Боули увірвалися в меню закладів харчування і на домашні кухні. Складні, з різноманітними смаковими поєднаннями, вони – ідеальна їжа однієї страви.
Конструктор, який допоможе поліпшити і урізноманітнити раціон. Боули допомагають дотримуватися всіх дієтологічних норм і з'їдати рекомендовані порції овочів і зелені, фруктів і ягід. Найкращими рецептами ділиться «Vogue.ua».
Головне правило приготування – це цікава основа, ситна начинка і корисні жири. Для основи вибираємо боби і легкі крупи, багаті на клітковину: кіноа, гречку, пшоно, кус-кус, сочевицю, дикий і червоний рис або використовуємо запечену частинками картоплю, батат та інші коренеплоди – буряк, пастернак і топінамбур.
Для ситності: соєвий сир тофу, швидко приготовані в оливковій олії з чебрецем гриби (можна мариновані), готове відварене або запечене м'ясо птиці, риба (гриль або слабосолена), сири.
Для хороших жирів: авокадо, сирі горіхи, насіння льону або чіа, оливки. Щоб зробити порцію овочів значною, обирайте запечені або гриль баклажани і цукіні, солодкий перець, злегка відварену брюссельську капусту, парову броколі і цвітну капусту, запечений зі шкіркою гарбуз, стручкову квасолю або спаржу. Якщо ви надаєте перевагу свіжим хрустким овочам, можна додати огірок, томати, солодкий перець, моркву, кольрабі та всі види редьки і редиски, будь-які паростки і пророщені зерна, темно-зелене листя (рукола, шпинат, мангольд, бок-чой), листовий салат (айсберг, ромен, цикорій), фенхель.
Не менш важливий інгредієнт – заправка. Боул повинен містити всі смаки: солоний, солодкий, кислий, гострий і навіть трохи гіркий (трави прекрасно з цим упораються). Базові компоненти – оливкова олія, сік лимона і трохи солі – ідеальний варіант, але експерименти з яблучним або винним оцтом, медом, гірчицею, табаско, прянощами, як-от сухий часник чи мелений кмин, теж вітаються.
Супербоул
зелена сочевиця;
1 авокадо;
хумус;
кедрові горішки;
зелена спаржа (сезонна, замінювати редискою, кольрабі або молодим горошком);
мікс салатів з 3-4 видів зелені (світлої, темно-зеленої і ароматних трав на кшталт естрагону і кінзи);
лимон;
печериці або гливи;
оливкова олія;
свіжий або сухий розмарин.
Зробити лимонно-оливкову заправку. Змішати 8-9 ст.л. олії з соком невеликого лимона, посолити і ретельно перемішати. Можна приготувати більший обсяг в невеликій баночці і залишити в холодильнику, заправка зберігається кілька днів. Заздалегідь відварити сочевицю, готову скропити заправкою. У сковороді на оливковій олії швидко припустити спаржу, відкласти і в ще гарячій сковороді обсмажити гриби з розмарином 2 хвилини. Викласти в глибоку тарілку сочевицю, посипати улюбленими прянощами, зверху викласти мікс салатів, авокадо, полити оливково-лимонною заправкою.
Поруч – хумус і гриби. Посипати кедровими горіхами. На вечерю до боулу можна додати запечений батат або куряче філе на грилі. На сніданок – яйця пашот.
З солодкими боулами все ще простіше. Вони – ідеальний сніданок. Любителі солодкого використовують банани, фініки та інші сухофрукти. Поціновувачі більш яскравих і свіжих смаків – цитруси, ягоди і тропічні фрукти. Такі боули можуть замінити дітям десерти з цукром. Якщо у вас вдома цілий набір такого суперфуду, як спіруліна, годжі, кокосові чипси і какао-боби – боули можна присмачити і прикрасити ними, а підвищена поживна цінність буде тільки плюсом. Свіжий або сухий імбир, кориця, кардамон, дрібка чілі, свіжа зелень, як-от м'ята чи чебрець в складі боулу – допоможуть прискорити метаболізм.
Малиновий боул
2 стакани свіжої або замороженої малини;
1 великий грейпфрут;
50 г сиру тофу;
1 банан;
Вода;
улюблені горіхи;
квітковий пилок або інший суперфуд.
Малину, грейпфрут, тофу і банан збити в блендері, додавши необхідну до приємної вам консистенції кількість води. Смузі-боул прикрасити ягодами або шматочками банану, суперфуду, горіхами.
№ 13 від 3 квітня 2024
Читати номер