Три автори отримують Житомирську обласну краєзнавчу премію

Три автори отримують Житомирську обласну краєзнавчу премію

З метою відзначення жителів області за кращі науково-дослідницькі роботи з питань історії, культури та природи Житомирщини обласною радою засновано Житомирську обласну краєзнавчу премію.

Про це повідомила прес-служба обласної ради.

10 грудня відбулося засідання комісії, де обрали трьох переможців. На комісії був присутній заступник голови обласної ради Максим Вілівчук та начальник управління культури та туризму облдержадміністрації Тетяна Парфентієва.

Відповідно до Положення премія присуджується щороку на конкурсній основі громадянам області, зокрема, учням загальноосвітніх шкіл і студентам вищих навчальних закладів за кращі науково-дослідницькі, науково популяризаторські роботи з питань історії, культури та природи Житомирщини, а також музейним установам, працівникам музейних установ за особистий внесок у розвиток музейної справи. Премія присуджується за результатами голосування рішенням конкурсної комісії роботі, яка набрала більше половини голосів членів комісії.

Відео дня

Премія виплачується за рахунок коштів обласного бюджету, передбачених на фінансування галузі «Культура», у таких розмірах:

перше місце - дві мінімальні заробітні плати, встановлені на 01 січня поточного року;

дреге місце - півтори мінімальні заробітні плати, встановлені на 01 січня поточного року;

трете місце — одна мінімальна заробітна плата, встановлена на 01 січня поточного року.

На здобуття Житомирської обласної краєзнавчої премії  у 2018 році подано 5 робіт:

  1. Книга «Педагог, спрямований у майбутнє». Автор Вітренко Валентин Володимирович, вчитель німецької мови ліцею № 1 імені Лесі Українки м. Новограда-Волинського. Це видання про життєвий і творчий шлях та науковий спадок Почесного громадянина м. Новограда-Волинського, учителя- методиста, завідувача інформаційно-методичним центром управління освіти і науки міської ради Ліневича Павла Казимировича. У доробку автор звертає увагу на участі Ліневича П.К. у педагогічних проектах: фестивалі педагогічних ідей «Звягельські діалоги», «Обдаровані діти», «Мій особистісно-зорієнтований урок», а також на налагодженні і педагогічній підтримці учнівських міжнародних проектів, видавничій діяльності у Часописі «Педагогічний вісник». Методологічну основу дослідження становлять філософські та історико-педагогічні положення про єдність історичного і логічного. Також описані форми і методи діяльності ІМЦ під керівництвом Ліневича П.К. у 2006- 2015 роках.
  2. Книга «Дивосвіт трипільської культури». Автори: Блажкевич Тамара Петрівна - кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки навколишнього середовища та екосоціології; Якубовська Людмила Вацлавівна - член Національної спілки журналістів України. У книзі висвітлено науково-презентаційний трипільський тур для науковців Житомирської області по найважливіших із нині існуючих музеях та огляд колекцій, присвячених Трипільській культурі Київської та Черкаської областей. Видання належним чином структуроване, окрім змістовного, має також багатий ілюстрований матеріал, який може стати в нагоді як фахівцям з вивчення давніх культур, так і широкому загалу читачів.
  3. Книга «Голос пам’яті». Автор Степанюк Валентина Федорівна, вчитель української мови та літератури Липківської ЗОШ І-ІІІ ступенів Попільнянського району. Книга розкриває найскладніший і найважчий період в історії села Липок Попільнянського району Житомирської області - участь фронтовиків у Другій світовій війні. У спогадах рідних і близьких постає вся велич і трагізм солдат - оборонців рідної землі. У книзі описані долі реальних оборонців рідної землі, у першу чергу, трагізм їх долі, поламані недалекоглядними планами амбітних політиків. Видання має виховне значення для формування світогляду підростаючого покоління.
  4. Книга «Житомир у давнину: Історико-археологічні нариси». Автор Тарабукін Олександр Олександрович, старший науковий співробітник КП «Житомирський обласний краєзнавчий музей», член Житомирського науково- краєзнавчого товариства дослідників Волині та Житомирської обласної організації Національної спілки краєзнавців України. У книзі висвітлено питання, що досі розглядались побічно, або не досліджувались взагалі. Крізь призму археологічних пам’яток та окремих знахідок, на основі матеріалів багатолітніх досліджень, застосовуючи різноманітні історико-археологічні методи, автор репрезентує основні віхи історичного розвитку території, на якій зародилося наше місто Житомир.
  5. Дослідницька робота «На варті гідності (пам’яті шести героїв революції)». Автор Єфремов Вадим Валерійович, аспірант кафедри українського літературознавства та компаративістики ЖДУ ім. І.Франка. Робота віддзеркалює трагічній історії Житомирського краю - смерть патріотів, що віддали життя за честь і волю українського народу. Автором зібрано великий об’єм фактичного матеріалу про загиблих Героїв Небесної Сотні, вихідців із Житомирщини. Цінними в цьому проекті є особисті коментарі друзів, родичів загиблих, які змогли точно описати внутрішню суть кожного з Героїв. Праця важлива нестандартним підходом автора до вирішення проблем сучасної історії Житомирщини.

Члени комісії проголосували присудити премії за:

- перше місце «Житомир у давнину: Історико-археологічні нариси», автор Тарабукін Олександр Олександрович;

- друге місце «Голос пам’яті», автор Степанюк Валентина Федорівна;

- третє місце «Педагог, спрямований у майбутнє», автор Вітренко Валентин Володимирович.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled 11:00 Підвищення пенсій з 1 квітня: кого стосуватиметься 10:38 43-річний житомирянин, у якого стріляли вчора на Польовій, помер у лікарні 10:20 «Незламні постаті Житомира»: стартував ґрантовий проєкт для молоді 10:00 Готівкою у громадському транспорті Житомира можна буде розраховуватися до 1 червня 09:41 Майже до 440 тисяч осіб зросли загальні втрати росіян в живій силі 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 28 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 28 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 Які послуги реабілітації безкоштовно надаються ветеранам та ветеранкам? 17:22 З 1 квітня завезти гуманітарну допомогу буде можливо лише з використанням онлайн-системи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up