Петро Авраменко: Буктрейлер – це відео, яке зацікавлює прочитати книгу!

Петро Авраменко: Буктрейлер – це відео, яке зацікавлює прочитати книгу!

У Житомирі знімають унікальне відео – буктрейлери, які закликають глядача прочитати книгу.

Житомирський актор та режисер Петро Авраменко зміг за короткий час створити свій власний стиль у роботі режисера, який навіть отримав власну назву – «Метафоричний театр Петра Авраменка». Багато вітчизняних та закордонних критиків із захопленням коментують нові вистави саме житомирського режисера. Крім популярності і визнання у сценічній театральній сфері, Петро Авраменко працює і в організації масових заходів, де вдало створює вуличні дійства та перфоманси. Майже всі великі події у місті режисує саме він. 

Окрім постановок вистав у Житомирському академічному музично-драматичному театрі ім. Івана Кочерги, його запрошують для постановки і в інші театри України.

Нові обрії своєї творчості Петро Авраменко демонструє в кіно, де він одночасно виступає як режисер, сценарист і монтувальник фільму. За останній час з’явилося кілька художньо-документальних стрічок, кожна з яких принесла авторові заслужені нагороди та визнання глядачів. Це фільми про Олега Ольжича, барона де Шодуара, Сергія Корольова та інші. А у цьому році Петро Авраменко вперше спробував себе в жанрі буктрейлеру. 

Відео дня

20 хвилин: Що означає назва «буктрейлер»?

Петро Авраменко: По суті, це візуалізація книги. Задача буктрейлера полягає в тому, щоб зацікавити глядача прочитати книгу.

20 хвилин: Як спало на думку знімати буктрейлер?

Петро Авраменко: Відбувся конкурс в управлінні культури Житомирської міської ради, в якому я був членом журі. Але так сталося, що я теж захотів взяти участь у ньому. Тож я вийшов із складу журі і подав на розгляд комісії свій авторський проєкт. 

20 хвилин: Чому саме буктрейлер? 

Петро Авраменко: Тому що одного разу я сидів і дивився трейлер до фільму, який мене дуже зацікавив. А потім дізнався, що це не фільм, а буктрейлер до роману, і мене це так зацікавило, що я знайшов цей роман і прочитав. А згодом мені подумав, чому б самому не спробувати щось подібне створити. Адже у нас у Житомирі народилися і досі проживають багато талановитих письменників, драматургів. Згодом я дізнався, що є такий феномен в Україні, як житомирська прозова школа. Її свого часу започаткував Володимир Даниленко. Отже, я вирішив для початку взяти для створення буктрейлерів твори трьох житомирських авторів: Володимира Даниленка, В’ячеслава Шнайдера і Володимира Шевчука.

20 хвилин: На вашу думку, існує зараз проблема читання?

Петро Авраменко: Проблема полягає в тому, що останнім часом людство мало читає. Всі ми з вами більше дивимося фільми, слухаємо радіокниги, тобто споглядаємо кимось нав’язаний сюжет і його візуалізацію. Але мало хто замислюється над тим, що ми при цьому деградуємо. Адже саме при індивідуальному прочитанні книги ми з вами фантазуємо і уявляємо свій неповторний світ. І саме фантазія робить нас унікальними. Тож завдання цих буктрейлерів – зацікавити людину взяти до рук книгу і зануритися у свою неповторну фантазію.

20 хвилин: На які саме твори чи романи ви відзняли буктрейлери? 

Петро Авраменко: За Володимиром Даниленком ми зняли буктрейлер «Ніч з профілем жінки», по В’ячеславу Шнайдеру «Ніч перед Різдвом у місті Ж» та буктрейлер за творами Володимира Шевчука. 

20 хвилин: З якою командою ви працювали?

Петро Авраменко: Основна команда – це члени громадської організації «ЦЕ – ТВОЄ». Над сценаріями працювали я й заслужена артистка України Олена Заведія. Буктрейлери знімали три оператори: Артем Цівко, Володимир Семілєтов та Іван Кваша-молодший. І, звичайно, був постійно присутній Іван Кваша-старший. Режисура та монтаж – Петро Авраменко.

20 хвилин: Ви зняли фільм про Сергія Павловича Корольова, який народився у Житомирі. Яка доля цієї стрічки? 

Петро Авраменко: Ми разом з управлінням культури міста та за підтримки міського голови Сергія Сухомлина організували досить таки потужний прем’єрний показ фільму, що відбувся у кінотеатрі «Україна». До нас приєдналося багато житомирян, більшість яких прийшли не просто подивитися стрічку, але ще взяли участь у театралізованому дійстві перед початком презентації. Я кажу про тих житомирян, що знімалися у нашому фільмі. І під час презентації більшість із них під музичний супровід естрадно-духового оркестру «Сурми Полісся» комунального закладу «Палац культури» ЖМР пройшлися по червоному килимку у своїх образах. Це була насправді визначна подія для Житомира, тим паче так сталося, що це було саме на День житомирянина. 

20 хвилин: Де можна буде переглянути цей фільм? 

Петро Авраменко: Сьогодні його можна переглянути на відеохостингу «MEGOGO». До речі, цей фільм уже взяв участь у міжнародному кінофестивалі «Золоте курча». Ми отримали диплом за те, що вдало розкрили цю тематику. 

20 хвилин: Чи є в планах знімати далі?

Петро Авраменко: Звичайно, є. Ми плануємо відзняти фільми про Бориса Тена, Святослава Ріхтера. Є ще одна ідея нашої команди створити серію фільмів «Житомирські міфи та легенди», адже їх надзвичайно багато. І це також сприятиме туристичній привабливості Житомирщини.

20 хвилин: Коли відбудеться презентація буктрейлерів? 

Петро Авраменко: Ми плануємо до Нового року. Обов’язково запросимо авторів книг та житомирян. І не забувайте, книга – це ключ до ваших фантазій.  

Фото Олени Заведії зі зйомок буктрейлерів

Руслан Мороз, Олександра Сич

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Коментарі

keyboard_arrow_up