Міськрада покриває мільйонні розкрадання на «Житомиртеплокомуненерго»

Міськрада покриває мільйонні розкрадання на «Житомиртеплокомуненерго»

Переконуючи у власній ефективності, Житомирська міськрада вдається до захисту в судах фігурантів розкрадань на комунальних підприємствах. Показовим є приклад КП «Житомиртеплокомуненерго», директор якого з підозрою у розтраті сотень тисяч гривень продовжує укладати сумнівні угоди.

У березні 2019 року докази про нанесення директором КП «Житомиртеплокомуненерго» (ЖТКЕ) 260 тис. грн збитків громаді міста надійшли до Корольовського районного суду. Однак оголошену Дмитру Рогожину підозру у вчиненні злочину мер Житомира вважає надуманою, а пред’явлені обвинувачення – безпідставними:

Труби не знадобилися. Вони (підприємство ред.) їх не закуповували, кошти не платили, ці труби не отримували – ніяких дій не було проведено. Правоохоронні органи звинувачують у тому, що, якби вони це зробили, то могли б бути завдані збитки, – стверджував Сергій Сухомлин.


         Згодом і Житомирського міського голову звинуватили у вчиненні корупційного правопорушення. Через несвоєчасне подання декларації про зміни у майновому стані на Сергія Сухомлина склали адміністративний протокол. Проте завдячуючи колишньому керівнику відділу із запобігання корупції обласної прокуратури, а нині адвокату Андрію Басу, справу проти мера закрили. Розглядав справу суддя Корольовського суду Олексій Покатілов. Цьому ж судді дісталася справа по обвинуваченню Дмитра Рогожина. Захищати директора «ЖТКЕ» взявся той самий адвокат Андрій Бас!
         І це точно не може бути випадковістю. Екс прокурор працює в «Юридичній компанії «Кодекс», яка без відкритих торгів регулярно укладає з комунальним підприємством угоди на юридичні послуги. Попри наявність у «ЖТКЕ» працівників, в обов’язки яких входить юридичний супровід, в 2020 році фірмі сплатять 260 тис. грн.

         З даною юридичною фірмою співпрацює й колишній заступник прокурора області Володимир Коберник – ще один адвокат Дмитра Рогожина. Замість того, щоб перевірити, чи сплачує комунальне підприємство за послуги цих адвокатів, міський голова Житомира вирішив… збільшити оклад підозрюваному у розкраданні коштів директору. З листопада 2019 року базовий оклад Дмитра Рогожина зріс до 24 тис. 776 грн. Разом з преміями директор «ЖТКЕ» щомісячно отримуватиме понад 50 тис. грн зарплатні. Певно, таку пораду надала радниця мера Житомира Вікторія Сичова – дружина адвоката-партнера «Юридична компанія «Кодекс» Дениса Сичова.

Колишні прокурори, зараз адвокати Дмитра Рогожина та чоловік радниці мера Житомира працюють в фірмі, якій ЖТКЕ сплачує за юридичні послуги. Джерело фото: сайт фірми "Кодекс"

         На додачу до захисників Дмитра Рогожина приєднався юридичний департамент Житомирської міської ради. В якості потерпілої сторони у справі по розкраданню коштів «ЖТКЕ» керівник юридичного департаменту не виступав за будь-які обмеження для підозрюваного або тримання його під вартою. Навпаки – Євгеній Черниш заперечував проти подальшого відсторонення від посади директора «ЖТКЕ». Все це дозволило Дмитру Рогожину повернутися на робоче місце і продовжувати розігрувати багатомільйонні тендери під по’вязані між собою компанії.

Через клопотання начальника юридичного департаменту міськради звинувачений Дмитро Рогожин поновився на посаді. Джерело: ухвала Корольовського суду м. Житомира
 

Схема з непотрібними трубами

Розігрування тендерів під конкретного постачальника бере свій початок у 2015 році. Як встановило слідство, Дмитро Рогожин дав незаконну вказівку юрисконсульту підприємства Дарині Римарчук включити у закупівлю труб зі сталі також труби з внутрішнім антикорозійним покриттям Сігмалайн 2500 в поліетиленовій oоболонці. При цьому будь-якої затвердженої проєктно-кошторисної документації по ремонту тепломереж з використанням даних труб, як і передбаченого фінансування на «Житомиртеплокомуненерго», не було.

Скріншот з ухвали суду

Правоохоронці встановили, що Дмитро Рогожин з огляду на свою професійну діяльність та досвід роботи на посаді директора теплопостачального підприємства усвідомлював відсутність необхідності та фактичних підстав для придбання труб у поліетиленовій оболонці для ремонту чи реконструкції існуючих тепломереж, а також значне збільшення витрат на встановлення такого виду труб. «За протоколом допиту у якості свідка колишнього (до квітня 2017) начальника служби економічної безпеки КП "ЖТКЕ" та члена тендерного комітету підприємства ОСОБА_7 (Руслан Латишев – ред.) від 16.11.2017 та від 27.11.2018, включення труб з покриттям Сігмалайн 2500 у технічні вимоги було викликано бажанням ОСОБА_1 (Дмитро Рогожин – ред.) визначити переможця таких торгів саме НВП "Техноцентр"», – йдеться у матеріалах розслідування.

Директор ЖТКЕ Дмитро Рогожин. Джерело фото: сайт ЖТКЕ

Зі свого боку директор львівського НВП «Техноцентр», будучи попередньо обізнаною про відсутність реального наміру у КП «ЖТКЕ» на придбання труб з антикорозійним покриттям, для перемоги у тендері спеціально занизила у 10 разів ціну на даний вид труб. Вартість стальних труб, навпаки, поставила дорожчою за конкурентів. Через те, що загальна вартість пропозиції на обидва видів труб вийшла дешевшою, НВП «Техноцентр» визнали переможцем тендеру. У квітні 2015 року КП «ЖТКЕ» з НВП «Техноцентр» підписало договір на загальну суму 19 млн  972,77 тис. грн. Зі свого боку НВП «Техноцентр» поставило лише труби без антикорозійного покриття, як це з самого початку й планувалось, на 3 млн 358 тис. грн. Оскільки їх ціна була наперед завищена, висновком судово-економічної експертизи КП «ЖТКЕ» за даним договором додатково переплатило понад 166,5 тис. грн.

         На початку 2016 року на підприємстві знову провернули ту саму схему:
         «З цією метою ОСОБА_1 (Дмитро Рогожин – ред.), зловживаючи своїм службовим становищем як директор КП "ЖТКЕ", …повторно надав незаконну вказівку ОСОБА_4 (Дарині Римарчук – ред.) підготувати документацію з конкурсних торгів на 2016 рік, у якій до предмету закупівель включили не передбачений закупівельним кодом товар, а саме "Труба сталева в ППУ ізоляції з внутрішнім антикорозійним покриттям Сігмалайн 2500 (або еквівалент)" за відсутності будь-якої затвердженої проєктно-кошторисної документації щодо ремонту тепломережі з використанням такого виду труб та передбаченого фінансування», - йдеться в ухвалі суду.
         У лютому 2016 р. опублікували оголошення про проведення відкритих торгів. Перемога знову дісталася НВП «Техноцентр» через знову ж таки навмисне заниження ціни на частину труб, які комунальне підприємство не збиралося купувати. З укладеного договору на загальну суму 10 747 878 грн НВП «Техноцентр» поставило труб лише на 2 млн 477 тис. грн.

Укладений договір на 19 млн виконали лише частково завищивши вартість поставлених труб

           Таким чином, КП «ЖТКЕ» понесло 101473 грн додаткових витрат, підтверджених висновком судово-економічної експертизи. Внаслідок злочинних дій директора КП «ЖТКЕ» територіальній громаді міста Житомира, за висновками експертів, завдано понад 267 978 грн майнової шкоди. У жовтні 2018 року Дмитру Рогожину оголошена підозра у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК. За ч. 5 ст. 65 Закону України "Про запобігання корупції" особа, якій повідомлено про підозру у вчиненні нею злочину у сфері службової діяльності, підлягає відстороненню від виконання повноважень на посаді. В ухвалі Житомирського апеляційного суду від 31 жовтня 2018 року також вказано на обґрунтованість оголошеної Дмитру Рогожину підозри.
         Починаючи з грудня 2018 року, директора «ЖТКЕ» усунули від посади спочатку до лютого, а згодом і до кінця березня 2019 року.

Нові-старі закупівлі

Водночас комунальне підприємство продовжує активно провадити тендери із закупівлі труб. Зокрема у грудні 2019 року «ЖТКЕ» оголосило тендер із закупівлі сталевих труб в ППУ ізоляції в поліетиленовій оболонці та металевій оболонці. Загалом на 79 найменувань виробів запланували витратити 18 млн 35 тис. грн. Участь у торгах взяли 4 учасники. Окрім київського та двох харківських товариств, свою пропозицію подало львівське держпідприємство «Техно-Ресурс». Знизивши свою пропозицію майже в півтора рази, з ціною у 12 млн 530 тис. грн дане підприємство перемогло в торгах.
         Проте підписаний з держпідприємством 24 лютого 2020 року договір відрізняється від включеного у тендерну документацію попереднього його проєкту. Зокрема за укладеним договором продавець має протягом 2020 року поставити труби сталеві в ППУ ізоляції в поліетиленовій оболонці та металевій оболонці із оцинкованого листа (SPIRO) з фасонними частинами до них. Покупець зобов’язується прийняти й оплатити товар в асортименті, комплектності та кількості відповідно до доданої до договору специфікації.
         Насправді у переліку вказане інше найменування товару, який продаватиме ДП «Техно-Ресурс». У разі наявності такої невідповідності згідно з ч. 1 ст. 37 Закону «Про державні закупівлі» такий договір про закупівлю вважається нікчемним.
         Територіальне відділення Держаудитслужби в Житомирській області під час моніторингу проведеної «ЖТКЕ» закупівлі труб підтвердило наявність порушень тендерного законодавства. Аудитори зобов’язали розірвати угоду ДП «Техно-Ресурс». Незважаючи на визначений законом обов’язок виконати вимогу Держаудитслужби, комунальне підприємство її проігнорувало. Замість цього самостійно визначало невідповідність за технічну помилку і через зміни в договорі повернуло попередній варіант найменувань.
          Однак під час визначення переможець допустив й інші порушення. У підтвердження призначення керівника ДП «Інженерний центр «Техно-Ресурс» надано наказ за 1995 рік про призначення директором держпідприємства Валерія Маруху.

Поданий на тендер протокол за 1996 рік виглядає як недавно роздрукований


          У цей же час довідка про підтвердження матеріально-технічної бази підписана заступником директора. Замість копії паспорту керівника на тендер подали документи його заступника.

         Тендерний комітет мав звернути уваги на зазначені невідповідності і прийняти рішення про недопуск до аукціону держпідприємства. Та цього не зробив, уклавши угоду з львівським постачальником, за якою вже встиг сплатити кошти.

 

Міжнародні кошти

         Причину подібної лояльності КП «ЖТКЕ» до держпідприємства вдалося віднайти серед оприлюднених на тендері документів. Так, у підтвердження досвіду виконання аналогічних договорів, ДП «Інженерний центр «Техно-Ресурс» надає договір та відгук від Корпорації «Енергоресурс-Інвест».

         Під листом стоїть підпис президента корпорації Івана Ніроновича. Це ж прізвище знаходимо в наказі про реорганізацію держпідприємства «Інженерний центр «Техно-Ресурс». У тексті Іван Ніронович вказаний як заступник директора Фізико-механічного інституту НАНУ, на якого покладаються обов’язки голови правління «Інженерного центру «Техно-Ресурс».


         Виходить, що президент Корпорації «Енергоресурс-Інвест» надав рекомендації раніше підпорядкованому йому підприємству. Виявилося, що зв’язки куди більш тісніші. На початку 90-х при Львівському фізико-механічному інституті ім. Г.В. Карпенка Національної академії наук створили мале підприємство «Техно-Ресурс». Після перетворення його у держпідприємство за підтримки уряду України у 1996 році на базі наукового інституту реалізують інноваційний проєкт по створенню першого в Україні виробництва теплоізольованих труб і елементів для потреб підприємств теплоенергетики. Для цього заснували ВАТ «Енергоресурс», основною часткою в якому володіла держава через наукову установу, та Державний інноваційний фонд, за чиїм коштом й було профінансовано закупівлю обладнання та запуск заводу.

         Після 1999 року Іван Ніронович звільняється з посади директора Фізико-механічного інституту і стає керівником корпорації «Енергоресурс-Інвест». На сьогодні саме він, а не держава стає основним власником всіх підрозділів інноваційного проекту: ВАТ «Енергоресурс», ТзОВ НВП «Енергокомплект», Львівський монтажно-заготівельний завод, ТзОВ «Енергоресурс-полімер», ТзОВ «Енекоресурс», ТзОВ «Енергоресурс-монтаж», ТзОВ НВП «Енергоцентр», Торговий Дім Корпорації «Енергоресурс-інвест». Між держпідприємством та НВП «Техноцентр», постачання труб від якого вилилося у підозру для директора «ЖТКЕ» Дмитра Рогожина, також існує тісний зв’язок. Директор ДП «Інженерний центр «Техно-Ресурс» Валерій Маруха раніше очолював НВП «Техноцентр». З початком активної участі підприємства у тендерних закупівлях перевівся на посаду заступника керівника. У цей же час НВП «Техноцентр» розташоване за однією з держпідприємством адресою, в одному з приміщень Львівського фізико-механічного інституту. Та найголовніше те, що одночасно з публічними закупівлями через систему «Prozorro» вказані структури задіяні в реалізації «Проєкт з енергоефективності у м. Житомирі». Частину позики у 18,61 млн швейцарських франків «ЖТКЕ» сплатить нікому іншому як львівській корпорації «Енергоресурс-Інвест».

            Згідно з планом закупівель, заміну мереж центрального теплопостачання котелень РК-9 та РК-10 здійснюватиме саме ця львівська компанія. Вартість контракту на постачання труб з внутрішнім антикорозійним покриттям Сігмалайн 2500 в поліетиленовій oболонці і послуг з їх встановлення становить понад 2,2 млн швейцарських франків або більш ніж 66 млн грн.
            Певно, взяті міжнародні кошти і є справжньою причиною затягування в суді м. Житомира розгляду кримінальної справи щодо розкрадання на закупівлях. Для підозрюваного директора «ЖТКЕ»  Дмитра Рогожина, як і для мера Житомира Сергія Сухомлина, якнайшвидше необхідно освоїти взяті багатомільйонні кредитні кошти. Часу залишилось небагато – лише декілька місяців до чергових і, сподіваюсь, останніх для міського очільника місцевих виборів.

Коментарі (24)
  • Валентина Чернецкая

    Как всегда. Крайних не найдешь. А мы платим за воду столько денег. Все для народа.
  • Николай Новаковец

    А воно опять болотуєтся на мера міста трудяга боїться що висотку не добудує  на виставці а хто ще іде дружини злодіїв які седіли закордоном мають вид на проживання в за кордоном воно нашло ігрушку керувати містом пані розкидані скільки квартир ви надали сиротаи участникамчаєс ато а не однієї кцди ви претися скажіть із своєю подругою і не доргайтесь одна леоненко може щось зробити вона хоть в цьому розуміє а остальні рвуться до корита коли ви вже нажеретеся
  • Олег Фененко

    Когда газета превращается в "коллекивного агитатора", оплачивает рекламу кандидата, оппонируя другому кандидату- грош цена такой "независимой" прессе. Никогда не воспользуюсь услугами такой газеты, думаю, что она скоро "умрет".
  • Максим Загорудько

    Директора водоканала в тюрму
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній) 15:40 У Житомирі поліцейські охорони виявили заборонену речовину у відвідувача крамниці 15:20 Оголошено прийом заявок на національний конкурс «Благодійна Україна-2023» – «Благодійність на захисті України» 15:03 Завтра циклон принесе в Україну дощі з мокрим снігом і похолодання 15:00 #плічопліч: У Житомирі відбувся міський етап змагань зі спортивного орієнтування photo_camera 14:42 На проспекті Миру автомобіль збив пішохода - постраждалий госпіталізований 14:20 Сьогодні розпочався Великий піст: тривалість, правила і заборони 14:00 У Житомирі продовжується опалювальний сезон 12:43 Захворюваність на грип і ковід на Житомирщині знову зросла 12:21 У фігуранта справи «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка діагностовано гострий інфаркт 12:00 17-23  березня проводиться  Міжнародний тиждень здоров’я підлітків 11:40 У Глибочку під Житомиром горів склад 11:20 У Житомирі - черги на обмін транспортних карток. Фотофакт photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up