На Звягельщині фестиваль «Лесині джерела» відзначив 33-річницю

На Звягельщині фестиваль «Лесині джерела» відзначив 33-річницю

На Житомирщині у Новограді-Волинському на батьківщині відомої української письменниці Лесі Українки 25 липня відзначили 33-ю річницю Міжнародного фестивалю літератури і мистецтв «Лесині джерела».

Про це повідомляє пресслужба обласної ради.

Фестиваль мав би стати справжнім подарунком для жителів та гостей міста, але цього року, зважаючи на епідемічну ситуацію, свято проводиться без масових заходів, які передбачають залучення великої кількості гостей. 

У рамках фестивалю відбулось спецпогашення двох поштових марок «Софія Караффа-Корбут. Лукаш і Мавка (Лісова Пісня)» і «Софія Караффа-Корбут. Русалка і Куць (Лісова Пісня)». Укрпошта спеціально до цього дня випустила спеціальні конверти тиражем 150 тис. екземплярів, номінал марки 9 грн. Погашена марка поповнить колекцію літературно-меморіального музею Лесі Українки.

Відео дня

Також цього дня у місцевих музеях організовано тематичні екскурсії та виставки, презентації культурних проєктів та книг, а на території Фортеці організовано кінотеатр «Вистава просто неба» за твором Лесі Українки «Йоганна – жінка Хусова».

Головною родзинкою свята є вручення обласної літературно-мистецької премії ім. Лесі Українки та премії ім. Олени Пчілки. Урочиста церемонія, до якої долучився голова обласної ради Володимир Ширма, відбулась у Будинку рад.

  • «Це свято вже 33 роки поспіль перетворює древній Звягель на головний культурний та мистецький центр України. На жаль через коронавірус цього року фестиваль не має таких масштабів, як це відбувається традиційно. Попри це, сьогодні я тут, аби вшанувати пам’ять та вклонитися таланту Лесі Українки. Вона перлина та символ Житомирщини, як і Сергій Корольов. Сподіваюсь, що наступного року ми гідно відзначимо 150-річчя дня народження видатної землячки. Гордий, що саме Житомирщина подарувала світові геніальну поетесу Ларису Петрівну Косач – неповторну Лесю Українку. Жодне її слово не втратило здатності захоплювати серця людей, вселяти жагу жити, творити, вірити у майбутнє. Тож  низький уклін Лесиній колисці!», - звернувся до присутніх Володимир Ширма.

Очільник депутатського корпусу вручив відзнаку Житомирської обласної ради «Честь і слава Житомирщини» завідувачці літературно-меморіального музею Лесі Українки Вірі Римській, а також грамоти обласної ради.

Під час урочистої церемонії було присвоєно звання «Почесний громадянин міста Новограда-Волинського» та вручено відзнаки міста орден «Звягель». Зокрема, за мужність і відвагу посмертно почесне звання присвоєно 29-ти загиблим героям – учасникам антитерористичної операції та операції об’єднаних сил.

Зазначимо, що «Лесині джерела» - міжнародне свято літератури і мистецтв, яке започатковано у 1987  році під назвою «Росте і квітне Лесин край» Новоград-Волинською міськрадою. Від 1989 року – сучасна назва «Лесині джерела», що відбувається щороку в останню неділю липня. Фестиваль проводиться для пропагування серед населення творчості Лесі Українки, дослідження її літературної спадщини, має на меті популяризацію автентичного українського народного пісенного та декоративного мистецтва, збереження і розвиток національних традицій.

 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:25 У Житомирській області 8 553 пацієнти у 2023 році безоплатно отримали реабілітаційну допомогу 16:00 У Житомирі викрили групу ділків, які синтезували амфетамін у підвалі багатоповерхівки і розповсюджували серед наркозалежних photo_camera 15:44 Під час виконання бойового завдання героїчно загинув житомирянин Олександр Павлюк 15:39 У Житомирі у квітні триватиме міська весняна толока - приєднуйтесь до прибирання у місті Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 15:21 Упродовж доби на Житомирщині ліквідовано 15 пожеж у природних екосистемах на загальній площі майже 17 га photo_camera 15:00 Алгоритм отримання компенсації при працевлаштуванні ВПО 14:41 ДТП на Коростенщині: 15-річний хлопець на мопеді зіткнувся з парканом 14:20 Станом на 29 березня на Житомирщині вже виникло 177 пожеж у природних екосистемах 14:00 Цієї ночі прикордонники Житомирського загону збили ударний БПЛА «Shahed-136/131» 12:40 СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до рф граніт для виготовлення пам’ятників загиблим рашистам photo_camera 12:15 На вулиці Театральній у Житомирі помер чоловік 12:00 50 FPV - дронів та 2 "Мавіки" полетіли на передову: Житомир передав чергову допомогу військовим photo_camera 11:41 Збір затискачів від упаковок з хліба! Житомиряни, долучайтесь, це працює на перемогу! 11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up