ТАНЦІ З БУБНОМ

І знову про тарифи                                       

Флешмоб, який розпочали депутати Київської міської ради, дійшов і до Житомира. На позачерговій сесії міської ради депутати одноголосно підтримали мораторій на підвищення ціни на комунальні послуги.

Мораторій, прийнятий депутатами Житомирської міської ради, допоможе знизити тарифи не гірше ніж шаманські обряди танців з бубнами. Житомиряни мають розуміти, що місцева влада не встановлює ціни на газ! І, якщо окремі депутати або політичні партії поширюватимуть інформацію про те, що вони домоглися зменшення комунальних тарифів або скасували дію високих цін, знайте – вони брешуть!

Простими словами, депутатський корпус висловив свою глибоку стурбованість новими цінами на комунальні послуги. Жоден мораторій на рівні міської ради ніяким чином не впливає на вартість енергоносіїв та, як наслідок, комунальних тарифів. Це зовні красивий крок, який не має ніякого змісту. Зниження тарифів можна досягти лише шляхом компенсації частини вартості комунальних послуг з міського бюджету.

Серед депутатів міської ради є розумні та фахові люди, які розуміли безглуздість цього рішення. Але рішення підтримали одноголосно. Окремі політичні сили по закінченні сесії розповіли про те, хто ж саме зупинив високі тарифи у Житомирі.

Результатом цього стала вечірня розмова з моєю сусідкою, яка розповіла мені про героїчний вчинок міської ради – скасування високих тарифів у Житомирі.

На жаль, вкотре людьми маніпулюють. Ми чуємо мало відвертих та правдивих промов на противагу декларативних речей, які під собою нічого не мають. І замість того, щоб шукати реальні механізми, які могли б пом’якшити удар високих тарифів, депутатський корпус віддав перевагу дешевому популізму.

Декілька днів тому на брифінгу міський голова називав аналогічне рішення Київської міської ради «голим популізмом». Хоча, варто сказати, що у рішенні Житомирської міської ради був конструктив щодо можливості обирати постачальника природного газу на місцевому рівні. Це справді може створити ринок та конкуренцію і знизити ціни.

Протести, мораторії та інші подібні речі, у випадку їхньої масовості, можуть вплинути на центральну владу та змусити її піти на певні поступки щодо тарифного питання. Але ймовірність цього надзвичайно низька.

Замість того, щоб говорити про високі тарифи та про хорошу міську раду, яка зупинила високі тарифи, розкажіть батькам, сусідам, знайомим про те, що кожен з них може самостійно впливати на свою «платіжку», контролюючи споживання. В першу чергу, це елементарні речі такі як: утеплення будинку, заміна вікон, встановлення енергоефективного котла тощо. Якщо це багатоповерховий будинок – утеплення фасаду усім будинком, а не окремими квартирами, заміна вікон та утеплення під’їздів, встановлення теплових лічильників у будинку та терморегуляторів у кожній квартирі.

На відміну від порожніх розмов та малоефективних рішень, подібні дії громадян справді дозволять вплинути на суму, яку доведеться сплачувати під час опалювального сезону. Якщо у вас, на відміну від сусідів, є субсидія і ви не хочете витрачати кошти на подібні заходи, пам’ятайте, що субсидії не вічні. І рано чи пізно ви опинитеся в однаковій ситуації.

І найголовніше, діють спеціальні програми, які допоможуть заощадити при проведенні енергоефективних заходів.

 

Варто використовувати можливості.

Існує декілька програм, якими  можуть скористатися житомиряни:

Субсидії.

Розрахувати рівень субсидії можливо на сайті http://bit.ly/294EPsT. Також на сайті розписані правила, хто і в якому розмірі може отримати субсидію.

Утеплення. Державна програма.

На сьогодні діє державна програма кредитування населення, в рамках якої держава компенсує від 20 % до 40 % тіла кредиту. Якщо ви отримуєте субсидію, то можете розраховувати на компенсацію до 70 %!

Утеплення. Місцева програма.

У Житомирі у 2016 році виділено 2,5 млн грн на компенсацію до 25 % ставки кредиту для ОСББ та ЖБК на впровадження енергоефективних заходів.

У Житомирській області виділено 1 млн грн на компенсацію тіла кредиту для ОСББ, ЖБК та фізичних осіб. Фізичним особам компенсація може бути до 10 %, а для ОСББ та ЖБК – до 15 %.

Не варто тішитись надіями та порожніми обіцянками. Мораторій не вплине на вартість тарифів під час опалювального сезону. Лише ваша активність та діяльність дозволить вам заощаджувати в майбутньому. До опалювального сезону ще достатньо часу, щоб реалізувати ці зміни.

Коментарі (0)

Через 26 років після того, як ми припинили йти до «світлого майбутнього», ми живемо так, наче Радянський Союз...

Багато радощів для українців приніс безвізовий режим з країнами Європейського Союзу. Що отримає кожен пересічний українець,...

МОЖНА ДУРИТИ НЕВЕЛИКУ КІЛЬКІСТЬ ЛЮДЕЙ ВЕСЬ ЧАС, МОЖНА ДУРИТИ ВСІХ ЛЮДЕЙ ДЕЯКИЙ ЧАС, АЛЕ НЕ МОЖНА ДУРИТИ ВСІХ ЛЮДЕЙ ВЕСЬ ЧАС   Відбулося...

Як чиновники витрачають наші гроші У жовтні 2016 року я вже писав про реконструкцію тротуарів у Житомирі (тут можна детально...

Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Житомирські діти влітку зможуть відпочити у пришкільних і денних таборах, різнопрофільних загонах 17:27 На Житомирщині відбулося підписання договору про партнерство між ЮНІСЕФ з одинадцятьма територіальними громадами. ВІДЕО 17:00 На Житомирщині завтра прогнозують сильні дощі 16:40 Віталій Бунечко: Продовжуємо допомагати нашим захисникам Від читача 20:15 Вчитель з Житомира переміг у премії “Ранкові зорі” 16:22 Біля Гуйви - ДТП з потерпілими, рух ускладнено photo_camera 16:20 За січень-березень 2024 року доходи обласного бюджету склали більше 430 млн грн 16:00 Нагостювався на 80 тисяч гривень: у Волицькій громаді під час гостин обікрали чоловіка 15:40 Житомирські рятувальники отримали гуманітарну допомогу від благодійників 15:21 З 1 квітня перерахують пенсії працюючим пенсіонерам 15:00 На "варшавці" дорожники ремонтують бар’єрне огородження photo_camera 14:41 Житомир і ще 13 обласних центрів стали «частково прозорими» у 2023 році — Transparency International Ukraine 14:20 Спортсмени Житомирщини стали переможцями чемпіонату України з вільної боротьби серед юніорів та юніорок photo_camera 14:00 За підтримки EU4Business для підприємців проведуть воркшопи щодо роботи з ШІ та автоматизації бізнесу 12:41 Військовослужбовцям 95 бригади, що отримали важкі поранення під час захисту України, вручили медалі Міноборони photo_camera 12:19 У Житомирі оголошено набір на безоплатний курс бізнес-школи 12:00 Перед судом постане 39-річний чоловік, який завдав 12 ран сусідові по кімнаті в селі Никонівка на Бердичівщині 11:40 У Житомирі відбудеться благодійний концерт «Птахи надії» play_circle_filled 11:18 Завершилась ідентифікація пенсіонерів-ВПО: майже 213 тис. осіб успішно пройшли перевірку 11:01 Минулоріч засуджено 80% зрадників та колаборантів з розглянутих справ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up