Коли вітчизняні дороги стануть безпечнішими

Коли вітчизняні дороги стануть безпечнішими

Україна очолює рейтинг за смертністю на дорогах в країнах Європи. Лише минулого року внаслідок дорожньо-транспортних пригод загинуло 3432 українці. Серед головних причин смертельних травмувань - перевищення безпечної швидкості, порушення правил маневрування та керування транспортним засобом у нетверезому стані

У країнах Європейського Союзу показник смертності на дорогах значно нижчий. Немаловажним чинником при цьому, окрім культури водіння автотранспортом, є більш досконале державне регулювання в країнах Євросоюзу та дотримання високих стандартів безпеки для усіх учасників дорожнього руху.

Водійські посвідчення європейського зразка

До базових принципів державної політики в сфері транспорту належать встановлені правила видачі водійських посвідчень. Систему видачі прав керування транспортними засобами Україна перейняла у спадок з радянських часів. Довгий час термін дії водійського посвідчення становив 50 років. Лише з недавнього часу термін скоротили до 30 років.

Відео дня

Відповідно до Угоди про асоціацію, Україна переходить на європейський стандарт видачі посвідчень водія. Правила щодо отримання водійських посвідчень для нашої країни є важливою частиною транспортної політики. Очевидно, українці стикатимуться з новими для них правилами й умовами отримання водійських посвідчень.

Держави - члени Європейського Союзу вже тривалий час мають свою систему видачі водійських посвідчень. Новий формат водійських прав єдиного зразка введено 19 січня 2013 року. Водійські права мають формат банківської карти з фотографією та вбудованим мікрочипом, де зберігаються дані водія. Термін дії водійських прав - від 10 до 15 років.

За Директивою 2006/126/ЄС визначено проходження медичного огляду, порядок отримання та терміни дії водійського посвідчення для двох груп водіїв. До першої групи належать водії приватного транспорту, до другої – відповідно комерційного та пасажирського транспорту. Виконання прописаних вимог – обов’язкове. Головна мета даної Директиви - забезпечити безперешкодне пересування водіїв усією територією держав - членів Європейського Союзу, забезпечення високої безпеки на дорогах та унеможливлення шахрайства і підробки водійських посвідчень.

Якщо порівнювати прописані вимоги для 1-ї та 2-ї груп, то для водіїв 1-ї групи вимоги значно простіші. Директива про посвідчення водія має стандартний формат посвідчення для всіх водіїв. Проте термін дії посвідчення для 1-ї та 2-ї груп значно різниться. Для 1-ї групи строк дії посвідчення водія - 10-15 років, а для 2-ї - всього лише 5 років. Так само різниться медичний огляд: для 2-ї групи він обов’язковий, у той час, як для 1-ї групи він лише можливий.

Для поновлення посвідчення після завершення терміну дії водій 2-ї групи має виконати дві прості умови. Пройти медичний огляд на достатній для керування транспортом фізичний і психічний стан здоров’я та підтверджене місце проживання на території держави, яка видала посвідчення.

При поновленні посвідчення 1-ї групи держави-члени для керування транспортним засобом мають право вимагати проходження як фізичного, так і психічного медичного огляду.

В Україні зміни у видачі посвідчень водія відбулися, але з певними відмінностями у порівнянні з вимогами європейської директиви.

  • Фактично зміни стосуються лише отримання першого посвідчення водія – тепер посвідчення видається на два роки, - роз’яснюєначальник відділу організації реєстраційно-екзаменаційної роботи та взаємодії із суб’єктами господарювання регіонального сервісного центру МВС у Житомирській області Микола Грибан.
  • Умова така: якщо водієм не було вчинено більше двох адміністративних порушень, то це посвідчення водія замінюють на довготривале – тобто на 30 років. Якщо ж протягом двох років водій вчинив три і більше правопорушень – складати теоретичний та практичний іспити доведеться знову.

Зазначені умови у посвідченні водія мають вказувати, за яких обставин водію дозволено керувати транспортним засобом. За наявності певних фізичних обмежень особі дозволяється керувати транспортом для людей з обмеженими можливостями чи спеціально переробленим транспортом, якщо він складе іспит з навичок та поведінки у такому транспортному засобі.

Видане в Україні за новими правилами посвідчення водія підлягає визнанню в усіх країнах Європейського Союзу. Держави - учасники Європейського співтовариства вживають усі можливі заходи для уникнення ризиків підроблення водійського посвідчення.

Із цією директивою переплітається ще один важливий документ. Директивою 2003/59/ЄС встановлюються вимоги щодо початкової кваліфікації і періодичної підготовки водіїв, які надають комерційні послуги з перевезення пасажирів або вантажів. За результатами проходження початкової та періодичної підготовки водій транспортного засобу отримує сертифікат професійної компетенції.

На сьогодні українським водіям транспортних засобів не обов’язково відповідати даним вимогам, проте водії, які працюють у компаніях держав - членів Європейського Союзу, зобов'язані мати кваліфікаційну карту водія чи водійський атестат, у якому зазначено право здійснювати перевезення пасажирів та вантажів.
 

Зменшення швидкості в населених пунктах

У листопаді минулого року Кабінет Міністрів України змінив правила дорожнього руху. З 1 січня 2018 року максимальна швидкість у населених пунктах зменшилася з 60 км/год до 50 км/год. Така максимальна швидкість давно уже практикується в більшості країн Європи. Обмеження швидкості у 60 км/год у Європі залишилося лише в країнах колишнього СНД: Білорусі, Грузії, Вірменії, Азербайджані і Росії.

Максимальна швидкість у 50 км/год є рекомендованою за результатами дослідження Всесвітньої організації охорони здоров’я зі швидкості реакції людини в екстремальній ситуації.

За статистичними даними Національної поліції України, найпоширеніший вид правопорушень українських водіїв – перевищення швидкості. Практично кожна третя ДТП на дорогах України стається через перевищення максимальної швидкості. Наша країна перебуває на першому місці в Європі за рівнем смертності на дорогах. Отож дії Міністерства внутрішніх справ щодо введення ряду нових проваджень з посилення безпеки дорожнього руху в Україні є цілком логічними.

- Мета зміни швидкості - зменшення аварійності на вулицях міст. Насамперед це стосується ризику загибелі та травмування при наїздах автомобілів на пішоходів. У той же час зменшення швидкості руху в населених пунктах на 10 км/год не знижує в цілому загальну швидкість потоку транспорту та час у дорозі, - запевняє експерт ГО «Пасажирський Транспорт»  Олександр Вельможко.

За статистикою, шанси вижити у пішохода при зіткненні з автомобілем, що рухається із швидкістю 60 км/год, практично нульові. Якщо ж автомобіль рухається зі швидкістю 50 км/годину, шанс вижити збільшується до 20%. Здавалося б, різниця лише у 10 км/год, проте вона може врятувати чиєсь життя.

Зміни мали б відбутися не лише у правилах дорожнього руху, а й у відповідальності за перевищення максимальної швидкості. Проте цього так і не сталося. За перевищення дозволеної швидкості, тобто більш ніж 50 км/год, водій автомобіля, здійснивши адміністративне правопорушення, має сплатити штраф у такому ж розмірі, як і раніше.

  • Розмір штрафів не змінився. Зараз при перевищенні швидкості на 20 км / год і більше він становить 255 грн. Зрозуміло, це без обтяжуючих обставин у вигляді порушення інших пунктів правил дорожнього руху, сп'яніння і т.д., - запевняє Олександр Вельможко.
  • Зміни ми повинні бачити вже зараз - на прикладі роботи відповідних органів місцевої влади по установці нових дорожніх знаків обмеження швидкості і контролю поліцією швидкісних режимів. Водії на даний момент найчастіше ігнорують це зменшення максимальної швидкості (суб'єктивно), - стверджує експерт.

Радник голови Федерації автомобільної галузі України Олена Чепіжко стверджує, що одного прийняття постанови мало - повинен бути чіткий дієвий механізм контролю за її виконанням. Поки цього не сталося, суттєвих змін в аварійністі на дорогах можна не очікувати.

  • Дані патрульної поліції свідчать про незначне покращення ситуації на дорогах. За перше півріччя 2018 року на території України сталося 68,8 тис. ДТП, що на 10,2 % менше, ніж за аналогічний період минулого року. У ДТП травмувалося 12,8 тис. людей та 1,2 тис. осіб загинуло. Однак перевищення дозволеної швидкості руху все ще залишається однією з основних причин великої кількості ДТП на українських дорогах, - зазначає Олена Чепіжко.

Пані Олена додає, що важливим аспектом застосування нового законодавства залишається рівень штрафних санкцій та правомірність призначення штрафу. Для порівняння, у країнах ЄС сума штрафу за перевищення швидкості досягає декількох тисяч євро. Фіксація перевищення швидкості дійсна тільки за допомогою відеозапису або фотоматеріалів.

Подібними автоматичними системами фіксації порушення швидкості обладнані сьогодні лише основні перехрестя великих українських міст. Заперечувати точність комп'ютерних вимірювань, зафіксованих на фото- та відеозйомці, що вмикаються автоматично при фіксації перевищення, немає сенсу. Такий підхід повністю виключає суб'єктивність вимірювань, не дає жодної можливості зловживань з боку інспекторів дорожньої поліції.

Певні зміни в наближенні транспортної сфери до європейських норм помітні. Проте Україні потрібно ще багато часу, аби повністю перейти на європейський зразок та виконати свої зобов’язання перед Європейським Союзом.

 

Ця публікація була підготовлена в рамках проекту «Просування реформ в регіони» за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid). Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю автора і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:00 Дворічний хлопчик постраждав під час ДТП на вулиці Покровській у Житомирі photo_camera 11:39 У цей вечір розквітнуть жоржини. Співачка Наталія Бучинська презентує нову концертну програму у Житомирі (Новини компаній) play_circle_filled photo_camera 11:19 Подружжя з Житомира організувало злочинну схему продажу гуманітарних автомобілів для ЗСУ photo_camera 11:10 Мистецтво розмови: як володіти англійською мовою впевнено та природно після курсів (Новини компаній) Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 11:01 У Народицькій ТГ виявлено самовільну порубку 11-ти дерев вільхи 10:40 Віталій Бунечко: Дякую усім, хто боронить нашу країну та унеможливлює просування окупантів photo_camera 10:21 Відкрито реєстрацію на весняну сесію Школи місцевого самоврядування 10:00 Житомир попрощався з двома Захисниками - "на щиті" повернулися Сергій Гончарук і Андрій Горобець 09:39 Ще 840 окупантів знищені на українській землі 09:21 Оперативна інформація станом на 06.00 19 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 19 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній) 15:40 У Житомирі поліцейські охорони виявили заборонену речовину у відвідувача крамниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up