Як перемогти запалення та зміцнити імунітет: 7 продуктів для вашого здоров’я

Як перемогти запалення та зміцнити імунітет: 7 продуктів для вашого здоров’я

Темп сучасного світу часто примушує людину перебувати у хронічному стресі, тим самим провокуючи так зване хронічне запалення, яке здатне сильно пригнічувати захисну імунну функцію організму.  

Нагадаємо, що запальний процес в організмі цілковито може бути нормальною імунною реакцією. Запалення, наприклад, необхідно для загоєння ран чи для боротьби з інфекціями, шляхом підвищення температури тіла і позначення того місця, куди втрутився чужинець (вірус чи бактерія). 

А от якщо стан хронічного запалення викликаний стресом, то допомогти може лише корекція поведінки, перехід на здоровий спосіб життя та збагачення свого раціону «протизапальними продуктами».

Протизапальними вважаються продукти, багаті вітамінами та фітонутрієнтами, які здатні підтримувати здорову імунну відповідь та є важливими для попередження виникнення хронічних запальних процесів в організмі.  

Відео дня

Отже, 7 смачних продуктів, які підтримують імунну систему та знижують запалення.

Куркума – це жовтуватий порошок, який отримують з кореневища рослини куркума довга. Також рослину називають жовтим імбирем, з яким вони є родичами.

Ця спеція є однією з найбільш корисних і відомих лікарських рослин. Протягом тисячоліть куркума використовується в індійській аюрведичній і китайській традиційній медицині. Сучасні дослідження підтвердили сильну протизапальну, противірусну, болезаспокійливу, антимікробну і протиракову дію. 

Куркумін – активний інгредієнт куркуми та є потужним антиоксидантом, який бореться з пошкоджуючими клітини вільними радикалами в тілі. Куркумін  покращує опірність клітин до інфекцій і злоякісних пухлин. В куркумі також міститься величезна кількість вітаміну С, Е, А і К.

Гарбузове насіння – це електростанції в крихітній оболонці, з широким спектром нутрієнтів, від магнію і марганцю до міді, цинку. Крім того, в них міститься широкий спектр корисних рослинних сполук – фітостероли і антиоксиданти, що полюють за вільними радикалами. 

У чверті склянки гарбузового насіння міститься майже половина рекомендованої добової кількості магнію, який бере участь в широкому діапазоні життєво важливих фізіологічних функцій, в тому числі: створення АТФ (молекул енергії вашого тіла), синтезі РНК і ДНК, регуляції серцевого ритму, правильному формуванні кісток і зубів, розслабленні кровоносних судин, а також у правильному функціонуванні кишечника.

Гарбузове насіння – багате джерело цинку (в 30 г міститься більше 2 мг цього корисного мінералу). Цинк має важливе значення для організму з багатьох причин: він підтримує здоровий імунітет, сон, настрій, відчуття смаку і запаху, здоров'я очей і шкіри, регуляцію інсуліну і чоловічу статеву функцію.

Броколі – близька родичка брюссельської, білокачанної та цвітної капусти. Серед своїх родичів броколі має найміцніші захисні властивості.

Це прекрасне джерело фітонутрієнтів, глюкозинолатів, флавоноїдів та інших зміцнюючих здоров'я антиоксидантних і протиракових з'єднань.

Однією з речовин, що відомі протираковою дією, є сульфорафан, що підтримує нормальну функцію і ділення клітин, викликаючи одночасно апоптоз (запрограмовану загибель) клітин раку кишечника, передміхурової залози, грудей, раку легенів, викликаного тютюнопалінням.

Три порції броколі в тиждень можуть знизити ризик раку простати більш ніж на 60%.

Збереження здорової мікрофлори кишечника є одним із найважливіших завдань на шляху підтримки здорової імунної відповіді організму,  оскільки приблизно від 70% до 80% клітин, що складають імунну систему, перебувають у нашому кишечнику. Таким чином, ферментовані продукти для кишечника – це головний каталізатор потужного захисту від більшості хвороб.

Квашена капуста, солоні огірки, кефір, чайний гриб – ці знайомі нам з дитинства продукти варто включати в свій щоденний раціон.

Часник є одним з кращих продуктів, які ви можете споживати на регулярній основі, що також допоможе підвищити імунітет. Це відомий з давнини засіб, що діє як захисник проти вірусів, грибків та бактерій. Він містить більше 100 біологічно корисних хімічних речовин, які знижують рівень холестерину і знищують інфекцію.

Часник можна вживати у вареному або сирому вигляді. Термічно необроблений часник не рекомендовано людям із захворюваннями шлунку та печінки.

Ви, напевно, чули, що вітамін С відіграє життєво важливу роль у підтримці здорової імунної системи. І ківі є одним з найкращих і найсмачніших джерел цього вітаміну.

Одна порція ківі (близько двох плодів) може похвалитися 137,2 міліграма вітаміну С, який є сильним вільнорадикальним «гасителем» і, отже, сильним антиоксидантом в організмі

Багато досліджень пов'язують речовину хондроїтинсульфат, виявлену в кістковому бульйоні, як з протизапальними, так і з імунорегуляторними ефектами. Потенційно небезпечні бактерії та речовини погіршують здоров'я кишечника і нашу імунну систему. А речовини, що містить кістковий бульйон, допомагають відновити кишкову оболонку та відіграють важливу роль у підтримці вмісту колагену і еластину між тканинними волокнами. 

Підготовлено ЦГЗ МОЗ України

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up