Реставрація чи руйнація відбувається під час ремонту Житомирського музично-драматичного театру?

Реставрація чи руйнація відбувається під час ремонту Житомирського музично-драматичного театру?

В екстреному порядку почалися роботи з реконструкції Житомирського академічного українського музично-драматичного театру імені Івана Кочерги.

Ремонт даху драмтеатру проводиться під час снігопаду та дощу за температури від +1 вдень до –2 вночі. Робітники відкривають упаковки утеплювача і проводять його настил на дах. Ми намагалися за допомогою дрону подивитися якість робіт і, на жаль, не побачили ознак гідроізоляції на даху. Це означає, що волога буде вільно проникати крізь утеплювач. І навіть якщо вона все ж таки є, виникає питання: навіщо потрібна гідроізоляція, якщо все одно навколо сніг та вода?

Після кількох днів дощу та снігу почалися морози. І знову ще одне питання: чи не пошкодять інші конструкції будівлі просочені вологою шари утеплювача, розширяючись від морозу? Адже вночі з понеділка на вівторок мороз був у межах 9–10 градусів нижче нуля за Цельсієм.

Нагадаємо, що департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА 14 вересня оголосив тендер на реставраційно-ремонтні роботи у Житомирському театрі імені І. Кочерги з очікуваною вартістю близько 122 млн грн. Його виграло ТОВ «АртХаус» за 120,8 млн грн, яке до цього перемогло у тендері на ремонтно-реставраційні роботи у будівлі Житомирського академічного обласного театру ляльок за 59,8 млн грн.

Відео дня

Нам відмовилися коментувати роботи з ремонту та укладання утеплювача під дощем. На жодне звернення наші журналісти не змогли отримати відповідь. Тож ми змушені користуватися інформацією інших житомирських ЗМІ.

 

Так, у коментарі одному із житомирських сайтів перша заступниця голови Житомирської ОДА Наталія Остапченко наголосила:

«Загальна кошторисна вартість робіт – 126 млн 849 тис. грн. У цьому році з бюджету передбачено 5 млн грн, а у наступному році фінансування з бюджету додатково буде передбачено. Загалом роботи плануються завершити до 31 грудня 2023 року».

Також зазначалося, що програма президента «Велика реставрація» не потребує співфінансування з обласного або міського бюджету, це виключно кошти держави. Але чомусь ніде не зазначено, що насамперед це – кошти платників податків і саме вони мають контролювати якість проведення вказаних робіт. Чиновники вважають, що кошти держави не підлягають контролю громадськості?

У відповідь на запити до департаменту регіонального розвитку до редакції надходять не зовсім зрозумілі відповіді. Так, жодного разу після чотирьох запитів не вдалося ознайомитися в повному обсязі з документацією на проєктно-реставраційні роботи будівлі драмтеатру. На два звернення щодо кошторисної документації ми отримали два листа, інформація в яких суттєво відрізнялася. 

Історія з документацією дещо нагадує детектив. Так, у грудні 2018 року департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА уклав договір з ТОВ «Група «Гарант» на розробку проєктної документації на будівництво об’єкта «Ремонтно-реставраційні роботи по будівлі Житомирського академічного українського музично-драматичного театру імені Кочерги» за 1 млн 398 тис. 379,66 грн, без ПДВ. Вже тоді чи не на кожній пресконференції, починаючи з жовтня 2018 року, директор житомирського драмтеатру Наталія Ростова розповідала про проєкт реконструкції будівлі, за яким планують капітально відремонтувати комунікації: водопостачання, теплопостачання, електрику, механіку сцени та інші необхідні речі. Наприкінці березня 2019 року тодішній голова Житомирської ОДА Ігор Гундич анонсував реконструкцію житомирського драмтеатру за 35 млн грн із залученням коштів обласного та міського бюджетів, а також Державного фонду регіонального розвитку. У квітні цього ж року пресслужба облдержадміністрації повідомила, що проєкт реконструкції передбачає створення музейно-виставкової зони, розташування кав’ярні і будівництво панорамного ліфта.

Втім, уже наприкінці вересня 2019 року генеральний директор Житомирського академічного українського музично-драматичного театру ім. І. Кочерги Наталія Ростова розповідала, що очікуваної реконструкції не буде, хоча проєктно-кошторисна документація сьогодні вже готова і пройшла експертизу, хоча за документами експертизу було закінчено тільки у квітні 2020 року. А ще до цього на наш запит до департаменту регіонального розвитку надійшов лист про те, що у лютому 2020 року у зазначеному вище департаменті не знайшли проєкт реконструкції драмтеатру та звернулися до поліції. До речі, за нашими даними, кримінальне провадження ще не завершено, адже було вилучено досить велику кількість документації як в організаціях Житомира, так і Києва.

Нині, після кількох проєктів, концепцій та експертних висновків, роботи почалися, але виявляється, що про остаточну концепцію реставрації ніхто уяви не має взагалі. Також ніхто не може точно зазначити кількість глядацьких місць у залі. Так, у всіх повідомленнях кількість місць після реконструкції різна. Від 614 у первинному варіанті до 840 у повідомленнях деяких житомирських ЗМІ. Жодних креслень журналістам побачити не вдалося, адже, як неофіційно зазначили у департаменті регіонального розвитку ЖОДА, все це тільки приблизно і ще буде багато корегувань. Отже, щоразу виділяються величезні кошти, проєкт змінюється в невідомий спосіб, а перевірити це немає жодної можливості? До того ж у затвердженому експертному звіті з майже 950 глядацьких місць повинно залишитися тільки 711. Певних змін у бік скорочення повинен зазнати і штатний розклад театру. Про це, крім офіційних документів, постійно говорять під час бюджетних обговорень у Житомирській обласній раді та обласній державній адміністрації.

Сучасна будівля Житомирського академічного українського музично-драматичного театру імені І. Кочерги була збудована у 1966 році. На той час це було найкраще театральне приміщення за своїм оснащенням. А, за повідомленнями керівництва ОДА, який саме вигляд матиме приміщення театру після реставрації, буде відомо у 2022-му році, коли розроблять новий ескізний проєкт. За нашими підрахунками, це вже буде третій!

Ми звернулися за коментарем до фахівця-будівельника Миколи Міскевича, якій має багаторічний досвід будівництва на Житомирщині. Він зазначив: «У таку пору року подібні роботи зазвичай не проводяться. Такі роботи повинні виконуватись у літній період, у суху погоду. Це з конфігурацією даху. Вона плоска, і у будь-якому разі волога накопичуватиметься, як у ванні. Насиченість вологою може з великою ймовірністю призвести до появи грибка. Мінвата набирає воду, ми її купоримо зверху і знизу гідроізоляцією, і в подальшому наслідки будуть просто непередбачувані. За твердженням співробітників театру, вже зараз пішли потіки по стінах технічного поверху, тому, що буде далі, уявити неможливо. Імовірніше, такий поспіх призведе до посиленого розвитку грибка, і доведеться знову виділяти гроші на боротьбу з ним. А ось сам грибок, якщо він глибоко проникнув у стіни, ще ніхто не переміг».

Зазначимо, все це відбувається над глядацькою залою, тому можемо зробити припущення, що після реконструкції особам з алергією відвідувати житомирський драмтеатр буде небажано саме за медичними показниками. 

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Коментарі (2)
  • Юрий Кравченко

    Велике будівництво президента
  • Анатолий Горай

    Все через жопу как обычно, ща деньги попилят а потом снова переделывать будут.

keyboard_arrow_up