Програма «Креативна Європа»: досягнення та перспективи

Програма «Креативна Європа»: досягнення та перспективи

Співпраця у сфері культури між Україною та Європейським Союзом полягає в сприянні культурних обмінів витворами мистецтва та мобільності митців і художників

Таке співробітництво дозволить Україні налагодити регулярний діалог із країнами Європейського Союзу в культурній політиці та отримати можливість періодичного обміну досвідом у сфері культури. Україна з метою виконання положень у листопаді 2015 року погодилася брати участь у програмі Європейського Союзу «Креативна Європа». Дана програма спрямована на підтримку культурного, аудіовізуального та креативного секторів.

«Креативна Європа» охоплює 39 країн Європейського Союзу й Східного партнерства. Вона запланована на сім років – з 2014 до 2020 року. Фінансування програми «Креативна Європа» з бюджету Європейського Союзу сягає 1,46 мільярда євро. Для участі в програмі «Креативна Європа» кожна країна має сплатити щорічний вступний внесок до бюджету Європейського Союзу. Величина внеску розраховується для кожної країни окремо відповідно до формули.

- У «Креативної Європи» є гранти, які називаються міжнародна мобільність, тобто обмін досвідом. Це можливості подивитися успішні кейси в Європі, реалізувати їх тут або розвивати їх разом, - розповідає в. о. начальника управління культури та туризму Житомирської обласної адміністрації Тетяна Парфентієва.

Відео дня

Партнером програми «Креативна Європа» є Програма ЄС й Східного партнерства «Культура і креативність». Дана програма діє в шести країнах Східного партнерства. Вона сприяє проведенню, підвищенню потенціалу культурного та креативного секторів, інформуванню та підтримці для посилення міжнародного співробітництва.
 

Умови участі в програмі

Узяти участь у проекті може будь-яка організація, яка має статус юридичної особи не менше, аніж два роки. Також у неї мають бути партнери як мінімум у трьох країнах, які є учасницями цієї програми. Зареєструватися потрібно на порталі учасників та діяти згідно із зазначеною інструкцією. Для того, щоб проект розглянула експертна рада, він має відповідати щонайменше трьом пріоритетам «Креативної Європи».

Близько 18 каналів (іменовані «схеми» та «напрямки») надають фінансову допомогу в рамках програми «Креативна Європа». Кожен канал охоплює окремий сектор та вид діяльності. Програма «Креативна Європа» надає фінансову допомогу лише проектам, які виконують усі поставлені перед нею завдання: розробка бізнес-моделей, створення віртуальних проектів, зміцнення сектору, формування аудиторії, нарощування потенціалу, стимулювання міжнаціонального поширення творів і операторів індустрії, зміцнення механізмів прийняття рішень.

Ті проекти, які виконають поставлені завдання, також повинні допомагати досягати пріоритетних цілей «Креативної Європи». До таких цілей належить заохочення використання інноваційних і творчих підходів, зміцнення потенціалу сектору на міжнародному рівні, поширення міжнаціональних творів та операторів індустрії, стимулювання використання творчих та інноваційних підходів, а також зміцнення механізмів прийняття рішень. 
 

Напрямки «Креативної Європи»

«Креативна Європа» складається з двох підпрограм: «Медіа» та «Культура». Підпрограма «Культура» сприяє розвитку творчих і культурних секторів. Вона фінансується за чотирма каналами: підтримка у галузі європейського співробітництва, підтримка проектів у галузі художнього перекладу, підтримка «Європейських мереж співробітництва», підтримка «Європейських платформ». Напрям «Підтримка проектів у галузі європейського співробітництва» має окремі категорії: для малих та великих проектів. Даний напрямок надає можливість співпрацювати у сфері міжнаціональних культур. Підтримка проектів у галузі художнього перекладу пропонує підтримку проектам з перекладу літератури на іноземні мови. Цей напрямок також поділяється на дві підкатегорії: рамкові партнерські угоди й дворічні проекти.

«Європейські мережі співробітництва» та «Європейські платформи» - напрямки, що реалізовують проекти в рамках структурних груп організацій з креативного та культурного секторів.

Підпрограма «Медіа» діє у 14 напрямках; на жаль, для України доступні поки що чотири. Стовідсоткова участь України буде можливою лише після гармонізації українського законодавства в сфері аудіовізуальної політики у відповідності до норм ЄС. Для цього нам потрібно якнайскоріше ухвалити закон «Про аудіовізуальні послуги» та сплачувати щорічні членські внески. 

Для участі у підпрограмі відкриті окремі проекти: навчання, формування аудиторії, доступ до ринків, фестивалі, зокрема кінофестивалі. У програмі фестивалів має бути як мінімум 100 повнометражних (чи 400 короткометражних) художніх кінофільмів, на іноземні припадає 50%, із мінімум 15 країн - учасниць програми. Доступ до ринку – напрямок, що фінансує заходи з організації європейських платформ на головних ринках та професійних аудіовізуальних ринках.

Підпрограма «Медіа» надає кошти для розвитку, розповсюдження і популяризації кіно- та аудіовізуальної індустрії Європейського Союзу, допомагає реалізовувати масштабні проекти та розвивати нові технології. Європейські фільми та аудіовізуальні твори завдяки цій підпрограмі розповсюджуються далеко за межі національних та європейських кордонів. Також ця підпрограма допомагає фінансово в навчанні та проектах зі створення кінострічок.

  • Медіа – це підтримка комунікації аудіовізуального мистецтва. На програми «Медіа» припадає щонайменше 56% від бюджету, решта на «Культуру», - зазначає Тетяна Парфентієва.

Успіхи України в програмі «Креативна Європа»

У країнах, що беруть активну участь у «Креативній Європі», діє національне бюро програми, зокрема таке бюро є й в Україні. Головні функції національного бюро програми – поширювати інформацію про «Креативну Європу» на національному рівні, інформувати представників сектору культури та креативних індустрій про їхню участь у програмі, сприяти транскордонному співробітництву в культурній сфері, забезпечувати спілкуванням з Європейською Комісією, інформувати про результати робіт та вплив програми, проводити навчальні заходи та надавати консультативні послуги.

У 2017 році за підтримки Мінкультури Національним бюро програми ЄС «Креативна Європа» в Україні було проведено понад 70 заходів, проведена робота з налагодження співпраці з партнерами в Україні та розроблено проект веб-ресурсу бази даних національних культурних та креативних індустрій. Україна пишається тим, що за 2017 рік чотири національні організації стали партнерами проектів європейської співпраці. Проект «Polyphony», фестиваль «Brave Kids», арт-резиденцію «Територія натхнення» відібрали для надання підтримки в рамках програми «Креативна Європа».

Також у 2017 році за допомогою Мінкультури наш кінематограф представлено на близько 30 міжнародних заходах. За цей час презентували 21 український фільм. В. о. начальника управління культури та туризму Житомирської обласної адміністрації Тетяна Парфентієва поділилася із нами досягненнями організацій з Житомирщини, що брали участь у програмі «Креативна Європа».

- Зараз підготовлено і подано вже три проекти. Управління культури від туристично-інформаційного центру подало заявку на співпрацю з Вінницькою, Хмельницькою, Рівненською областями з проведення туристичних фестивалів. Ми подали заявку на міжнародну мобільність. Зараз проводиться серія навчань для музейників, оскільки в цьому році плануємо відкрити музей природи. У нас – новий проект, ми зосереджені зараз на наших музеях, вимагаємо від них нових креативних підходів. Ми їм запропонували вибрати один іноземний музей та поїхати туди, це ж знову таки «Креативна Європа» дає можливість міжнародної мобільності. Вони заповнили заявки на Польщу та Німеччину, -  розповідає пані Тетяна.

На жаль, в Україні не в повній мірі використовують можливості та перспективи програми «Креативної Європи».

- Те, що я помітила від самого початку, коли прийшла на посаду керівника управління, що у нас недокомунікація. Коли ти робиш якийсь захід і анонсуєш його, то ця інформація має дійти до кожного, хто зацікавлений в організації. У нас цього немає. Страшенна недокомунікація навіть між нашими закладами. Ми просто не вміємо користуватися тими можливостями, які нам дають, - визнає в. о. начальника управління культури та туризму Житомирської обласної адміністрації.

Ця публікація була підготовлена в рамках проекту "Просування реформ в регіони" за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid). Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю автора і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній) 15:40 У Житомирі поліцейські охорони виявили заборонену речовину у відвідувача крамниці 15:20 Оголошено прийом заявок на національний конкурс «Благодійна Україна-2023» – «Благодійність на захисті України» 15:03 Завтра циклон принесе в Україну дощі з мокрим снігом і похолодання 15:00 #плічопліч: У Житомирі відбувся міський етап змагань зі спортивного орієнтування photo_camera 14:42 На проспекті Миру автомобіль збив пішохода - постраждалий госпіталізований 14:20 Сьогодні розпочався Великий піст: тривалість, правила і заборони 14:00 У Житомирі продовжується опалювальний сезон 12:43 Захворюваність на грип і ковід на Житомирщині знову зросла 12:21 У фігуранта справи «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка діагностовано гострий інфаркт 12:00 17-23  березня проводиться  Міжнародний тиждень здоров’я підлітків 11:40 У Глибочку під Житомиром горів склад 11:20 У Житомирі - черги на обмін транспортних карток. Фотофакт photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up