МКІП продовжує фіксувати воєнні злочини росіян проти культурної спадщини України

МКІП продовжує фіксувати воєнні злочини росіян проти культурної спадщини України

Внаслідок російської агресії об’єкти культурної спадщини мають такі ушкодження, яких Україна не бачила з часів Другої світової війни

Міністерство культури та інформаційної політики продовжує фіксувати воєнні злочини росіян проти культурної спадщини України.

“Через російську агресію культурна спадщина в більшості областей України зазнала пошкоджень та руйнувань. Внаслідок обстрілів будівлі мають такі ушкодження, яких українці не бачили з часів Другої світової війни. Наразі, станом на 1 липня, ми маємо 407 верифікованих епізодів злочинів рф проти нашої спадщини. Це орієнтовні цифри. Адже складно отримувати інформацію з тимчасово окупованих територій та місць активних бойових дій. МКІП продовжує працювати над фіксацією руйнувань об’єктів культурної спадщини, щоб мати докази для міжнародних проваджень. Ми продовжуємо консультації та перемовини з міжнародними партнерами, зокрема, фахівцями ЮНЕСКО та ІККРОМ (Міжнародного центру з дослідження, збереження та реставрації культурних цінностей) та фаховими громадськими організаціями в питаннях захисту культурної спадщини та документування втрат. Також було реалізовано пілотні проекти з ЗD-сканування пошкоджених об’єктів за участі іноземних фахівців”, – зазначила заступник Міністра культури та інформаційної політики Катерина Чуєва.

Наразі злочини росіян проти культурної спадщини зафіксовані на території 13 областей України та в м. Києві. Найбільше пошкоджень об’єктів культурної спадщини та інфраструктури у сфері культури зафіксовано на Харківщині – 97 епізодів. На Донеччині задокументовано 93 злочини, з них 62 – в м. Маріуполі. 76 епізодів зафіксовано в Київській області. Найбільше – 50 – в Бучанському районі. 32 злочини – в Луганській області, найбільше – 27 – в Сєвєродонецькому районі. 28 епізодів – в Сумській області, найбільше – 18 – в Охтирському районі. 16 – в Запорізькій області, найбільше – 9 – в Пологівському районі. Також 6 епізодів – в Житомирській області, по 5 в м. Києві, Херсонській та Миколаївській областях, 3 – в Дніпропетровській, 2 – в Одеській та 1 – в Львівській областях.

Відео дня

Наразі вже відомо про повну руйнацію 10 об’єктів культурної спадщини на Донеччині, Київщині, Сумщині та Чернігівщині, а стан ще 25 пошкоджених об’єктів потребує уточнення. Інші пошкоджені будівлі зазнали 66 – важкого ступеня ураження, 134 – середнього, 172 – легкого.

Наразі росіянами в Україні пошкоджено 125 об’єктів культурної спадщини. Постійні обстріли, ракетні та бомбові удари призвели до руйнувань 21 пам’ятки національного значення, 97 – місцевого значення та 7 – щойно виявлених об’єктів культурної спадщини.

Загалом пошкоджено 101 об’єкт цінної історичної забудови, але найбільше постраждали релігійні споруди. Окупанти знищили чи пошкодили 145 релігійних споруд. З них 51 – перебуває на обліку, як пам’ятка історії, архітектури та містобудування або цінна історична забудова.

Ворог знищив або пошкодив 45 меморіальних пам’ятників на честь історичних особистостей та подій ХІХ – початку ХХІ ст., 31 будівлю та комплекси музеїв і заповідників, 87 споруд будинків культури, театрів та бібліотек, а також деякі інші об’єкти цінної історичної забудови.

Нагадаємо, руйнування об’єктів культурної спадщини – воєнний злочин за Гаазькою конвенцією 1954 року. МКІП продовжує фіксувати злочини росіян проти культурної спадщини України за допомогою національної платформи culturecrimes.mkip.gov.ua. Всі українці можуть долучитися до цього процесу, при цьому слід пам’ятати про особисту безпеку.

 

Коментарі

keyboard_arrow_up