Житомирщина — одна з двох областей України, де жителі найменше витрачають на ліки

Житомирщина — одна з двох областей України, де жителі найменше витрачають на ліки

У 2017 році індекс здоров’я жителів Житомирщини вийшов на ріень 64 пунктів зі 100, що на 7 пунктів вище, ніж у 2016 році, та на 2 пункти вище за середній по Україні показник.

У п'ятницю, 23 березня, в Житомирському інституті медсестринства відбулась прес-конференція, під час якої представили результати дослідження «Індекс Здоров’я. Україна — 2017». Індекс враховує, наскільки громадяни задоволені амбулаторною та стаціонарною медичною допомогою, чи звертаються до лікаря у випадку хвороби, як оцінюють свій стан здоров’я, скільки витрачають на ліки, що знають про здоров’я та здорову поведінку.

У 2017 році 63%, чи приблизно двоє з трьох мешканців Житомирської області сказали, що мають погане та дуже погане здоров’я. Хоч кількість опитаних з такою оцінкою зменшилась порівняно з 2016 роком (74%), однак регіон досі входить у трійку областей по Україні, де люди найгірше оцінюють своє здоров’я.

Мешканці Житомирщини так само негативно оцінили і екологічну ситуацію в регіоні: лише 29% схвально відгукнулись щодо чистоти повітря й води. Гірше про екологічну ситуацію відгукнулись лише мешканці Дніпропетровської та Запорізької областей — лише 25 і 20% опитаних відповідно оцінили екологічну ситуацію в регонах як «добру» та «дуже добру».

Відео дня

На думку респондентів, найкраща ситуація з екологією у Чернігівській області: 68% чернігівців схвально оцінили чистоту повітря й води.

За результатами дослідження, 37% опитаних жителів області в разі нездужання найперше зверталися до сімейного лікаря чи терапевта. Це найвищий показник такої поведінки в разі хвороби серед областей України. Він значно змінися порівняно з 2016 роком. У 2016-му на Житомирщині люди в разі хвороби найчастіше лікувались самостійно ліками (32%) чи народними засобами (32%), і лише 23% усіх опитаних передовсім зверталися до терапевта чи сімейного лікаря. Загалом по країні лише 19% йшли одразу до лікаря. Найчастіше ж у середньому по Україні люди у випадку нездужання лікувалися самостійно за допомогою ліків (28% усіх опитаних).

За словами представника проекту «Індекс здоров’я. Україна», доцента магістерської̈ програми «Менеджмент в охороні здоров’я» Національного університету «Києво-Могилянська академія» Тетяни Степурко, Житомирщина посідає 3 місце за рівнем задоволеності дільничним педіатром.

«Для порівняння, дільничним терапевтом (сімейним лікарем) задоволені 75% мешканців області, а медичною допомогою в стаціонарі - лише 61%. На Житомирщині 76% батьків позитивно ставляться до вакцинації. При цьому 18% батьків серед усіх опитаних в області відмовлялися від обов’язкових щеплень для своєї дитини (у 2016 році цей показник сягав 24%).  Відповідні значення для України складають 73% і 21%», – розповіла Тетяна Степурко.

Жителі області очікують від реформи передусім правильного діагностування хвороб та призначення лікування, зменшення витрат пацієнта на медичну допомогу та ліки. Водночас тільки 3% опитаних очікують, що при цьому зарплати медичного персоналу збільшаться.

«Цьогоріч ми можемо відстежити, як зміни в системі охорони здоров’я, що відбуваються в рамках реформи в Україні загалом та на рівні громад, відбиваються на кінцевому отримувачі медичної допомоги», – вважає Вікторія Тимошевська, директорка Програмної ініціативи «Громадське Здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження».

Також варто відзначити, що Житомирщина увійшла до ТОП-4 областей, де амбулаторна та стаціонарна допомога виглядають найбільш фінансово доступними — лише 21% населення, або один з пяти мешканців області, мусив відкладати свій візит до лікаря з фінансових причин, а в 2016 році цей показник сягав 44%.

Алла Герман

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up