Як працюватиме страхування для українців: основні аспекти

Як працюватиме страхування для українців: основні аспекти

У 2017-му році в Україні змінять медичне обслуговування, зокрема запровадять страхування. Як покриватимуть витрати на лікування та що про це треба знати, пояснюють у міністерстві охорони здоров’я.

Реформу почнуть в 2017 році з первинної та екстреної допомоги, які повністю покриватиме гарантований пакет медичних послуг.

Список послуг, які входитимуть в обов’язковий обсяг медичної допомоги, затверджуватиме Національна служба здоров’я України (НСЗУ), а бюджет для цього прийматиме Верховна Рада. Водночас, екстрена допомога та реанімація теж покриватимуться державою.

Гарантований пакет медичних послуг передбачений для усіх закладів однаково: навіть приватний лікар, який працює за контрактом з НСЗУ і приєднався до системи, не зможе брати додаткові кошти за лікування, що входить до пакету. Причому МОЗ стверджує, що за рахунок страхових коштів він матиме вищий дохід.

Відео дня

Якщо ж лікарі вимагатимуть кошти за передбачені національним страхуванням послуги, пацієнти зможуть дзвонити на гарячу лінію, яка буде працювати у Національної служби здоров'я, або звертатися до найближчого регіонального відділення. «Вимагання коштів за послугу, яку оплачено НСЗУ – причина, з якої може буде розірвано контракт з лікарем на обслуговування всіх пацієнтів з можливою забороною подальшої праці в рамках системи НСЗУ», - наголошує заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк.

Обгрунтовуючи вибір саме такої моделі страхування, заступник міністра пояснив, що її запровадження є найпростішим для України та найбільш доцільна для країн, що розвиваються. Для втілення потрібно 3 елементи: збір коштів через систему загального оподаткування, страховий пул, що є частиною бюджету країни та оператор, який здійснює виплату. Два із трьох Україна вже має.

Фінансуватимуть страхування за рахунок непрямих податків. Такий підхід – використання коштів, які платять усі українці (ПДВ та акцизи) –  Павло Ковтонюк обгрунтував тим, що: «В Україні дуже великий ринок тіньової праці. Якщо ми введемо новий податок на заробітну платню, то, по-перше, ми вдаримо по всій економіці, а по-друге, ті, хто працює легально, почнуть платити за лікування всіх».

У перспективі, система вдосконалюватиметься, вважає чиновник. Однак для цього потрібен час: подібна реформа медицини в інших країнах займала 5-7 років. Україна сподівається розпочати в 2017-му й завершити її протягом трьох років для всієї сфери загалом.

Довідка. Первинна медична допомога — медична допомога, що надається в амбулаторних умовах або за місцем проживання пацієнта лікарем загальної практики-сімейним лікарем і передбачає:

- надання консультації, проведення діагностики та лікування найбільш поширених хвороб, травм, отруєнь, патологічних, фізіологічних (під час вагітності) станів, здійснення профілактики;

- направлення відповідно до медичних показань пацієнта, який не потребує екстреної медичної допомоги, для надання йому спеціалізованої або високо спеціалізованої медичної допомоги;

- надання невідкладної медичної допомоги в разі гострого розладу фізичного чи психічного здоров’я пацієнта, який не потребує екстреної, спеціалізованої або високоспеціалізованої медичної допомоги.

За матеріалами Твоє місто

 

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Віктор

    А яку страхову краще обрати для медичної страховки? Знайшов декілька варіантів на цьому сайті https://parasol.ua/medicine але ціні дуже відрізняються, може хтось може підказати нормальну страхову?

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040 11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням 11:00 За участю прокурорів Бердичівської окружної прокуратури на потреби ЗСУ передано боєприпаси, вилучені у межах кримінального провадження 10:41 У Житомирі викрили мережу підпільних казино з десятками мільйонів прибутку photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up