Європейські реформи в українському АПК

Європейські реформи в українському АПК

У м. Полтаві відбулася конференція «Європейські реформи в українському АПК», на якій обговорювали вплив Угоди про асоціацію на аграрну сферу.

Серед основних питань, що порушувалися, були ті, які стосувалися впливу Угоди про асоціацію на бізнес і зовнішньоторговельну ситуацію України та просування аграрної реформи. Спікерами конференції стали представники делегації Європейського Союзу в Україні, представники центральної та місцевої влади, експерти з євроінтеграції, представники асоціацій аграрного бізнесу, експерти ІЕД. Саме вони проаналізували всі аспекти просування до регіонів реформи в аграрному секторі.

- На мою думку, Україна має багато чого зробити. Угоду про асоціацію можна вважати планом дій, які Україна має здійснити найближчі 10-15 років. Це така, можна сказати, «Roadmap» (карта), по якій країна має йти у досягненні своїх цілей, - зауважила Ірина Коссе, координатор проекту «Просування реформи в регіони».

Відео дня

Серед досягнутих здобутків експерти визначили одразу цілу низку:

  • покращення умов експорту нашої продукції;

  • прискорення темпів економічного зростання. Чим вищий виробничий потенціал країни, тим вищі темпи економічного зростання. Харчова промисловість та сільськогосподарське виробництво нарахувало ВВП. Це перший крок до економічного зростання;

  • збільшення кількості зайнятих в економічній діяльності. Це є позитивним чинником для економічного зростання та розвитку;

  • залучення прямих іноземних інвестицій. Зацікавлення потенційних інвесторів та сприятливий інвестиційний клімат.

Окрему увагу приділили результатам адміністративних реформ, які будуть впроваджуватися для реалізації зобов’язань України за Угодою. В результаті очікується підвищення ефективності роботи системи державного управління у сфері безпечності харчових продуктів та приведення у відповідність до вимог ЄС. Також мають дотримуватися технічні, екологічні вимоги та вимоги у сфері санітарних заходів. Зросте частка органічних продуктів харчування, посиляться вимоги до сировини для промисловості, що має відповідати всім європейських вимогам за якістю.

На сьогодні маємо ряд значних результатів. Зокрема для вітчизняних експортерів забезпечений доступ до ринків ЄС. Як кажуть фахівці, зона вільної торгівлі розширила можливості в усіх секторах України. Зараз ми входимо до списку країн, яким дозволено експортувати до ЄС продукцію тваринного походження та продукти їх переробки, не призначені для вживання людиною. Україна є лідером у представленні своїх товарів на ринку ЄС. Займає 4 місце за експортом зернових культур.

Слід відзначити, що Угода про асоціацію не могла не вплинути на бізнес. Для визначення статусу впливу Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій був проведений моніторинг серед експортерів та імпортерів. В результаті з’ясувалося, що бізнес відчув нейтрально-позитивний вплив.

- З числа опитаних представників бізнесу більш ніж третина відчули, що вплив позитивний. В цей же час понад половина респондентів не відчула ніякого впливу, - говорить виконавчий директор ГО «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій» Оксана Кузяків.

Експерти відзначили 5 основних перешкод для експортерів:

  • недостатній рівень якості транспортної інфраструктури;

  • тривале очікування оформлення експорту на митниці;

  • велика кількість дозвільних документів для експорту;

  • відсутність правил визначення походження товару;

  • непередбачуваність торговельної політики. На сьогодні вплив трохи зменшився.

Перешкоди для імпортерів:

  • складність митного та податкового законодавства;

  • транспортна інфраструктура;

  • несприятливе валютне регулювання;

  • непрозорість на митниці.

Представник управління митниці зазначила, що зі свого боку вони стараються вдосконалюватися. Зараз створене «єдине вікно» для обміну інформацією про вантаж між службами контролю. Слід зауважити, що на сьогодні експорт переважає над імпортом у співвідношенні 60% до 40% на користь останнього.

- Ми отримали великий ринок збуту продукції, який дасть змогу нашим підприємствам модернізуватися, - зазначив віце-президент Полтавської ТПП Володимир Борисенко.

Повноцінно Угода про асоціацію запрацювала в кінці 2017 року після ратифікації. Україна інтегрована у світовий ринок і там тримається завдяки природним ресурсам. Зрозуміло, що так вічно тривати не може. Цю думку підтримують і експерти конференції.

- Угода фіксує положення, переваги і вигоди сторін. Нині Україна посідає 4-е місце по експорту. Переважаючими є харчова промисловість та сільське господарство. З боку ЄС ми маємо рекомендації – розвивати дрібне індивідуальне виробництво, - повідомив Павло Коваль, генеральний директор Української аграрної конференції.

Експортний потенціал Житомирщини

Житомирська область приваблива для інвесторів не тільки своїм близьким територіальним розміщенням до столиці, а й зовнішньоекономічною діяльністю. Станом на січень 2018 року обсяг експорту товарів становив 51,5 млн дол., що порівняно з січнем 2017 року більше на 35,6% (у сумі на 13,5 млн дол.). Зростання імпорту з 2017 до 2018 року становить 58,7%, (у сумі від 12,3 млн дол. до 33,2 млн дол.). Позитивне сальдо (перевищення експорту над імпортом) становить 18,2 млн дол. Житомирська область має партнерів із 78 країн світу. Зовнішньоекономічну діяльність ведуть 143 Житомирщини. Найбільшими експортними країнами-партнерами є Німеччина, Польща, Білорусь, Румунія, Туреччина, Італія, Швейцарія та Угорщина. Експорт товарів до країн Європейського Союзу становить 33,7 млн дол. (65% від загального обсягу експорту). У Житомирській області в експорті продукти рослинного походження посідають 3-е місце, займаючи частку в 14,7%.

Найбільшими імпортними партнерами Житомирської області є Німеччина, Угорщина, Польща, Китай, Білорусь, Швейцарія. Імпорт товарів із Європейського Союзу становить 23,4 млн дол. – 70,3% від загального обсягу.

Серед імпорту 30% займає імпорт машин і техніки, 12,5% – полімерні матеріали, 12,1% – вироби з каменю, гіпсу та цементу, 11% – текстильні матеріали та вироби, 10% – недорогоцінні метали, 4,9% – мінеральні продукти, 3,8% – засоби наземного транспорту.

Найбільшими учасниками зовнішньоекономічних процесів в області, окрім обласного центру, є міста Бердичів, Коростень, Малин та Новоград-Волинський. Серед районів – Андрушівський, Баранівський, Бердичівський, Брусилівський, Ємільчинський, Житомирський.

Серед усіх регіонів України Житомир займає 5 позицію за промисловим виробництвом, приріст якого складає 9,2%. За інформацією департаменту економічного розвитку, такий приріст виник у зв’язку зі зростанням обсягів у добувній промисловості на 21,5% та переробній на 4,6%. Зокрема виготовлення виробів з деревини зросло на 15,2%.

Упродовж 2016 та 2017 років структура і частина європейських ринків для експорту з Житомирщини становила близько 60%. При цьому зростання обсягу експорту за цей час склало в середньому близько 20%.

Рушійним є сільське господарство

Сільське господарство – одна з основних галузей економіки області. Саме сільське господарство дуже приваблює інвесторів за рахунок майбутнього потенціалу. Житомирська область має значні результати у сільському господарстві. Обсяг валової продукції порівняно з 2016 роком зріс на 3,6%. Область повністю покриває власні потреби в продовольстві.

У 2018 році на розвиток агропромислового комплексу планується виділити 5,3 млн грн. Ці кошти будуть спрямовані на підтримку жителів сіл і фермерів. Для розвитку сільського господарства, сільського населення має бути не менше 30%.

Як зазначив Павло Коваль, за рекомендаціями ЄС, 45% коштів має йти на підтримку фермерів.

У 2017 році на підтримку АПК передбачили лише 6,1 млн грн. Експерти відзначають, що без фінансової підтримки більшості виробників дуже складно наблизити продукцію до європейських стандартів.

- Якщо говорити про сільське господарство, то це одна з найбільш динамічних галузей експортерів України. Сільськогосподарські товари перебувають у топ-8 товарів, які везуть до Європейського Союзу», - зауважила Вероніка Мовчан, директор з наукової роботи ГО «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій».

З усього сказаного можна зробити висновок, що завдань для роботи в Україні є багато. Для того, щоб відчути себе повноцінними європейцями, кожному - і чиновникам, і бізнес-середовищу - слід тісно співпрацювати, докладаючи чимало зусиль задля втілення власних мрій та сподівань.

Ця публікація була підготовлена в рамках проекту "Просування реформ в регіони" за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid). Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю автора і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:39 135 таких викликів щодо домашнього насильства опрацювали бердичівські поліцейські з початку року 12:20 Вбив сусіда і закопав на своєму городі – жителя Бердичівського району засудили до 14 років позбавлення волі 12:00 Дворічний хлопчик постраждав під час ДТП на вулиці Покровській у Житомирі photo_camera 11:39 У цей вечір розквітнуть жоржини. Співачка Наталія Бучинська презентує нову концертну програму у Житомирі (Новини компаній) play_circle_filled photo_camera Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 11:19 Подружжя з Житомира організувало злочинну схему продажу гуманітарних автомобілів для ЗСУ photo_camera 11:10 Мистецтво розмови: як володіти англійською мовою впевнено та природно після курсів (Новини компаній) 11:01 У Народицькій ТГ виявлено самовільну порубку 11-ти дерев вільхи 10:40 Віталій Бунечко: Дякую усім, хто боронить нашу країну та унеможливлює просування окупантів photo_camera 10:21 Відкрито реєстрацію на весняну сесію Школи місцевого самоврядування 10:00 Житомир попрощався з двома Захисниками - "на щиті" повернулися Сергій Гончарук і Андрій Горобець 09:39 Ще 840 окупантів знищені на українській землі 09:21 Оперативна інформація станом на 06.00 19 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 19 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up