7 серпня – 200 років з дня народження Пантелеймона Куліша

7 серпня – 200 років з дня народження Пантелеймона Куліша

Сьогодні, 7 серпня, в Україні відзначають 200-річчя з дня народження Пантелеймона Куліша – українського письменника, літературного критика, фольклориста, етнографа, історика, мовознавця та перекладача.

У музейних та бібліотечних закладах організовано тематичні виставки та експозиції, проводяться читання.

До 200-річчя з дня народження Пантелеймона Куліша на UA: Радіо Культура звучатимуть програми, присвячені його творчості:

– 7 серпня о 21:00 у програмі “Радіотеатр” відбудеться прем’єра радіопостановки “Орися” за однойменним оповіданням-ідилією Пантелеймона Куліша;

Відео дня

– 8 та 9 серпня о 21:00 у програмі “Радіотеатр” звучатиме радіовистава “Байда, князь Вишневецький” за однойменною поемою Пантелеймона Куліша.

Пантелеймон Куліш – автор першої фонетичної абетки для української мови, яка лежить в основі сучасного українського правопису, першого україномовного історичного роману «Чорна рада», автор першого перекладу Біблії українською мовою і тринадцяти п’єс Шекспіра.

Куліш здійснив перший повний переклад Біблії українською мовою. Свою працю він розпочав у 1860. До нього приєднався Іван Нечуй-Левицький. 1869 року вони залучили до перекладу Івана Пулюя, відомого вченого-фізика, що мав глибокі знання з богослов’я. У 1881 Наукове товариство імені Шевченка опублікувало у Львові Новий Заповіт у їхньому перекладі.

Праця над Старим Заповітом тривала. Загадкова листопадова пожежа 1885 р. на Кулішевому хуторі Мотронівка (Ганнина Пустинь) стала трагічною сторінкою в історії української Біблії, під час пожежі згорів рукопис перекладу Старого Заповіту. Перекладачі знову почали працювати над його перекладом від самого початку. По смерті Куліша переклад завершив Іван Пулюй.

Найвідомішим твором Пантелеймона Куліша є перший історичний роман в українській літературі «Чорна рада», який надійно увійшов в освітню програму як обов’язкове чтиво. Куліш писав його близько 14 років. Спершу Куліш створив роман російською мовою ‒ у 1844-1845 роках, а завершив на початку 1846 року. Відтак створив українську версію, і написав її дуже швидко, «на одному диханні» ‒ від березня до кінця літа 1846 року. Місцями він перекладав текст, а місцями писав наново, кардинально відходячи від російського протооригіналу.

Довідково. Народився Пантелеймон Куліш 7 серпня 1819 року в містечку Воронежі Чернігівської губернії. Навчався в Новгород-Сіверській гімназії. Першим його літературним твором була оповідка «Циган», яку він витворив із почутої від матері народної казки.

 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній) 15:40 У Житомирі поліцейські охорони виявили заборонену речовину у відвідувача крамниці 15:20 Оголошено прийом заявок на національний конкурс «Благодійна Україна-2023» – «Благодійність на захисті України» 15:03 Завтра циклон принесе в Україну дощі з мокрим снігом і похолодання 15:00 #плічопліч: У Житомирі відбувся міський етап змагань зі спортивного орієнтування photo_camera 14:42 На проспекті Миру автомобіль збив пішохода - постраждалий госпіталізований 14:20 Сьогодні розпочався Великий піст: тривалість, правила і заборони 14:00 У Житомирі продовжується опалювальний сезон 12:43 Захворюваність на грип і ковід на Житомирщині знову зросла 12:21 У фігуранта справи «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка діагностовано гострий інфаркт 12:00 17-23  березня проводиться  Міжнародний тиждень здоров’я підлітків 11:40 У Глибочку під Житомиром горів склад 11:20 У Житомирі - черги на обмін транспортних карток. Фотофакт photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up