У Троковичах вшанували полеглих козаків

У Троковичах вшанували полеглих козаків

«Щось у Троковичі вело – козацьке тут, як Волосів, село», – писав поет, художник, уродженець цього населеного пункту Михайло Сич. 

14 жовтня наша країна відзначала День Покрови Пресвятої Богородиці. Також це День захисника України і свято козацтва. Саме цього дня понад 200 років тому у селі Троковичі (нині – Оліївська ОТГ) закладався перший камінь на будівництві української православної Свято-Троїцької церкви. Сьогодні вона має статус козацької.

Церкви, подібної троковицькій, немає в Україні. Її аналог знаходиться у Києво-Печерській Лаврі. Однак лаврська святиня – кам'яна, а поліський храм – дерев'яний, створений без жодного цвяха.

«Все розпочалося з того, що 1774 р. зібралися громади сіл Троковичі, Некраші, Велика Горбаша, Мала Горбаша та Піщанка, щоб побудувати церкву у Троковичах – найбільшому селі, яке знаходиться у центрі території», – розповідає вчитель історії, представник депутатської групи «За народ!» Оліївської сільської ради Віктор Рудик.

Відео дня

Свято-Троїцьку церкву збудували 1791 року. Як пише відомий науковець Віктор Завада, храм у Троковичах унікальний, оскільки «за складністю та оригінальністю… не має аналогів в усій дерев’яній архітектурі України».

Цьогоріч, як завжди на Покрову, у Троковицькій церкві відбувся водосвятний молебень, святкова Божественна літургія, виступ вихованців недільної школи та хресний хід за участю духовенства, жителів та гостей села, керівництва та депутатів Оліївської сільської ради. 

Після цього відбулося покладання квітів до могили на окраїні села. Тут поставлено хрест від нащадків козакам, які загинули за Україну. Поряд розміщений ще один древній хрест, який був встановлений в пам‘ять про земляків, які загинули у Вітчизняній війні 1812 року. 

Віктор Рудик розповідає про знаменитий бій, який, на думку  краєзнавців, відбувся саме на цьому місці. 

Це була одна з вирішальних битв національно-визвольної війни, названа істориками Житомирською. 13 вересня 1650 року відбувся великий бій між військом Хмельницького і Богуна та посполитським рушенням князя Четвертинського. Про це свідчать численні знахідки та єдине джерело – «Історія Русів». Це була переможна для козаків битва, де, зокрема, вони взяли полоненими 7359 чоловік. Полонені стали дарунком хану і забезпечили його участь у битві під Берестечком.

Було вбито 17139 польських воїнів. На полі бою полягло 2173 козаки.

Самовіддана боротьба наших предків за православну віру і свою Батьківщину надихає сучасну молодь, зокрема й вихованців спортивно-культурного клубу, який діє в Оліївській громаді. Діти разом із дорослими вивчають історію та культуру рідного краю, а також постійно  подорожують історико-культурними та духовними центрами України. Так на практиці підростаючому поколінню прищеплюються ті цінності, за які віддавали свої життя наші діди-прадіди. 

Андрій Козаченко

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній) 15:40 У Житомирі поліцейські охорони виявили заборонену речовину у відвідувача крамниці 15:20 Оголошено прийом заявок на національний конкурс «Благодійна Україна-2023» – «Благодійність на захисті України» 15:03 Завтра циклон принесе в Україну дощі з мокрим снігом і похолодання 15:00 #плічопліч: У Житомирі відбувся міський етап змагань зі спортивного орієнтування photo_camera 14:42 На проспекті Миру автомобіль збив пішохода - постраждалий госпіталізований 14:20 Сьогодні розпочався Великий піст: тривалість, правила і заборони 14:00 У Житомирі продовжується опалювальний сезон 12:43 Захворюваність на грип і ковід на Житомирщині знову зросла 12:21 У фігуранта справи «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка діагностовано гострий інфаркт 12:00 17-23  березня проводиться  Міжнародний тиждень здоров’я підлітків 11:40 У Глибочку під Житомиром горів склад 11:20 У Житомирі - черги на обмін транспортних карток. Фотофакт photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up