Підготовка до відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки на Житомирщині провалена

Підготовка до відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки на Житомирщині провалена

З нагоди відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки у Житомирській області 2021-й рік хочуть оголосити роком письменниці.

Інформація «Про оголошення у Житомирській області 2021 року роком Лесі Українки» від 28 січня 2021 року була розміщена на сайті Житомирської облради.

«Відповідно до статей 43, 49 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", постанови Верховної Ради України від 08.02.2018 № 2286-VIII "Про відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки", з нагоди 150-річчя з дня народження видатної української письменниці та громадської діячки Лесі Українки, враховуючи рекомендації постійних комісій обласної ради з гуманітарних питань від 22.01.2021, з питань бюджету та фінансів від 22.01.2021, обласна рада вирішила оголосити у Житомирській області 2021-й рік роком видатної української письменниці Лесі Українки», – йдеться у проєкті.

Повний провал

Ще на початку 2017 року була прийнята Постанова Верховної ради України «Про відзначення 150-річчя від дня народження Української письменниці та громадського діяча Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач-Квітки)», де зазначалося, що 25 лютого 2021 року виповниться 150 років від дня народження Лесі Українки – однієї із центральних постатей в історії національної культури.

Відео дня

Але на сайті обласної ради є повідомлення про те, що нічого з планів з відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки в Житомирській області не виконано. 

Голова Житомирської обласної ради Володимир Федоренко ще на початку року перевірив хід реставраційних робіт у літературно-меморіальному музеї Лесі Українки у Новограді-Волинському та був в шоці від рівня підготовки до святкування ювілею письменниці, вірніше від її повної відсутності. 

Очільник обласної ради відвідав музей, в якому до 30 січня мають завершити реставраційні роботи та створити експозицію до 150-річчя великої поетеси, та вказав на незадовільний стан проведених робіт, на які було виділено 1,8 млн грн з бюджету. 

«Краще б нічого не робили, ніж так. Реставрація проведена недбало, темпи не витримують жодної критики. Однозначно так не повинно бути!» – прокоментував Володимир Федоренко.

Володимир Федоренко

Голова обласної ради заявив, що бере ситуацію з реставрацією музею під особистий контроль. «Висновки та кадрові рішення будуть зроблені уже найближчим часом», – пообіцяв очільник облради.

Як зазначив Володимир Федоренко, у терміновому порядку вже сформована робоча група з метою вивчення ситуації, що склалася із підготовкою до відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки.

14 січня гуманітарна комісія зібралася на засідання, аби обговорити ситуацію, що склалася з підготовкою до відзначення ювілею видатної постаті української культури та літератури.

«Кіт не валявся», «саботаж» – такими словами постійна комісія з гуманітарних питань Житомирської обласної ради оцінила роботу департаменту культури, молоді та спорту облдержадміністрації у плані підготовки області до 150-річчя з дня народження Лесі Українки.

Куди поділися два мільйони гривень?

Кульмінацією став виступ під час пленарного засідання Верховної Ради України народного депутата А. Пушкаренка від фракції партії «Слуга народу», який з самого початку процитував письменницю: «Щоб не плакать – я сміялась».

Народний обранець наголосив, що з майже двох мільйонів гривень, які було виділено на підготовку, нічого не залишилося. Але й підготовки власне також не відбулося. Куди поділися кошти та чому не було проведено жодного тендеру на ремонтні роботи в музеї Лесі Українки – також невідомо. 

Комісія, яка зараз створена Житомирською обласною радою, більше зайнята пошуком винуватців, ніж здатна в короткий термін щось зробити кардинально. Тобто робити зараз вже пізно. Трохи рятує ситуацію те, що в зв’язку з карантином святкування 150-річчя може бути перенесено на більш пізній строк, але все одно часу не вистачає.

Нардеп А. Пушкаренко звернувся до голови Житомирської обласної державної адміністрації з вимогою звільнити директора департаменту культури, молоді та спорту Максима Обшту. Також було звернення до голови Житомирської обласної ради Володимира Федоренка прийняти кадрові рішення стосовно директорів Житомирського обласного краєзнавчого музею та музею Лесі Українки у Новограді-Волинському.

Чи будуть звільнення – побачимо згодом. Але на цьому етапі потрібно якось рятувати ситуацію. 

Що пропонують

В обласній раді відбулося засідання постійної комісії з гуманітарних питань, де мова йшла про план заходів на 2021-й рік та проведення робіт з поточного ремонту у музеї Лесі Українки м. Новограда-Волинського. За словами директора департаменту культури, молоді та спорту Житомирської облдержадміністрації Максима Обшти, у плані відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки 24 заходи. Втім, левова частина із них з кількох причин не буде виконана до 25 лютого – дати, коли народилася відома поетеса.

Безпосередньо 25 лютого у Новограді-Волинському пройде камерний захід, в тому числі з офіційним погашенням тематичної марки, присвяченої творчості Лесі Українки. Наразі створено режисерську групу для проведення урочистостей на різних локаціях та організації флешмобу.
Основні урочисті заходи перенесено на липень, їх проведуть у межах міжнародного фестивалю «Лесині джерела».

Голова постійної комісії з гуманітарних питань Олександр Савченко вніс пропозицію протокольно звернутись до голів обласної ради і обласної державної адміністрації, аби невідкладно провести спільну нараду із запрошенням громадськості, бізнесу та розробити конкретний план відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки до 25 лютого і до кінця року. Пропозиція була підтримана членами комісії.

Що стосується музею Лесі Українки, то члени комісії проголосували за пропозицію внести зміни до оргкомітету, а саме залучити до розробки концепції експозиції професійних консультантів, зокрема народного художника України Анатолія Гайдамаку. Крім того, депутати доручили відділу звітності та аудиту обласної ради здійснити повну перевірку фінансово-господарської діяльності комунального закладу «Житомирський обласний краєзнавчий музей» Житомирської обласної ради.

За словами депутата обласної ради Людмили Кицак, зараз потрібно терміново виправляти ситуацію: «З точки зору організації та менеджменту треба було підійти набагато серйозніше, і саме це є основною причиною, що така ситуація у нас зараз склалася. Втім, вона не безвихідна. Підрядник вже прийняв всі зауваження. На часі – експозиція. Ми маємо врахувати всі думки і на гідному рівні провести святкування у 2021 році».

Але те, що ми зараз спостерігаємо, імовірніше, має вигляд спроби депутатів та чиновників заспокоїти самих себе. Тому що замість прийняття рішучих заходів знову лунали заклики «звернутися, розглянути, вирішити…», тобто Житомирська обласна рада традиційно демонструє замість конкретної роботи спробу «заговорити» питання. А там, дай Бог, й свято закінчиться…

Фото з офіційного сайту Житомирської обласної ради

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up