіх околиць Житомира та Волинської губернії. І сьогодні чудотворний образ глибоко почитається в народі. Багато вірян притікають до нього в хворобах та тяжких обставинах, і по усердним молитвам отримують благодатну допомогу, зцілюючись від тяжких недугів.

Фото: пресслужба Житомирської єпархії УПЦ

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Коментарі

keyboard_arrow_up