Житомирщина без тютюну: як боротися з нікотиновою залежністю

Житомирщина без тютюну: як боротися з нікотиновою залежністю

31 травня – Всесвітній день без тютюну. Він був проголошений  Всесвітньою організацією охорони здоров’я у 1988, а його мета – привернути увагу до проблеми розповсюдження паління, його шкідливого впливу на здоров’я і тривалість життя.

З цього приводу ми вирішили поцікавитися у жителів Житомирщини, як і чому вони призвичаїлися до сигарет, чи мають намір покинути паління в майбутньому.

20-річна Вікторія розповідає, що курити розпочала 4 роки тому, коли закінчувала навчання у школі, в 11-му класі. Вона зізнається, що нині відчуває залежність від нікотину: «Якщо хочеться закурити і немає можливості, то стаєш дратівливим, скаженієш через будь-яку дрібницю і "зриваєшся" на коханій людині». Дівчина вважає, що зможе відмовитися від сигарет: «Думаю, якщо людина дійсно захоче кинути курити – вона це зробить».

20-річний Сергій розповідає, що розпочав палити 2,5 роки тому після вступу до університету через навчальне навантаження і особисті проблеми: «Через стереотипи подумав, що куріння допоможе розслабитися у цій гнітючій обстановці». Хлопець зізнається, що намагається боротися з цією звичкою вже півроку: «Зараз можу викурити сигарету лише раз у тиждень, а то й у місяць, коли спілкуюся з такими ж друзями-курцями. Думаю, якщо б я змінив своє оточення, то без проблем кинув би курити: мотивують можливі негативні наслідки паління». Сергій вважає, що спорт допоможе йому полишити сигарети: «Коли людина намагається кинути палити, то спорт допоможе набагато швидше позбавитися залишків шкідливих речовин в організмі».

Відео дня

19-річна Надія зізнається, що «бавитися» палінням розпочала ще у 14, а остаточно призвичаїлася до сигарет 2 роки тому: «Пам’ятаю, що була тоді у стресовому стані через завершення навчання, вступ до університету, підготовку до екзаменів. До того ж намагалася схуднути і відчуття голоду "вбивала" сигаретами». Дівчина також впевнена, що рано чи пізно зможе покінчити зі згубною звичкою: «Раніше намагалася кинути палити. Кидала на невеличкий проміжок часу, потім заново починала. В принципі, це не так вже й важко: головне, аби була сила волі».

41-річний Олексій зізнається, що куріння – не тільки небезпечна, але й недешева звичка: «Щодня викурюю приблизно півтори пачки сигарет, тому щомісяця витрачаю 1200-1300 гривень на нікотин». Чоловік також призвичаївся до паління з молодості. «Спробував у 16, а "серйозно" почав курити у 18 років. Тоді я потрапив у компанію, де куріння вважалося модним, на жаль». «Ні, кинути палити не намагався», – зізнається Олексій. – «І, напевне, що вже не кину. Сигаретний дим мене заспокоює».

Але раз і назавжди залишити сигарети на смітнику дійсно можливо. Незважаючи на те, що 56-річний Олександр мав «стаж» курця 32 роки, 6 років тому чоловік зміг відмовитися від вбивчої звички. Олександр вважає, що схильність людей як до куріння, так і до алкоголізму визначається генетикою: «Мій дід перед війною обмінював бідну табірну їжу на тютюн, що призвело до швидкої голодної смерті. Батько розпочав курити в 14 років і помер від раку легенів у 77. Я також закурив у 18, коли потрапив у гуртожиток, де паління було звичною справою. Незадовго до батькової смерті я пообіцяв йому, що кину курити. Інакше, напевне, не зміг би. Сказав би собі, що просто не можу». 

«Кинути дуже важко психологічно: зруйнувати звичку, відмовити собі у сигареті тоді, коли ти уже звик виймати її з пачки», – запевняє Олександр і розповідає, як саме намагався позбутися тютюнової залежності: «Перед тим, як вирішив кинути, шукав передачі, які мене переконували у шкоді нікотину для здоров’я. Потім шукав, як саме потрібно відмовлятися від сигарет. Перші 2 роки після відмови навіть снилося, що я курю! Ще й думаю уві сні: "І навіщо я закурив?!" Коли просинався – таке полегшення відчував!» Чоловік вважає, що головне – не жаліти себе: «Не можна дозволити собі навіть одну «затяжку», взагалі не думати про таку можливість. Не можна думати, що тобі тяжко, що ти почуваєшся гірше за всіх. Інакше зламаєшся». 

Олександр запевняє, що зараз набагато складніше призвичаїтися до сигарет і легше від них відмовитися: «На щастя, курити зараз немодно, ЗМІ пропагують здоровий спосіб життя, а ціни на сигарети – захмарні. Тебе не будуть засуджувати, якщо ти вирішиш кинути палити. Навпаки – підтримають». 

Але чоловік впевнений: краще не починати палити взагалі, ніж потім намагатися кинути.

Олександра Голько

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая 10:20 Допоможемо молодій дівчині зібрати кошти на акумулятори для електровізка! 10:00 Поки овручанин спав, сусід винес з його будинку побутову техніку та інші речі photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up