Дублер Висоцького розкрив секрет великого артиста у Житомирі

Дублер Висоцького розкрив секрет великого артиста у Житомирі

Свого часу нашій землячці журналістці Софії Демчук вдалося зустрітися з чоловіком, який був дублером Володимира Висоцького в культовому фільмі «Місце зустрічі змінити не можна».

 

Його звуть також Володимир, він – одесит, а ще він майстер кия – професіонал-більярдист. Чоловік приїздив до нашого міста на більярдний турнір і поділився спогадами про роботу з Володимиром Семеновичем.

У той час в Україні було всього дві громадських більярдних: одна – у Києві, і одна – в Одесі. Фільм знімався на Одеській кіностудії, і потрібна була масовка – люди, які ходять в казино. Дивна річ: набрати таких людей виявилося не так уже й просто. Справа в тому, що багато хто грав на гроші, а таким людям засвіт у кіно був ні до чого.

Відео дня

Одесит Володимир Іванов грав у більярд краще за всіх і, на відміну від інших, зважився зніматися. У фільмі грав Висоцький. Обидва Володимири – однолітки. Висоцький любив кіно, а Іванов – більярд. Все склалося, і сміливий одесит вирішив спробувати щастя в кіно.

За прикладом Іванова пішли й інші більярдисти. Володимир Львович каже: «Не пішов би я – інші б теж не пішли».

«Висоцький взагалі не грав у більярд. В епізоді один удар він виконав сам. Це зняли, і це його робота називається. Нас цілий тиждень знімали. Потім вони це комбінували, різали. А цей удар я йому поставив і розповів, як бити. Він перший раз спробував, що це таке, вдарив – і забив», – розповідає Володимир Іванов. Цей удар називається «абриколь» – куля вдаряється об борт і падає в лузу.

«Я так поставив, що там було важко не забити. Але все-таки це зробила людина, яка до цього ніколи не грала», – говорить Володимир Іванов.

Усі інші «фокуси» виконував Володимир Іванов. Фото відомого більярдиста зробила фотограф Анна Ковальчук. Пізніше фото опублікував знаменитий актор, який зіграв одну з колоритних ролей у «Місці зустрічі…», – Станіслав Садальський. 

«Правда, майстер кия все ж “засвітився” у картині – з ним Жеглов вітається за руку, входячи у більярдну. Висоцький приїхав разом із Владі, яка під час зйомки сиділа біля входу в більярдну на лавці. Морячки-курсанти, що проходили повз, завмерли, побачивши її, а потім один з них прошепотів: «Хлопці, та це ж Марина Владі! Та сама! Йдемо в більярдну, там, мабуть, Володя Висоцький кулі катає!» – написав Садальський. 

Як ми вже писали, бабуся Володимира Висоцького (батькова мати) Дебора Бронштейн – з Житомира. Вона народилася 1891 року в сім’ї Овсія Бронштейна і Раїси Райх. Згідно з даними дослідника Руслана Кондратюка, будинок, в якому жили предки всесвітньовідомого барда й актора, стояв на перехресті вулиць Покровської (Щорса) та Грушевського (Котовського), неподалік обласної бібліотеки для юнацтва.

У наші дні пам’ять Володимира Висоцького вшановують у різних куточках світу. Шанувальники несуть квіти до численних пам’ятників та інших знакових місць, пов’язаних з Висоцьким. А в храмах кожен може поставити свічку за упокій душі раба Божого Володимира. Висоцький пішов у вічність за 3 дні до Дня пам’яті рівноапостольного великого князя Володимира – святого, чиє ім’я носив. Володимир Великий приніс на нашу землю світло Святої Православної Віри. По Волі Божій один з найулюбленіших поетів нашого народу був названий на честь Володимира Хрестителя. Саме творчість Висоцького у той складний атеїстичний час давала багатьом нашим співгромадянам надію і прищеплювала істинні цінності. Як сказав нещодавно один з акторів: «У часи радянські лише з театру можна було слово Бог почути і з пісень Висоцького». 

Андрій Козаченко


 

Коментарі (1)
  • Виктор Конев

    В доме, где жила Дебора Бронштейн (ул. Котовского, 35, если не ошибаюсь), располагалась редакция популярной житомирской газеты "Эхо". Имел честь трудиться в этом издании журналистом 2 десятилетия. Дом был двухэтажный, но  небольшой, с толстенными стенами. Однако они насквозь были проедены солью, плесенью и грибком. Дом был практически без цоколя, и помещения 1 этажа были на уровне земли. Вероятно, причина в этом. Спасти строение было невозможно. Его снесли в начале 2000-х.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
09:21 Оперативна інформація станом на 06.00 19 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 19 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній) 15:40 У Житомирі поліцейські охорони виявили заборонену речовину у відвідувача крамниці 15:20 Оголошено прийом заявок на національний конкурс «Благодійна Україна-2023» – «Благодійність на захисті України» 15:03 Завтра циклон принесе в Україну дощі з мокрим снігом і похолодання 15:00 #плічопліч: У Житомирі відбувся міський етап змагань зі спортивного орієнтування photo_camera 14:42 На проспекті Миру автомобіль збив пішохода - постраждалий госпіталізований 14:20 Сьогодні розпочався Великий піст: тривалість, правила і заборони 14:00 У Житомирі продовжується опалювальний сезон 12:43 Захворюваність на грип і ковід на Житомирщині знову зросла 12:21 У фігуранта справи «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка діагностовано гострий інфаркт 12:00 17-23  березня проводиться  Міжнародний тиждень здоров’я підлітків
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up