Як вберегти себе від переохолодження, перебуваючи на вулиці

Як вберегти себе від переохолодження, перебуваючи на вулиці

Житомирський обласний медичний центр здоров’я та спортивної медицини нагадує житомирянам і жителям області основні правила поведінки на вулиці взимку

1. Одягайтеся багатошарово. Тобто одягніть на себе кілька легких кофт замість однієї теплої. Це буде запобігати спітнінню, яке на морозі небезпечне. З цих же міркувань, одяг має бути цілком вільним.

2. Захищайте відкриті ділянки шкіри. Не забувайте вдягати рукавички, а ніс і вуха захищати шапкою, шарфом, піднятим коміром. Памятайте — зачіска не важливіше, ніж ваше здоров’я.

3. Візьміть запасний одяг, якщо плануєте провести цілий день на морозі. Іноді достатньо змінити мокрий одяг на сухий, щоб уникнути переохолодження.

Відео дня

4. Необхідно пам’ятати, що у вологих шкарпетках ноги мерзнуть навіть у невеликі морози. Взуття повинно бути теплим, еластичним, підібраним по нозі, не пропускати воду.

5. Не варто змащувати відкриті частини тіла кремом або жиром, оскільки вони не тільки не захищають шкіру, а й сприяють переохолодженню.

6. Не виходьте на мороз голодним. Обов'язково добре поїжте, краще щось висококалорійне. Замерзли – також з'їжте що-небудь.

7. Заходьте кожні півгодини-годину у тепле приміщення, якщо ви проводите цілий день на дворі.

8. По можливості візьміть із собою термос із гарячою кавою, чаєм чи супом.

9. Працюйте руками, рухайте ними, аби посилити кровообіг у замерзаючих судинах. Так само рухайте пальцями ніг. Не перевтомлюйтеся. Втомлена людина швидше піддається переохолодженню.

10. Категорично заборонено торкатися металу, бензину. Метал дуже добре проводить тепло і у місці дотику може виникнути обмороження. Те саме стосується і бензину. Під час роботи з такими матеріалами на морозі неодмінно використовуйте рукавички.

11. Категорично заборонено вживати спиртне, тому що алкоголь розширює судини на поверхні тіла, що призводить до швидших втрат тепла. Крім того, алкоголь просто послаблює ваш власний контроль за ситуацією, що заважатиме вберегтися від ушкоджень у складних умовах. Нікотин також не найкращий помічник у боротьбі з холодом через свій згубний вплив на стінки судин.

12. Пам'ятайте, якщо у вас з'явилися симптоми переохолодження – воскові плями та оніміння шкіри, негайно перейдіть у тепле приміщення на кілька годин, зігрійтеся, поїжте.

Також слід пам"ятати, що у дітей терморегуляція ще не налагоджена, а у осіб похилого віку при деяких хворобах порушена. Ці категорії найбільш піддаються переохолодженню, тому враховуйте це під час планування прогулянок узимку. Пам’ятайте, що перебування дитини на морозі не повинно перевищувати 15–20 хвилин, потім потрібно зігріти її в теплому приміщенні.

Хорошою профілактикою переохолодження, безсумнівно, повинна бути турбота про самого себе. Не варто нехтувати вищеописаними порадами та рекомендаціями.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Житомирські діти влітку зможуть відпочити у пришкільних і денних таборах, різнопрофільних загонах 17:27 На Житомирщині відбулося підписання договору про партнерство між ЮНІСЕФ з одинадцятьма територіальними громадами. ВІДЕО 17:00 На Житомирщині завтра прогнозують сильні дощі 16:40 Віталій Бунечко: Продовжуємо допомагати нашим захисникам Від читача 20:15 Вчитель з Житомира переміг у премії “Ранкові зорі” 16:22 Біля Гуйви - ДТП з потерпілими, рух ускладнено photo_camera 16:20 За січень-березень 2024 року доходи обласного бюджету склали більше 430 млн грн 16:00 Нагостювався на 80 тисяч гривень: у Волицькій громаді під час гостин обікрали чоловіка 15:40 Житомирські рятувальники отримали гуманітарну допомогу від благодійників 15:21 З 1 квітня перерахують пенсії працюючим пенсіонерам 15:00 На "варшавці" дорожники ремонтують бар’єрне огородження photo_camera 14:41 Житомир і ще 13 обласних центрів стали «частково прозорими» у 2023 році — Transparency International Ukraine 14:20 Спортсмени Житомирщини стали переможцями чемпіонату України з вільної боротьби серед юніорів та юніорок photo_camera 14:00 За підтримки EU4Business для підприємців проведуть воркшопи щодо роботи з ШІ та автоматизації бізнесу 12:41 Військовослужбовцям 95 бригади, що отримали важкі поранення під час захисту України, вручили медалі Міноборони photo_camera 12:19 У Житомирі оголошено набір на безоплатний курс бізнес-школи 12:00 Перед судом постане 39-річний чоловік, який завдав 12 ран сусідові по кімнаті в селі Никонівка на Бердичівщині 11:40 У Житомирі відбудеться благодійний концерт «Птахи надії» play_circle_filled 11:18 Завершилась ідентифікація пенсіонерів-ВПО: майже 213 тис. осіб успішно пройшли перевірку 11:01 Минулоріч засуджено 80% зрадників та колаборантів з розглянутих справ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up