Як діють Програми медичних гарантій НСЗУ на Житомирщині - онлайн-брифінг для ЗМІ

Як діють Програми медичних гарантій НСЗУ на Житомирщині - онлайн-брифінг для ЗМІ

З початку дії Програми медичних гарантій у повному обсязі НСЗУ виплатила спеціалізованим лікарням Житомирщини понад 560,5 млн грн.

Із загального бюджету за надання спеціалізованої медичної допомоги 51-ому закладу Житомирської області Національна служба здоров’я України виплатила понад 439 млн грн; за надання екстреної медичної допомоги виплачено понад 47,7 млн грн.

За надання допомоги пацієнтам з COVID-19 та з підозрою на нього медичні заклади Житомирщини отримали від НСЗУ більше 73,7 млн грн.

Саме про це йшлося під час онлайн-брифінгу для ЗМІ в Національної службі здоров’я України 26 червня 2020 року. Під час онлайн прес-конференції учасники розповіли про перші досягнення та складнощі другого етапу трансформації системи охорони здоров'я, про те, як приватні медичні заклади долучаються до змін. А також – якою буде  Програма медичних гарантій у 2021 році, адже НСЗУ уже подала в МОЗ бюджетну декларацію на Програму медичних гарантій на наступний рік.

Відео дня

Директор Центрального міжрегіонального департаменту НСЗУ Володимир Пляцек:

«Центральний міжрегіональний департамент опікується 454-ма закладами охорони здоров’я, які надають спеціалізовану, екстрену допомогу та медичну допомогу при COVID-19, у п’ятьох регіонах – у Вінницькій, Житомирській, Черкаській, Київській областях та місті Київ. Сума контрактів цих закладів з НСЗУ на 2020 рік – понад 11 млрд грн. З початку впровадження Програми медичних гарантій (з 1 квітня 2020 року) спеціалізовані заклади зазначених регіонів загалом отримали понад 3,6 млрд грн».

Загалом по Україні з початку впровадження Програми медичних гарантій НСЗУ виплатила 2117-ти медичним закладам вторинного рівня понад 16 млрд грн. Із загальної суми виплат за надання спеціалізованої медичної допомоги 1641 заклад країни отримав понад 12,9 мільярдів гривень, за надання екстреної медичної допомоги 25 закладів країни отримали понад 1,5 мільярдів гривень.

У зв’язку з пандемією COVID-19 програма медичних гарантій була розширена на 4 додаткові пакети – з надання допомоги пацієнтам з підозрою або захворюванням на COVID-19. За надання такої допомоги 1 047 закладів отримали від НСЗУ понад 1 млрд 600 млн грн. Загалом, за квітень-травень в медзакладах, які були визначені для лікування COVID-19, отримали стаціонарну медичну допомогу 11 146 пацієнтів з коронавірусною інфекцією. З них – 1 971 пацієнт отримав медичну допомогу в умовах інтенсивної терапії. Усі ці послуги для пацієнта, що госпіталізований до лікарні з діагнозом СOVID-19, або з підозрою на нього, є безоплатними.

НСЗУ подала у Міністерство охорони здоров’я бюджетну декларацію, в якій описані зміни до Програми медичних гарантій 2021-2023 років. На Програму медгарантій-2021 НСЗУ пропонує виділити 240 млрд гривень – це близько 6% ВВП, отже буде виконано норму Закону «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», де зазначено, що видатки на реалізацію ПМГ мають складати не менше 5% ВВП.

У ПМГ-2021 пропонується наблизити меддопомогу до пацієнта, зокрема, лікування хворих на туберкульоз на амбулаторному рівні, впровадження мобільної психіатричної допомоги, розвиток медреабілітації та розширення програми реімбурсації «Доступні ліки».

Керівниця Національної служби здоров’я України Оксана Мовчан:

«Місія програми – трансформувати систему так, щоб дати надійну опору пацієнту, якого спіткала біда, захистити пацієнта. НСЗУ – це ваша страхова компанія, ми можемо оплатити ваше лікування. НСЗУ виступає за довгострокові контракти і залучення інвестицій. Медична реформа надала закладам автономію, незалежність для розроблення власної стратегії».

Також під час брифінгу зазначалося, що Програма медичних гарантій-2021 передбачає відбір позаштатних експертів.

Робочі групи мають оцінити  відповідність проєкту Програми медичних гарантій на 2021 рік до чинних нормативно-правових актів, наявних лікувально-діагностичних технологій з доведеною ефективністю. Позиція НСЗУ - усі зміни до Програми медичних гарантій-2021 мають бути розроблені за участі провідних експертів охорони здоров’я. Відтак Національна служба здоров’я України розпочинає відкритий відбір позаштатних експертів для участі у роботі робочих груп з питань розробки пропозицій для забезпечення формування політики у сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення. Взяти участь у відборі можуть лікарі, а також інші фахівці в сфері організації та управління охороною здоров’я, представники громадських та міжнародних організацій, які працюють у сфері охорони здоров’я.

Що змінилося у наданні первинної медичної допомоги: результати дослідження

На сьогодні 1597 закладів, що надають первинну медичну допомогу, підписали договори з НСЗУ в нинішньому році. З початку року НСЗУ виплатила цим закладам понад 8,57 млрд грн.

3 2018 року надавачі первинної медичної допомоги (ПМД) перейшли на нові принципи фінансування – оплату за одного пацієнта з використанням капітаційної ставки в рамках виконання договорів про медичне обслуговування населення між надавачами ПМД та Національною службою здоров’я України (НСЗУ).

Нова модель фінансування покладає на заклад низку зобов’язань щодо надання первинної медичної допомоги населенню, при цьому сама по собі капітаційна модель оплати не є основним стимулом для впровадження значних змін. За допомогою дослідження «Оцінка поведінки провайдерів первинної медичної допомоги з’явились дані, котрі допомагають проаналізувати перші результати реформування ланки первинної медичної допомоги.

Дослідження виявило, що:

- основними споживачами послуг ПМД є жінки віком від 40 до 64-х років (у середньому жінки складають 68% від загальної кількості пацієнтів, котрі користуються послугами ПМД, у сільській місцевості цей показник сягає 70%);

- головними причинами візиту до закладу стали гострі симптоми хвороби (34% від загальної кількості візитів) та регулярні візити до лікаря переважно через хронічні захворювання  (20% від загальної кількості візитів);

- у середньому за рік 69% пацієнтів, котрі прийшли на прийом до лікаря, отримували  до 10  послуг ПМД (під послугою маються на увазі звернення до лікаря, вакцинація, здача аналізів, отримання рецептів та довідок тощо);

- пацієнти з хронічними захворюванням відвідують лікаря в середньому 14 разів на рік, з  гострими симптомами хвороби – 10.1 раз на рік, ті, хто потребують рецептів – 12.2 рази на рік;

- пацієнти, що віднесли себе до вразливих груп населення, отримують більше послуг ПМД та частіше перенаправляються на вторинний рівень;

- люди, котрі потребують послуг паліативної допомоги, отримують 15.6 послуг ПМД на рік, люди із особливими потребами – 18, люди, котрі постраждали від Чорнобильської катастрофи - 16.6, безпритульні особи -13.2;

- більшість лікарів загальної практики становлять жінки – 80%, середній вік - 47 років. В середньому лікар укладає із пацієнтом 1,700 декларацій і майже 60% закладів мають дефіцит кадрового забезпечення;

- у 2019 році у всіх закладах ПМД основним джерелом доходів були кошти, отримані від НСЗУ: у поліклініках – 92%, в ЦПМСД – 82%, в амбулаторіях – 72% та в лікарнях– 50%.

Як правильно оформити скаргу до НСЗУ?

Якщо у закладі, який має договір із НСЗУ, вам безпідставно відмовили в наданні послуги чи вимагали гроші, ви можете подати скаргу через електронну форму на сайті НСЗУ.

Як правильно оформити скаргу:

1. Зазначте власне прізвище, ім’я та по батькові, дату народження (в форматі день, місяць, рік народження)  і зазначте дату події, яка сталась.

2. Правильно вкажіть назву лікарні. Цю інформацію можна отримати в реєстратурі закладу, на сайті місцевого департаменту охорони здоров’я або ж на дашборді НСЗУ. Там також можна подивитися, які безоплатні послуги надає ваша лікарня за угодою з НСЗУ.

3. Напишіть посаду, прізвище, ім’я та по-батькові особи, яка відмовилася надати вам допомогу, вимагала оплату за медичні послуги, ліки чи інші матеріали.

4. Детально опишіть ситуацію: в наданні якої саме послуги вам відмовили, або за яку вимагали гроші. За можливістю зазначте суму коштів, яку вам довелось витратити, або яку з вас вимагали.

5. Вкажіть свої контакти, які допоможуть з вами зв’язатися: номер телефону, електронну адресу.

6. Якщо залишилися запитання стосовно оформлення звернення зі скаргою, подзвоніть у контакт-центр НСЗУ за безоплатним номером 16-77.

Комунальні та державні заклади охорони здоров'я мають право надавати пацієнтам платні медичні послуги, які не входять до Програми медичних гарантій. Згідно з переліком і тарифами, визначеними їх власником або уповноваженим органом, із урахуванням постанови Кабінету Міністрів України №1138. Оплата здійснюється у вигляді офіційних платежів за надання платних послуг.

Від 14 років підліток може самостійно укладати декларацію з лікарем первинки

Якщо дитині уже виповнилося 14 років і вона отримала паспорт, то підписати декларацію з обраним лікарем (педіатром чи сімейним лікарем) вона може самостійно. Це закріплено в Основах законодавства про охорону здоров’я та у відповідному наказі МОЗ №503. Для підписання декларації індивідуальний податковий номер (ІПН) дитини не потрібен.

За дітей до 14 років декларацію з лікарем підписують батьки. Це може зробити один із батьків. Для цього потрібні документи батька або матері (паспорт, ІПН), свідоцтво про народження дитини і мобільний телефон. З сімейним лікарем декларацію можна укласти з народження дитини.

Програма медичних гарантій передбачає значний перелік безоплатних послуг для дітей. Це, зокрема, медична допомога при народженні, яка є пріоритетною послугою і повністю покривається, вакцинація за Національним календарем, до якого входять щеплення від гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту та гемофільної інфекції, вибір педіатра чи сімейного лікаря та пакет послуг на первинці, консультації вузьких спеціалістів за електронним направленням лікаря первинки, невідкладна та планова стоматологічна допомога та стаціонарна допомога, включно з операціями за потреби.

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній) 15:40 У Житомирі поліцейські охорони виявили заборонену речовину у відвідувача крамниці 15:20 Оголошено прийом заявок на національний конкурс «Благодійна Україна-2023» – «Благодійність на захисті України» 15:03 Завтра циклон принесе в Україну дощі з мокрим снігом і похолодання 15:00 #плічопліч: У Житомирі відбувся міський етап змагань зі спортивного орієнтування photo_camera 14:42 На проспекті Миру автомобіль збив пішохода - постраждалий госпіталізований 14:20 Сьогодні розпочався Великий піст: тривалість, правила і заборони 14:00 У Житомирі продовжується опалювальний сезон 12:43 Захворюваність на грип і ковід на Житомирщині знову зросла 12:21 У фігуранта справи «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка діагностовано гострий інфаркт 12:00 17-23  березня проводиться  Міжнародний тиждень здоров’я підлітків 11:40 У Глибочку під Житомиром горів склад 11:20 У Житомирі - черги на обмін транспортних карток. Фотофакт photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up