Сьогодні - Міжнародний день лялькаря

Сьогодні - Міжнародний день лялькаря

Кожного року 21 березня в святкують Міжнародний день лялькаря, це і актори та співробитники театрів ляльок, лялькарі, які самі створюють ляльки, актори вуличного жанру.

Ідея відзначати у всьому світі Міжнародний день лялькаря прийшла до відомого діяча лялькового театру Дживадо Золфагаріхо (Іран). У 2000 році на XVIII Конгресі УНІМА в Магдебурзі він виніс цю пропозицію на обговорення. Але, не зважаючи на те, що дискусія про місце і час проведення цього свята була дуже жвавою, це питання так і не було вирішено.

Лише тільки через два роки, на засіданні Міжнародної Ради УНІМА, дату святкування було визначено. Традицію Свята лялькарів усього світу відкрив день 21 березня 2003 року. Саме в цей день всі професіонали і прихильники театру ляльок святкують Міжнародний день лялькаря.

Відео дня

Президент УНІМА Маргарета Нікулєску звернулася до всіх діячів театру ляльок з закликом перетворити день 21 березня на захоплюючий ритуал на славу лялькового театру: „Нехай в цей день грають лялькові спектаклі, проводять дискусії, влаштовують зустрічі, нехай об’єднуються всі професіонали і аматори одного з найдавніших видів мистецтва – театру ляльок! Хай всі навколо стануть учасниками нашого свята! Хай всі опиняться в театрі ляльок!”

На думку відомої діячки індійського театру ляльок Капіли Ватсяаян: „Світ лялькового театру – це невинність дитинства, його чистота і особливе безпосередність, і мудрість філософа. Для мене театр ляльок завжди приховує особливе очарування, оскільки є унікальним явищем у сфері мистецтва: за своєю дивовижною простотою і, одночасно, за своєю багатозначністю це – справжній Всесвіт таємничого і образного, загадковості і фантазії. Виникаючи у реальному часі і просторі, театр ляльок повертає нашим душам справжню сутність...”.

Довідково:

УНІМА — це афільована структура ЮНЕСКО. Головною її ціллю є сприяти розвитку лялькового та маріонеткового театру задля дотримання прав людини, зокрема на мир, свободу й розвиток, а також допомагати міжнаціональному та міжкультурному взаєморозумінню. Задля цієї мети Асоціація об'єднує під одним дахом усі можливі види лялькового театру, включно з традиційними та національними (театр тіней, театр великих ляльок, театр ляльок на воді тощо). 

У Асоціації існує як колективне (на рівні окремих лялькових театрів), так і персональне (на рівні окремих діячів театру ляльок) членство, крім того діють національні осередки УНІМА, як правило, на базі провідних стаціонарних лялькових театрів. 

Теперішня штаб-квартира УНІМА розташована у французькому місті Шарлевіль-Мезьєр

Вперше українські лялькарі взяли участь у міжнародних зустрічах з діячами лялькового мистецтва європейських країн у 1929 році під час проведення міжнародної виставки з історії та розвитку сучасного чеського та зарубіжного театру ляльок у рамках V-го з'їзду чеських лялькарів у Празі, який вважається подеколи установчим для створення UNIMA. 

Створення представництва UNIMA в Україні відбулося лише у 1958 році, і тоді ж на базі Всеросійського театрального товариства (ВТТ) в Москві, за участю інших 5 республіканських театральних товариств було створено Радянський центр Міжнародної спілки діячів театру ляльок ( UNIMA). Відтак, колективними членами UNIMA стали 20 провідних театрів ляльок Радянського Союзу та 55 лялькарів як індивідуальні її члени. Проте, офіційний вступ лялькарів СРСР до UNIMA відбувся лише 1960 року. 

Українську секцію, а згодом Український центр UNIMA майже 30 років (19581987) очолював народний артист України, заслужений діяч мистецтв України, доцент, Віце-президент Радянського центру UNIMA, директор та художній керівник Харківського обласного театру ляльок ім. Н.К. Крупської Віктор Андрійович Афанасьєв

Після розпаду СРСР та проголошення незалежних країн у кожній з них утворилися самостійні національні центри UNIMA . Так, у 1992 році при Спілці театральних діячів України (СТДУ) був утворений Український національний центр UNIMA. Президентом центру був обраний народний артист України, художній керівник Київського Муніципального Академічного театру ляльок Сергій Іванович Єфремов, який керував центром до 2009 року, і залишився його почесним Президентом. 

З 2009 по 2015 р. Президентом українського центру UNIMA був заслужений артист України, професор, завідувач кафедри акторського мистецтва та режисури театру ляльок Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. І. К. Карпенка-Карого Попов Леонід Петрович, нині почесний президент "UNIMA-Україна" . 

З травня 2015 року новим Президентом ВГО "UNIMA - Україна" обрано Брижаня Сергія Миколайовича, заслуженого діяча мистецтв України, головного режисера Хмельницького академічного обласного театру ляльок. 

Сьогодні до складу ВГО "UNIMA - Україна" входять провідні майстри театру ляльок України, актори, режисери, художники, театрознавці, історики театру ляльок, викладачі вищих навчальних закладів. Офіційна назва - "Всеукраїнська громадська організація UNIMA -Україна". 

 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:40 СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до рф граніт для виготовлення пам’ятників загиблим рашистам photo_camera 12:15 На вулиці Театральній у Житомирі помер чоловік 12:00 50 FPV - дронів та 2 "Мавіки" полетіли на передову: Житомир передав чергову допомогу військовим photo_camera 11:41 Збір затискачів від упаковок з хліба! Житомиряни, долучайтесь, це працює на перемогу! Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up