П’єр Рішар відкрив меморіальну дошку житомирянину

П’єр Рішар відкрив меморіальну дошку житомирянину
Збереглася єдина фотографія Федецького за роботою

На Житомирщині народилось багато видатних діячів культури, науки, релігії. 

Імена Сергія Корольова, Лесі Українки відомі всім. Знають українці і Ніну Матвієнко, Всеволода Нестайка з його «Тореадорами з Васюківки». А є імена, які менш відомі широкому загалу, однак ці особистості – унікальні, а їхній внесок в історію важко описати словами. Один з них – легендарний фотограф, перший кінематографіст Російської імперії Альфред Федецький. 11 років тому легендарний П’єр Рішар разом з колегами відкрив Федецькому меморіальну дошку у Харкові.

Альфред Федецький народився 1857 року у Житомирі. Закінчив фотографічний інститут при Академії мистецтв у Відні. Після того приїхав до Києва, де працював директором фотоательє. У 1886 році переїхав до Харкова, де відкрив власне фотоательє. Федецький був автором фотопортретів Петра Чайковського, Івана Айвазовського і багатьох інших знаменитих особистостей. 

У вересні 1888 р. до майстра приходить справжня слава: він отримує золоту медаль на Всесвітній виставці в Брюсселі. У листопаді того ж року він був удостоєний «Найвищої подяки» імператора Олександра III за світлини з місця катастрофи імператорського поїзда поблизу станції Борки (Харківська губернія).

Відео дня

Після цих подій Альфреда Федецького запрошують практично на всі міські заходи; він фотографує художників, композиторів – фактично всіх відомих людей, які відвідували Харків. У 1890 р. майстер здійснює зйомку надзвичайно шанованого у Російській імперії священника отця Іоанна Кронштадтського – майбутнього улюбленого святого нашого народу.

У 1891 р. на міжнародній фотовиставці у Лондоні Альфред Федецький отримав золоту медаль та грошову премію, яку витратив на придбання двох кінокамер. Для участі у виставці він підготував альбом архітектури російських монастирів.

У 1896 р. Федецький всерйоз захопився експериментами у сфері рентгенівської фотографії, звукозапису і кінематографа. Незабаром у харківській пресі з’являється повідомлення про те, що знаний майстер фотографії привіз із закордонної поїздки знімальний кіноапарат, що може робити 120 знімків впродовж однієї секунди. Вже 30 вересня сталася подія, яка прославила Альфреда Федецького, – з вікон свого будинку він зафільмував щорічну багатотисячну хресну ходу православних християн, які переносили чудотворну Озерянську ікону Божої Матері з Куряжського до Харківського Свято-Покровського монастиря. Зйомка тривала 1,5 хвилини та ввійшла в історію як перший документальний фільм, знятий у Російській імперії.

Минуло трохи більше року після того, як 22 березня 1895 у Парижі на бульварі Капуцинів пройшов перший комерційний показ фільмів братів Люмьєр (ця подія вважається офіційним початком ери кінематографу).

У 1897 р. Альфред Федецький отримує ексклюзивне право на виготовлення рельєфних фотографій у Харкові за методом, розробленим австрійським винахідником З. Бонді. Портрети рельєфної фотографії створюють повну ілюзію живого обличчя, відтіняючи зморшки, напружені м’язи тощо.

На 45-му році життя в Альфреда Федецького починаються проблеми із серцем. Відомому фотографу так і не вдається приїхати у Берлін на лікування – 21 липня 1902 р. він помирає на пів шляху до цілі, у Мінську. 26 липня Федецького поховали на Іоанно-Усікновенському цвинтарі, у сімейному склепі поруч з дружиною.

Андрій Козаченко

За інформацією polish-kharkiv.dengleo.space

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище 10:20 У Житомирі проходить кінофорум спілки молодих кінокритиків України Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 10:00 Замість біткоїнів - спустошення гаманця: у Бердичеві поліцейські розслідують шахрайство 09:42 Понад тисячу осіб склали втрати росіян за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 25 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 25 квітня: все про цей день, яке свято, іменини і погода у Житомирі 17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up