На околиці Житомира археологи розпочали польовий сезон: є перші цікаві знахідки

На околиці Житомира археологи розпочали польовий сезон: є перші цікаві знахідки

На околиці Житомира, на живописному березі р. Тетерева, експедиція Інституту археології НАН України під керівництвом кандидата історичних наук А.В. Петраускаса розпочала дослідження пізньотрипільського поселення доби енеоліту – ранньобронзового віку (Рис. 1, 1-2). 

Як інформує Житомирський обласний краєзнавчий музей, хоча погодні умови не сприяли науковцям, були проведені попередні роботи, під час яких здійснено огляд території та фотофіксацію пам’ятки, зібрано підйомний матеріал, визначені та оконтурені місця закладення розкопів. В процесі робіт на площі деяких розкопів зафіксовані плями заповнень давніх об’єктів, зібрані доволі цікаві знахідки. Зокрема, фрагменти глиняного посуду, деякі прикрашені шнуровим орнаментом, крем’яний відщеп із слідами обробки, кам’яну зернотерку та уламок, можливо, антропоморфної стели (Рис. 2).
На території поселення крім трипільських матеріалів, виявлені артефакти більш пізнього часу. Привертає увагу товарна пломба кінця ХІХ – початку ХХ століття (Рис. 1,3). Її появу тут можна пояснити тим, що в зазначений час неподалік проходив торговельний шлях, який з’єднував міста Житомир і Бердичів та інші території та населені пункти Південно-Західного краю Російської імперії, по якому провозили різноманітні товари. 


Були також знайдені окремі артефакти періоду Другої світової війни – куля, осколки, уламок бронзового паска з нарізкою, а також цілий снаряд. Відомо, що у цій місцевості в 1943 р. відбувалися кровопролитні бої. Про це красномовно свідчить пам’ятний знак на місці бою Героя Радянського Союзу П.В. Хмельова, розташований на високому підвищені східніше поселення, праворуч Бердичівського шосе. Світла пам’ять воїнам, які полягли на полях битв визволяючи Житомир і землі України від ненависних гітлерівців !!! 
До робіт експедиції долучилися небайдужі житомиряни та обласний краєзнавчий музей. Через деякий час приєднаються студенти історичного факультету Житомирського державного університету імені Івана Франка. 
Отже, польовий сезон відкрито, чекаємо на нові відкриття і цікаві знахідки.

Коментарі (2)
  • Dennis Korzun

    Ви що блять смієтесь??? Житомирщині це одна з найгірших місць для пошуку якихось знахідок!!! Ви блять як пишете статтю хоч не брешіть ...
  • Сергей Гаврилко

    Пробок римских наверное нарыли много.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled 11:00 Підвищення пенсій з 1 квітня: кого стосуватиметься 10:38 43-річний житомирянин, у якого стріляли вчора на Польовій, помер у лікарні 10:20 «Незламні постаті Житомира»: стартував ґрантовий проєкт для молоді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up