Сьогодні День Божої матері

Сьогодні День Божої матері

За православним церковним календарем 15 липня 2020 святкують Положення Чесної ризи Пресвятої Богородиці у Влахерні.

Ще цей день в народі має назву: День Берегині, Берегиня, Сира Богородиця, Сирна Богородиця, День Петрової Матки, Фотій.

За церковним календарем 15 липня вшановують також день пам'яті Святих Іувеналія і Фотія.

Ризу Пресвятої Богородиці, за переказами, знайшли в 471 році в Назареті і перенесли у Влахернський храм в Константинополі, побудований для ікони Божої Матері, яка написана апостолом і євангелістом Лукою.

Відео дня

Легенда розповідає, що брати Кандид і Гальбу - наближені імператора Лева Великого (457-474) - вирушили в Палестину з Константинополя поклонитися Святих місць. Зупинившись на нічліг у старої єврейки недалеко від Назарета, вони дізналися, що вона зберігає ризу Богородиці.

За словами бабусі, риза, яку перед своїм успінням Божа Матір, подарувавши благочестивої дівиці-єврейці з цього роду, заповіла перед смертю передати її також дівчині, зберігається в цій родині кілька століть поспіль.

У Константинополь ковчег зі святинею доставили 1 липня 458 року і перенесли у Влахернський храм. Згодом в нього поклали Святий омофор і частина поясу Богородиці.

Найбільш відомим дивом, пов'язаним з Різою Богородиці, є легендарне порятунок Константинополя в 860 році від набігу русів. Збереглися тексти гомилий (проповідей), з якими патріарх Фотій звернувся до жителів Константинополя під час його облоги русами і незабаром після їх відступу. Друга гомілія імовірно датується 4 серпня, до цього часу руси покинули околиці міста. Фотій повідомляє, що нападники пішли з величезною здобиччю. Він нічого не говорить про причини відходу русів, розглядаючи як диво, що вони не взяли Константинополь:

«Бо як тільки одягання Діви обійшло стіни, варвари, відмовившись від облоги, знялися з табору, і ми були викуплені від майбутнього полону і удостоїлися несподіваного порятунку ... Несподіваним виявилося нашестя ворогів - ненавмисним стало і відступ їх ...» - Друга гомілія Фотія «На навала росів».

Прикмети на 15 липня:

  • Якщо на Берегиню на деревах жовтіє листя, буде рання осінь і зима.
  • Берегиня будинок від біди береже.
  • В день Берегині не можна займатися жнивами.
Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
14:13 Малинський відділ УДМС у Житомирській області змінив адресу 13:03 Робота є: 14 підприємств Житомирщини шукають верстатників 12:20 Податківці Житомирщини розповіли, хто звільняється від сплати мінімального податкового зобов`язання 11:09 Пухнастики шукають господарів: оголошення станом на 20 квітня Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 09:51 Сьогодні у Романівській громаді відбудеться благодійний мотопробіг 09:00 Температурні гойдалки і заморозки у повітрі - прогноз погоди на сьогодні 17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up