За останні 6 років на території Житомирської області було зафіксовано 14 випадків малярії

За останні 6 років на території Житомирської області було зафіксовано 14 випадків малярії

Про це інформує Житомирський лабораторний центр МОЗ  України, адже 25 квітня відзначався Всесвітній день боротьби проти малярії.

ВУ Житомирській області малярія реєструється майже щорічно серед осіб, які перебували в тропічних країнах, а саме в Африці (Гана, Екваторіальна Гвінея, Гвінея-Бісау, Нігерія, Чад, Буркіна Фасо, Ліберія), Індонезії, інших країнах.

За останні 6 років на територію області було завезено 14 випадків малярії у цивільних громадян. Серед них були військові пенсіонери, пілоти та техніки приватних компаній, будівельники, кухарі та інші.

За віковим цензом серед тих, хто перехворів на малярію, 5 були особи до 40 років, від 40 до 60 років – 9 осіб (65%).

Відео дня

Було зареєстровано три види малярії:  тропічна малярія (P.falciparum) – 8 випадків (61,5%), триденна малярія (P.vivax) – 2 випадки (15,3%), mixt (P.falciparum+P.ovale) – 1 випадок (7,7%) та клінічна малярія – 3 випадки (15,3%).

Малярія була завезена в міста: Бердичів (7 вип.), Житомир (4 вип.), Радомишль (1 вип.) та смт Ємільчине (1 вип.).

Випадків пізньої діагностики малярії з моменту звернення майже не було, діагноз малярія був встановлений в перші три дні з моменту звернення за медичною допомогою, крім одного випадку, коли діагноз був встановлений на 5 день звернення: «клінічна малярія».

Малярія реєструвалась протягом всього року. Ускладнює маляріогенну ситуацію те, що в сезон активної передачі малярії (червень-вересень) було зареєстровано 5 випадків малярії, в т.ч. триденної малярії 1 випадок (м. Житомир). У вогнищі було проведено комплекс протималярійних заходів, в т.ч. лікувально-профілактичних, ентомологічних, гідротехнічних, санітарно-просвітніх  для запобігання формуванню активних нових вогнищ в області.

Випадків з летальними наслідками, розповсюдження та реєстрації місцевих випадків малярії не зареєстровано.

Усі дослідження на малярію проводились в КДЛ за місцем проживання хворого. Препарати крові направлялись в обласний лабораторний центр на підтвердження. За останні 3 роки проведено досліджень на малярію – 295, з них позитивних  21. Усі підтверджені в ДЗ «УЦКМЗ МОЗУ».

Малярія залишається однією з глобальних проблем охорони здоров’я. Біля 100 країн, половина з яких знаходиться в Африці, південно Сахари,  є ендемічними з цієї інфекції. Щорічно хворіють на малярію від 300-500 млн. осіб і 1.5-2,7 млн. вмирають, з них біля 90% – діти молодшого віку.

За даними ВООЗ, у 2017 р. поодинокі випадки малярії мали місце у Великобританії та Франції, а в таких країнах як Кенія, Кабо-Верде, Індія та інші на малярію захворіло від 180-550, в т.ч. з тяжким перебігом та летальними наслідками.

В Україні, згідно з аналізу матеріалів державної статистичної звітності, рівень захворюваності населення країни не перевищує середні багаторічні показники, реєструються поодинокі випадки. Захворюваність малярією складала 0,10 на 100 тис.населення проти 0,12 в 2015 р. Місцевих випадків малярії, вторинні від завізних, випадки щепленої малярії в Україні не реєструвались. Однак, майже щорічно реєструються випадки тропічної малярії з летальними наслідками.

У 2018 р. у Києві був зареєстрований летальний випадок від тропічної малярії, де мали місце пізнє звернення за медичною допомогою, пізня діагностика та відсутність протималярійних препаратів.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040 11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up